Noord-Korea

Ondanks de grote internationale druk om het niet te doen, heeft Noord-Korea in de nacht van 12 op 13 april 2012 toch een drietrapsraket gelanceerd met aan boord een 100 kilogram zware satelliet. De dertig meter lange Unha-3 draagraket vertrok om 00u39 Belgische tijd vanop de Tongchang-ri lanceerbasis in het noordwesten van Aziatische land maar stortte volgens de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea iets meer dan een minuut later neer in de oceaan.

Volgens Zuid-Korea zou de raket kort na de lancering in verschillende stukken uit elkaar gevallen zijn waarna de brokstukken in de Gele Zee zouden gevallen zijn. Met deze Unha-3 raket wou Noord-Korea de Kwangmyongsong-3 kunstmaan in een 500 kilometer hoge polaire baan om de Aarde brengen waar men de satelliet zou gebruiken voor doeleinden op vlak van aardobservatie. Deze lancering zorgde over de hele wereld voor heel wat ophef en ongeloof aangezien velen hier een schending in zien van resolutie 1874 van de VN-Veiligheidsraad waarin staat dat Noord-Korea geen raketten mag lanceren voor zowel militaire alsook burgerlijke doeleinden. Zo zijn de Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea ervan overtuigd dat Noord-Korea deze lancering heeft gebruikt als test voor een ballistische raket. De druk op Noord-Korea  en de leiders in Pyongyang was zelfs zo groot dat Japan en Zuid-Korea er met dreigden de raket neer te halen indien deze over hun grondgebied zou hebben gevlogen. Noord-Korea blijft er echter van overtuigd dat dergelijke lanceringen en missies van essentieel belang zijn voor de verdere economische ontwikkeling van het geïsoleerde land.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt voor een tweede maal langs de planeet Mercurius. Tijdens deze scheervlucht vliegt Mariner 10 op een afstand van 48 069 kilometer van het oppervlak van Mercurius. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken