Eerste Angara raket wordt getransporteerd naar zijn lanceercomplex op de Plesetsk lanceerbasis
Foto: NASASpaceflight.com

Rusland bereidt zich momenteel voor op de debuutvlucht van een gloednieuwe draagraket. Het zal de eerste keer zijn sinds de val van de Sovjet-Unie dat Rusland een nieuw type draagraket zal lanceren. De raket, genaamd ‘Angara’ moet in 2014 voor het eerst getest worden en moet in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen op de internationale lanceermarkt.

Rusland wil onafhankelijk zijn

Het verhaal achter de Angara draagraket kent al een hele geschiedenis. Zo keurde de Russische overheid in 1995 het ontwerp van deze nieuwe raket al goed waarna het Russische Khrunichev State Research and Production Space Center enkele jaren later startte met het ontwerpen en testen van diverse onderdelen. Ondanks succesvolle tests met raketmotoren en andere onderdelen zorgden budgettaire problemen en bijkomende tests ervoor dat het Angara project enkele jaren achterstand opliep. In mei 2013 werd uiteindelijk een eerste mijlpaal bereikt in het Angara project toen op de Plesetsk lanceerbasis, in het noorden van Rusland, een eerste prototype van deze gloednieuwe raket arriveerde. Het was geleden sinds de val van de Sovjet-Unie dat er nog eens een nieuw type draagraket verscheen op een Russische lanceerbasis. Nadat het nieuwe Angara lanceercomplex uiteindelijk klaar was, werd in februari 2014 voor het eerst een prototype van de Angara raket van de montagehal naar vertransporteerd naar het nieuwe lanceerplatform voor diverse tests. Verwacht wordt dat de eerste Angara raket in de tweede helft van 2014 zijn eerste debuutvlucht zal maken. Rusland ontwikkelde de Angara raket niet enkel om een rol te spelen op de commerciële lanceermarkt maar ook om niet minder afhankelijk te moeten zijn van andere landen als Kazachstan en Oekraïne op vlak van ruimtevaart. Vandaag de dag worden de krachtige Proton raketten door Rusland gelanceerd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en worden kleinere draagraketten gebouwd in Oekraïne.

AngaraPrototype van de eerste Angara raket - Foto: Khrunichev State Research and Production Space Center

Modulair ontwerp

De kracht achter deze nieuwe draagraket bevindt zich in zijn ontwerp. Zo is het ontwerp van dit nieuwe lanceermiddel modulair waarvan het ontwerp van elke module gebaseerd werd op dat van de Universal Rocket Module (URM). De door Rusland ontworpen Universal Rocket Module is 25 meter lang, heeft een diameter van drie meter en is uitgerust met een RD-191 raketmotor die werkt op vloeibare brandstof. Het gebruik van vloeibare brandstof voor de Angara raket is voor Rusland een belangrijke troef aangezien dit veel milieuvriendelijker en veiliger is dan wanneer men vaste brandstoffen gebruikt. Naargelang de vracht die men in de ruimte wil brengen, kan men meerdere Universal Rocket Modules aan elkaar bevestigen die samen de basis of de onderste trap vormen van de Angara raket. Zo kan de Angara raket uitgerust worden men minum één URM en maximaal zeven. Een zelfde principe wordt gebruikt bij de Falcon Heavy draagraket die ontwikkeld wordt door het Amerikaanse private ruimtevaartbedrijf SpaceX. Bovenop de onderste trap van de Angara raket wordt ofwel een Briz-KM of een Block 1 rakettrap bevestigd die vandaag ook al gebruikt worden bij andere type raketten (Proton, Rockot). Verwacht wordt dat de Angara 5 raket, die bestaat uit vijf Universal Rocket Modules en hierdoor ongeveer 25 ton aan vracht in een lage baan om de Aarde kan brengen, het meest zal gebruikt worden aangezien deze versie in de toekomst de bestaande Proton en Zenit raketten moet vervangen. En als dit nog niet genoeg is, kan de Angara ook uitgerust worden met zeven URM’s waardoor deze superraket vrachten tot 80 ton in de ruimte kan brengen. De lichtste versies, Angara 1.1 en Angara 1.2, bestaan uit één enkele RM en moeten op termijn ook de Rockot en Dnepr raketten vervangen. Deze versies kunnen vrachten tot 3,7 ton in een lage baan om de Aarde brengen. Momenteel bekijkt het Khrunichev State Research and Production Space Center ook of er een versie kan worden ontwikkeld die kan gebruikt worden voor toekomstige bemande ruimtemissies. Het grote voordeel aan het modulaire ontwerp van de Angara draagraket is dat deze in al zijn configuraties kan gelanceerd worden vanop hetzelfde lanceercomplex. Zo werd op de Plesetsk lanceerbasis een gloednieuw Angara lanceercomplex gebouwd en zal men in de toekomst deze nieuwe raket ook lanceren vanop de nieuwe Vostochny lanceerbasis.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2009

Het gebeurde toen

Op het Canarische eiland La Palma wordt de Gran Telescopio Canarias plechtig ingehuldigd door koning Juan Carlos I van Spanje. De spiegeltelescoop heeft diameter van 10,4 meter en bevindt zich op het 2400 meter hoge Observatorium Roque de los Muchachos waar zich ook tal van andere telescopen op bevinden. Het kostte zeven jaar en 130 miljoen euro om hem te bouwen. Het project project is een samenwerkingsverband van verschillende instituten uit Spanje, Mexico en de Universiteit van Florida.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken