Lancering van de Eutelsat 9B satelliet
Foto: Roscosmos/ILS

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan is op vrijdag 29 januari 2016 een krachtige Proton raket gelanceerd met aan boord de Eutelsat 9B communicatiesatelliet. Deze satelliet zal onder andere gebruikt worden voor het supersnel doorsturen van data van aardobservatiesatellieten met behulp van laser-technologie.

De negentien verdiepingen hoge draagraket vertrok om 23u20 Belgische tijd vanop de legendarische lanceerbasis in de steppe van Kazachstan en zette de Europese communicatiesatelliet na een vlucht van negen uren succesvol uit in een tijdelijke elliptische baan waarvan het apogeum zich op een hoogte van 35 696 kilometer bevindt en het perigeum op een hoogte van 4 444 kilometer. De volgende dagen en weken zal de Eutelsat 9B satelliet zijn perigeum steeds hoger brengen tot de satelliet zich op eigen kracht tot in een geostationaire baan om de Aarde bevindt. Dit was de 92ste lancering van een Russische Proton draagraket dat werd uitgevoerd door het lanceerbedrijf International Launch Services (ILS). Onderaan dit artikel kan u de beelden van deze lancering bekijken!

De 5,1 ton zware Eutelsat 9B satelliet zal gebruikt worden voor twee doeleinden. Zo zal deze communicatiesatelliet de volgende vijftien jaar vooral ingezet worden voor toepassingen op vlak van satelliettelevisie in een gebied dat zich uitstrekt van Europa tot aan het Midden-Oosten. Hiervoor werd de satelliet uitgerust met 66 Ku-band transponders. Daarnaast werd de Eutelsat 9B satelliet ook uitgerust met het European Data Relay System (EDRS) dat ontwikkeld werd door de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en Airbus Defence & Space. EDRS is het meest ambitieuze telecommunicatieprogramma dat tot op heden werd ontwikkeld en wordt ook wel de ‘datasnelweg in de ruimte’ genoemd. Het nieuwe supersnelle communicatienetwerk maakt gebruik van laserverbindingen tussen satellieten voor het doorsturen van data en zal onder andere gebruikt worden om hulpoperaties bij natuurrampen, of grensbewaking efficiënter te doen verlopen. Vandaag de dag kan het soms uren duren eer beelden afkomstig van satellieten de Aarde hebben bereikt waardoor hulporganisaties op deze manier kostbare tijd verliezen. Naast de Eutelsat 9B satelliet zal er in 2017 nog een tweede communicatiesatelliet worden uitgerust met een EDRS-pakket waarna nog eens twee stations volgen zodat er een globale dekking is. Deze satellieten vormen uiteindelijk de knooppunten in een netwerk dat als een soort van internetsnelweg in de ruimte zal worden gebruikt. Het EDRS-station aan boord van Eutelsat 9B heeft een gewicht van vijftig kilogram en is niet veel groter dan een microgolfoven. Eens het EDRS-netwerk volledig is ontplooid, zal dit dagelijks tot 50 terabytes aan data vanuit de ruimte naar de Aarde kunnen doorsturen. Zo zullen in de toekomst de Europese aardobservatiesatellieten Sentinel 1 en 2 gebruik maken van het EDRS-netwerk om hun verkregen data terug te sturen naar de Aarde en wil men in 2018 ook het internationale ruimtestation ISS laten gebruik maken van dit supersnelle netwerk. De kostprijs van het nieuwe EDRS-netwerk bedraagt 500 miljoen euro waarvan 140 miljoen afkomstig is van Airbus Defence & Space.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Sojoez 29 ruimtecapsule in de ruimte gebracht met aan boord de twee kosmonauten Vladimir Kovalyonok en Aleksandr Ivanchenkov. Nadat hun ruimtetuig aan het Russische Saljoet 6 ruimtestation werd gekoppeld, verbleven beide ruimtevaarders meer dan135 dagen aan boord van Saljoet 6. De kosmonauten verbraken het oude ruimteduurrecord (96 dagen) van hun voorgangers (Sojoez 26) ruimschoots en tijdens hun verblijf aan boord van Saljoet 6 ontvingen ze vijfmaal bezoek: drie keer door een onbemand vrachtschip en tweemaal werden ze bezocht door andere kosmonauten. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken