Foto: Boeing/NASA

Op zaterdag 31 augustus merkte NASA-astronaut Butch Wilmore iets vreemds op in de Starliner ruimtecapsule. Wilmore vroeg via de radio aan Mission Control over de bizarre geluiden die uit de luidsprekers van de Starliner kwamen terwijl het ruimteschip is gekoppeld aan het internationale ruimtestation (ISS). “Er komt een vreemd geluid door de luidsprekers,” vertelt Wilmore aan NASA's Mission Control ”Ik weet niet waardoor het komt.” Wilmore houdt vervolgens een apparaatje bij de luidsprekers, waardoor Mission Control het pulserende geluid kan horen dat met regelmatige tussenpozen klinkt.

Mission Control van het Johnson Space Center in Houston omschrijft het geluid als een “pulserend geluid, bijna als een sonar ping”. Wilmore klonk nogal ontspannen en onaangedaan door de hele situatie en antwoordde: “Oké, over naar jou, bel ons als je er achter bent.” Mission Control informeerde Wilmore vervolgens dat de opname zal worden doorgegeven aan het team en dat ze hem zullen laten weten wat ze hebben gevonden. Voormalig Canadees astronaut Chris Hadfield gaf commentaar op de situatie in een post op X. “Er zijn verschillende geluiden die ik liever niet hoor in mijn ruimteschip, waaronder dit geluid dat de Boeing Starliner nu maakt,” schreef Hadfield. Onderaan dit artikel kan je het vreemde geluid beluisteren! 

Het ongewone geluid werd voor het eerst gemeld door Ars Technica, verwijzend naar een opname die oorspronkelijk was gemaakt en gedeeld door meteoroloog Rob Dale uit Michigan op het NASA Spaceflight (NSF) forum. Starliner werd op 5 juni 2024 gelanceerd voor de allereerste bemande missie, waarbij NASA-astronauten Suni Williams en Butch Wilmore naar het ISS werden gebracht. De capsule is op 6 juni met succes aangemeerd. Hoewel aanvankelijk werd verwacht dat de missie ongeveer 10 dagen zou duren, verlengden NASA en Boeing het verblijf van de capsule in een baan meerdere keren terwijl ze een probleem met de stuwraket onderzochten.

Uiteindelijk besloot NASA dat het te riskant was om Williams en Wilmore met de Starliner terug te sturen. De organisatie kondigde aan dat de twee astronauten in plaats daarvan in februari 2025 naar de aarde zouden terugkeren aan boord van een SpaceX Dragon-capsule. Ondertussen zal de Boeing-capsule zonder bemanning terugkeren naar de aarde. Het is de bedoeling dat hij niet eerder dan 22u04 GMT op 6 september het ISS loskoppelt en zes uur later landt in de White Sands Space Harbor in New Mexico.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken