Het internationale ruimtestation ISS
Foto: NASA

Ruimtevaarders aan boord van het internationale ruimtestation ISS hebben een lek ontdekt in het koelsysteem. De huidige bemanning aan boord van het ruimtestation merkte donderdag op dat er kleine deeltjes ammoniak wegdrijven van het ISS wat wijst op een lek. De ruimtevaarders zijn nooit in gevaar geweest.

Vloeibare ammoniak wordt aan boord van het internationale ruimtestation ISS gebruikt om warmte, dat afkomstig is van elektronische apparatuur, naar de ruimte af te voeren. In 2007 werd in hetzelfde koelsysteem ook al eens een lek ontdekt. Ingenieurs vermoeden dan ook dat het oude lek opnieuw is opgedoken maar dat het ditmaal groter is. Om het huidige lek te herstellen, moet men wellicht een deel van het koelsysteem uitschakelen en is misschien ook een ruimtewandeling nodig. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA onderzoekt momenteel wat er gaat gebeuren en benadrukt dat er reservesystemen zijn die het getroffen koelsysteem kunnen vervangen. NASA heeft ook laten weten dat het probleem ernstig is maar er geen enkel gevaar is voor de bemanning. Momenteel werken en leven er aan boord van het ISS zes ruimtevaarders. De huidige gezagvoerder van het ruimtestation is de Canadese ruimtevaarders Chris Hadfield. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Ranger 4 slaagt er niet in om een zachte Maanlanding uit te voeren en slaat met een snelheid van 9 600 kilometer per uur te pletter op de achterkant van de Maan. Een fout in de computer aan boord van de ruimtesonde zorgde er voor dat de zonnepanelen en navigatiesystemen niet functioneerden waardoor het ruimtetuig te pletter sloeg en geen wetenschappelijke data doorstuurde. Ranger 4 werd op 23 april 1962 gelanceerd vanop de Cape Canaveral lanceerbasis met als doel diverse gegevens over de Maan te verzamelen en tegelijk ervaring op te doen op vlak van apparatuur voor maan- en interplanetaire ruimtetuigen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken