Artistieke impressie van de CST-100 die aankomt bij het ISS
Foto: Boeing

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft bij de lucht- en ruimtevaartgigant Boeing een eerste bemande ruimtevlucht besteld. Zo moet Boeing eind 2017 vier ruimtevaarders naar en van het internationale ruimtestation ISS brengen met behulp van de nieuwe CST-100 ruimtecapsule. Dit zal de eerste maal zijn in de geschiedenis dat een Amerikaans bedrijf in opdracht van NASA mensen in de ruimte zal brengen. 

Het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing heeft met NASA een Commercial Crew Transportation Capability (CCtCap) contract afgesloten dat een waarde heeft van 4,2 miljard dollar. Met dit contract moet Boeing zijn CST-100 ruimtecapsule afwerken en ruimtevaarders naar het ISS brengen. NASA sloot met SpaceX eveneens een Commercial Crew Transportation Capability (CCtCap) contract af waardoor men verwacht dat de ruimtevaartorganisatie later dit jaar ook een bestelling zal plaatsen voor een eerste bemande ruimtevlucht. SpaceX werkt momenteel aan een bemande versie van zijn Dragon ruimtecapsule en verwacht wordt dat ook zij in 2017 een eerste bemande testvlucht gaan uitvoeren. Met de komst van deze nieuwe Amerikaanse bemande ruimtetuigen zal een einde komen aan het monopolie dat Rusland heeft sinds het stopzetten van het Space Shuttle programma aangezien de Sojoez vandaag de dag het enige ruimtetuig is dat mensen naar het internationale ruimtestation kan brengen. 

De CST-100 ruimtecapsule (CST: Crew Space Transportation) heeft een maximale diameter van 4,5 meter en is 5 meter hoog. Het ontwerp lijkt sterk op dat van NASA's Apollo ruimtecapsule en net als toen zal de CST-100 capsule in de ruimte worden gebracht bovenop een draagraket. Zo zal de CST-100 gelanceerd worden bovenop een Atlas 5 raket en zal de capsule op het einde van zijn bemande ruimtevlucht met behulp van parachutes landen op het Amerikaanse vaste land. Boeing zal in april 2017 de CST-100 ruimtecapsule voor het eerst in de ruimte brengen tijdens een onbemande test- en demonstratievlucht. Enkele maanden later, in juli 2017, zal een tweede testvlucht volgen met ditmaal aan boord twee ruimtevaarders. Indien deze testmissies succesvol verlopen, zal een eerste bemande missie naar het ISS volgen. Eenmaal de CST-100 standaardvluchten naar het ISS zal uitvoeren, zal deze capsule plaats bieden aan vier astronauten en zal het ruimtetuig tot 210 dagen aan het ruimtestation gekoppeld blijven. In totaal kan deze capsule maximaal zeven mensen in de ruimte brengen. Gedurende de periode dat deze capsule gekoppeld is aan het ISS zal de CST-100 ook dienst doen als reddingsloep indien de ruimtevaarders dringend terug naar de Aarde moeten. Daarnaast kan de CST-100 ook tot 100 kilogram aan vracht naar of van het ISS brengen. 

CST-100

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van de Russische satelliet Prognoz 5 voor onderzoek van de Zon en het magnetisch veld van de Aarde. Deze satelliet had een gewicht van 930 kilogram en werd in een elliptische baan om de Aarde gebracht waarvan het het apogeum (verste punt van de Aarde) zich 198 560 kilometer van het aardoppervlak bevond. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken