Sojoez ruimtecapsule gekoppeld aan het ISS
Foto: NASA

De volgende bemande Sojoez ruimtecapsule moet zich zes uur na de lancering al vasthechten aan het internationaal ruimtestation ISS. Dit zal de eerste maal in de geschiedenis van het ISS ruimtestation dat men een dergelijke korte heenvlucht zal uitvoeren. Rusland wil met deze korte heenvlucht efficiënter werken en kosten besparen.

De lancering van de volgende bemande Russische Sojoez ruimtecapsule is voorzien voor 28 maart 2013. Doel van de Sojoez TMA-08M missie is om de Russische kosmonauten Pavel Vinogradov en Alexander Misurkin samen met de Amerikaan Chris Cassidy naar het ISS ruimtestation te brengen. Daar zullen de drie ruimtevaarders zes maanden verblijven en deel uitmaken van de Expedition 37 crew. In tegenstelling tot alle voorgaande Sojoez ruimtevluchten naar het ISS, die drie dagen duurden, zal deze missie dus maar zes uur duren. In augustus 2012 demonstreerde Rusland een dergelijke korte vlucht naar het ISS voor het eerst met een onbemand Progress bevoorradingstuig. Nu wil men dit ook voor het eerst testen met een bemande Sojoez. Een belangrijk voordeel van een korte missie naar het ISS ruimtestation is dat er veel minder vluchtleiders en ander personeel nodig is in het vluchtleidingscentrum. Tijdens een traditionele ISS-vlucht, die drie dagen duurt, moet het vluchtleidingscentrum in Rusland, dat de Sojoez-missie op de voet volgt ,drie dagen permanent bemand worden. Met kortere ISS-vluchten hoopt men uiteindelijk heel wat kosten te kunnen besparen. Een ander voordeel is dat de ruimtevaarders veel sneller zullen aankomen bij het ruimtestation en zij minder lang moeten verblijven aan boord van de kleine Sojoez dat alles samen maar een leefbare ruimte heeft van 8,5 kubieke meter. Toch lijkt niet alles beter te zijn aan een korte vlucht naar het ISS. Zo heeft het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA al laten weten dat het zich vragen stelt bij het comfort van de ruimtevaarders. De drie ruimtevaarders zullen tijdens deze korte missie naar het ISS hun ruimtepakken niet uitdoen en alles samen zullen zij ongeveer tien uur in hun stoel blijven zitten. Aangezien van de ruimtevaarders verwacht wordt dat zij zeer geconcentreerd, voorbereid en attent zijn, zal dit voor hen dus een zeer lange dag worden. Rusland hoopt de korte ISS-vluchten ook in de toekomst te kunnen blijven uitvoeren maar dit moet nog worden beslist door de andere ISS-partners. Vandaag de dag is Rusland het enige land ter wereld dat met zijn Sojoez ruimtecapsules mensen naar en van het ISS kan brengen.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

De Amerikaanse Mars Polar Lander stort te pletter op het oppervlak van de planeet Mars nabij de zuidpool. Bij het binnendringen van de atmosfeer van Mars werd het contact met het voertuig volgens planning verbroken waarna enkele minuten later direct na landing een signaal zou volgen dat de landing succesvol was verlopen. Dit signaal kwam echter nooit en sindsdien is er niets meer van de Mars Polar Lander vernomen. De remraketten aan boord van de lander zouden aan de basis liggen van dit falen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken