Chris Hadfield tijdens één van zijn vele filmpjes
Foto: CSA

De Canadees Chris Hadfield is momenteel de populairste ruimtevaarder ter wereld. Hadfield bevindt zich al sinds 21 december 2012 aan boord van het internationale ruimtestation ISS en is sinds maart 2013 ook de eerste Candese gezagvoerder van het ISS. Doordat Chris Hadfield ondermeer leuke educatieve filmpjes op het internet plaatst over het leven aan boord van het ruimtestation werd hij de populairste ruimtevaarder van de laatste jaren. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van zijn beste filmpjes.

Door zijn adembenemende foto's van de Aarde en zijn educatieve filmpjes steeg de populairiteit van de Canadese ruimtevaarder op korte tijd gigantisch. Terwijl de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA al jaren investeert om ruimtevaart bij het grote publiek opnieuw 'hip' te maken, werden de filmpjes van Hadfield op YouTube de afgelopen maanden al meer dan 25 miljoen maal bekeken. De Canadees is ook een zeer actieve 'twitteraar' en heeft maar liefst 750 000 volgers op Twitter. De grote kracht achter de populariteit van Chris Hadfield zit hem in het feit dat de ruimtevaarder de tijd neemt om vragen te beantwoorden afkomstig van 'gewone' mensen op Aarde. Veel van de vragen die de Canadees krijgt, beantwoord hij door middel van educatieve korte filmpjes die voor iedereen begrijpbaar zijn.

Hoe slaap je in de ruimte?

Hoe wring je een dweil uit in de ruimte?

Wat gebeurt er als je weent in de ruimte?

Hoe scheert men zich in de ruimte?

Hoe poets je uw tanden in de ruimte?

Hoe doe je aan sport in de ruimte?

Hoe recycleert men water aan boord van het ISS?

Hoe maakt Chris Hadfield de prachtige foto's van de Aarde?

Hoe hoe je naar de kapper in de ruimte?

Hoe beïnvloedt de ruimte je gezichtsvermogen?

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken