De Crew Dragon capsule komt aan bij het ISS.
Foto: NASA TV

De eerste Crew Dragon ruimtecapsule, die ontwikkeld en gebouwd werd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX, heeft zich op zondag 3 maart succesvol vastgemaakt aan het internationale ruimtestation ISS. Het aanmeren van het onbemande ruimtevaartuig bij het ISS verliep volledig automatisch en was rechtstreeks te volgen via NASA TV. De volgende dagen zal de Crew Dragon vastgehecht blijven aan het ruimtestation waarna de onbemande capsule moet terugkeren naar de Aarde. 

Na een geslaagde lancering op zaterdag 2 maart 2019 vanop het Kennedy Space Center in Florida maakte de Crew Dragon ruimtecapsule 18 omwentelingen om de Aarde alvorens het gevaarte zich vastmaakte aan het internationale ruimtestation ISS. De onbemande Crew Dragon koppelde zich automatisch aan de Harmony module van het ISS waarna astronauten zich in de nieuwe capsule begaven. Tijdens het naderen van de Crew Dragon naar het ISS werd op een afstand van ongeveer 20 meter van het ISS ook succesvol een 'Retreat Command' uitgevoerd waarmee werd aangetoond dat de capsule zich kan terugtrekken van het ISS indien dit onverwachts nodig zou zijn. Op het moment van de koppeling bevond het ISS ruimtestation zich op een hoogte van 402 kilometer boven de Indische Oceaan, ten noorden van Nieuw-Zeeland. Dit was de eerste maal dat een ruimtevaartuig van SpaceX zich automatisch vastmaakt aan het ISS. In het verleden werden de onbemande Dragon bevoorradingstuigen van SpaceX door middel van een robotarm vastgemaakt aan het ruimtestation.

Aan boord van de Crew Dragon bevindt zich een dummy-pop, genaamd 'Ripley', in een echt ruimtepak die boordevol sensoren zit zodat ingenieurs van SpaceX kunnen achterhalen aan welke krachten toekomstige ruimtevaarders worden blootgesteld aan boord van deze nieuwe capsule. De volgende vijf dagen zal de Crew Dragon vastgehecht blijven aan het ruimtestation waarna de onbemande capsule moet terugkeren naar de Aarde. Deze eerste Crew Dragon capsule heeft ongeveer 180 kilogram aan vracht aan boord die de volgende dagen zal worden overgeladen naar het ruimtestation. Met deze eerste test- en demonstratievlucht willen zowel SpaceX alsook NASA bewijzen dat dit ruimtevaartuig kan gebruikt worden voor bemande ruimtemissies. Nu de lancering en de koppeling al vlekkeloos zijn verlopen, werden enkele belangrijke doelen van deze testvlucht al bereikt. Wanneer de capsule ook veilig kan terugkeren naar de Aarde zal deze groen licht krijgen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA voor het transport van mensen naar en van de ruimte. Na de terugkeer in de atmosfeer van de Aarde moet de capsule uiteindelijk op vrijdag 8 maart 2019 landen in de Atlantische Oceaan waarna deze zal worden opgevist door een bergingsschip. Indien de missie verder vlekkeloos verloopt, plant SpaceX binnenkort een zogeheten 'high altitude agbort test' om de capsule te testen tijdens een noodsituatie waarna men in de zomer de eerste bemande ruimtevlucht met de Crew Dragon wil uitvoeren. Hieronder kan u de beelden van deze belangrijke koppeling bekijken! 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken