Vanop het Tanegashima Space Center in Japan is op donderdag 27 februari 2014 het Global Precipitation Measurement Core Observatory succesvol in de ruimte gebracht. Deze nieuwste aardobservatiesatelliet werd met behulp van een H-2A draagraket in een lage baan om de Aarde gebracht en moet vanuit de ruimte de neerslag op Aarde observeren.
Rusland bereidt zich momenteel voor op de debuutvlucht van een gloednieuwe draagraket. Het zal de eerste keer zijn sinds de val van de Sovjet-Unie dat Rusland een nieuw type draagraket zal lanceren. De raket, genaamd ‘Angara’ moet in 2014 voor het eerst getest worden en moet in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen op de internationale lanceermarkt.
Vanop de Amerikaanse Cape Canaveral lanceerbasis in Florida is op donderdag 20 februari 2014 een GPS-navigatiesatelliet in de ruimte gebracht. De 25ste Delta 4 draagraket vertrok om 02u59 Belgische tijd en zette de GPS 2F-5 kunstmaan 3 uur en 33 minuten later uit in de juiste baan om de Aarde op een hoogte van 20 370 kilometer.
Een krachtige Europese Ariane 5 draagraket heeft op 6 februari 2014 vanuit Frans-Guyana in Zuid-Amerika opnieuw succesvol twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. Dit was de eerste maal dat Europa in 2014 een Ariane 5 raket lanceerde en was meteen ook de 72ste lancering van deze krachtige Europese draagraket sinds deze in 1996 voor het eerst werd gelanceerd.
De Verenigde Staten hebben in de nacht van donderdag 23 of vrijdag 24 januari 2014 met succes een nieuwe TDRS-communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. De TDRS-L satelliet vertrok om 03u33 Belgische tijd aan boord van een Atlas V draagraket vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida en werd probleemloos uitgezet in een elliptische baan om de Aarde.
Vanop NASA's Wallops Flight Facility in de Amerikaanse staat Virginia is op donderdag 9 januari 2014 met succes een Cygnus bevoorradingstuig voor het internationale ruimtetsation ISS in de ruimte gebracht. De onbemande vrachtmodule vertrok om 19u07 Belgische tijd en werd met behulp van een Antares raket tien minuten later uitgezet in een lage baan om de Aarde.
Het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft voor de tweede maal een commerciële communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. De Falcon 9 draagraket vertrok om 23u06 Belgische tijd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida en zette de Thaicom 6 satelliet iets meer dan een half uur later uit in een tijdelijke baan om de Aarde.
Binnen enkele dagen moet ’s werelds grootste netwerk van aardobservatiesatellieten in de ruimte gebracht worden. Dit netwerk zal bestaan uit 28 satellieten die niet groter zijn dan 30 centimeter en beelden van het aardoppervlak kunnen maken met een resolutie van 3 tot 5 meter.
Vanop het Satish Dhawan Space Centre in India is op zondag 5 januari 2014 een Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV) raket gelanceerd. Iets meer dan zeventien minuten na de start van deze belangrijke lancering zette deze raket de GSAT 14 communicatiesatelliet succesvol uit in de ruimte.
Rusland heeft op zaterdag 28 december 2013 voor het eerst een Sojoez-2-1v raket gelanceerd. Deze nieuwe Russische draagraket bracht tijdens zijn eerste missie succesvol de Aist 1 satelliet in een baan om de Aarde. Met de Sojoez-2-1v raket hoopt Rusland in de toekomst meer contracten af te sluiten voor het lanceren van kleinere en lichtere satellieten.
Op Antarctica wordt in het Lewis Cliff gebied een 13,2 gram zware Marsmeteoriet gevonden die de naam 'LEW 88516' krijgt. Deze meteoriet zou tussen de 166 en 183 miljoen jaar oud zijn en vertoont veel gelijkenissen met de ALHA 77005 Marsmeteoriet. LEW 88516 bestaat voor 50% uit olivijn, 35% uit pyroxeen en 8% uit maskelyniet. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.