Vanop de Amerikaanse Cape Canaveral lanceerbasis in Florida is in de nacht van 16 op 17 mei 2014 een nieuwe GPS-navigatiesatelliet in de ruimte gebracht. De 26ste Delta 4 draagraket vertrok om 02u03 Belgische tijd en zette de GPS 2F-6 kunstmaan 3 uur en 15 minuten later uit in de juiste baan om de Aarde op een hoogte van 20 370 kilometer.
Een Russische Proton draagraket is er in de nacht van 15 op 16 mei 2014 niet in geslaagd om een Russische communicatiesatelliet in de ruimte te brengen. Een probleem met de derde rakettrap, ongeveer negen minuten na de start van de lancering, zorgde ervoor dat zowel de raket alsook de satelliet verloren gingen.
Een Europese Vega raket heeft in de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 april 2014 met succes een Kazachstaanse aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht. De kleine Vega raket vertrok om 03u35 Belgische tijd vanop het Centre Spatial Guyanais in Frans-Guyana en zette de DZZ-HR satelliet 55 minuten later probleemloos uit in een lage baan om de Aarde.
Vanop de Amerikaanse lanceerbasis Cape Canaveral in Florida is op donderdag 10 april 2014 met succes een Atlas V draagraket gelanceerd met aan boord een geheime Amerikaanse satelliet voor het National Reconnaissance Office (NRO). De 45te Atlas V raket vertrok om 19u45 Belgische tijd vanop lanceercomplex SLC-41 waarna enkele minuten later de berichtgeving met de media werd stopgezet omwille van de geheime lading aan boord van de draagraket.
India heeft op vrijdag 4 april 2014 zijn tweede navigatiesatelliet in de ruimte gebracht. Vanop het Satish Dhawan Space Centre vertrok om 13u44 Belgische tijd een Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) met aan boord de IRNSS-1B satelliet. De lancering verliep probleemloos en de 1,4 ton zware satelliet werd twintig minuten na de start van de lancering uitgezet in een tijdelijk baan om de Aarde.
De eerste van ESA's nieuwste serie Sentinel aardobservatiesatellieten is op donderdag 3 april 2014 met succes in de ruimte gebracht. Vanop de Europese lanceerbasis in Zuid-Amerika vertrok om 23u03 Belgische tijd een Russische Sojoez-ST draagraket met in zijn vrachtruim de 2,3 ton zware Sentinel-1A satelliet. Dit was de zevende maal dat een Russische Sojoez raket werd gelanceerd vanuit Frans-Guyana.
Er mogen dan al diplomatieke spanningen zijn tussen de Verenigde Staten en Rusland in verband met de Oekraïne, in de ruimtevaart is daar echter niet veel van te merken. Zo bracht een Russische Sojoez ruimtecapsule op dinsdag 25 maart 2014 probleemloos twee Russische kosmonauten en één Amerikaanse astronaut in de ruimte die zes maanden lang gaan werken en leven aan boord van het internationale ruimtestation ISS.
Een krachtige Europese Ariane 5 draagraket heeft op 22 maart 2014 vanuit Frans-Guyana in Zuid-Amerika opnieuw succesvol twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. Dit was de tweede maal dat Europa in 2014 een Ariane 5 raket lanceerde en was meteen ook de 73ste lancering van deze krachtige Europese draagraket sinds deze in 1996 voor het eerst werd gelanceerd.
Rusland heeft in de nacht van zaterdag 15 op zondag 16 maart 2014 vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan met succes twee communicatiesatellieten in de ruimte gebracht. De negentien verdiepingen hoge Proton-M draagraket vertrok om 00u08 Belgische tijd en zette de twee satellieten meer dan negen uur later uit in een geostationaire overdrachtbaan om de Aarde.
De eerste van ESA's nieuwste serie Sentinel aardobservatiesatellieten wordt momenteel klaargemaakt voor zijn lancering. Na meer dan zeven jaar van ontwerpen, testen en samenstellen moet de Sentinel-1A satelliet op 3 april 2014 in de ruimte gebracht worden met behulp van een Sojoez draagraket.
Op Antarctica wordt in het Lewis Cliff gebied een 13,2 gram zware Marsmeteoriet gevonden die de naam 'LEW 88516' krijgt. Deze meteoriet zou tussen de 166 en 183 miljoen jaar oud zijn en vertoont veel gelijkenissen met de ALHA 77005 Marsmeteoriet. LEW 88516 bestaat voor 50% uit olivijn, 35% uit pyroxeen en 8% uit maskelyniet. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.