Foto: Axiom Space

Op het International Astronautical Congress in Milaan, Italië, onthulden het ruimtevaartbedrijf Axiom Space en Prada op 16 oktober 2024 voor het eerst het vluchtontwerp van het Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) ruimtepak dat gebruikt zal worden voor NASA's Artemis III missie. Het ontwerp van de buitenste laag en de materialen werden gezamenlijk ontwikkeld toen de twee marktleiders samenkwamen en creativiteit en techniek combineerden om het ontwerp van de volgende generatie ruimtepakken te verbeteren.

“Onze topteams hebben de ontwikkeling van het ruimtepak opnieuw gedefinieerd, door nieuwe wegen in te slaan naar innovatieve oplossingen en een state-of-the-art ontwerpbenadering toe te passen voor de AxEMU,” zegt Matt Ondler, Axiom Space President. “We hebben de mal doorbroken. De samenwerking tussen Axiom Space en Prada heeft een nieuw basismodel opgeleverd voor samenwerking tussen verschillende industrieën, waardoor de mogelijkheden in de commerciële ruimtevaart verder worden uitgebreid.” Tijdens de ontwikkeling gebruikte Axiom Space een donkere bedekkingslaag die alleen diende om de gepatenteerde technologie van het pak te verbergen. Het ruimtepak dat op de maan gedragen wordt, zal echter gemaakt zijn van een wit materiaal dat hitte reflecteert en astronauten beschermt tegen extreem hoge temperaturen en maanstof.

Lorenzo Bertelli, Prada Group Chief Marketing Officer en Hoofd Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen: “Verder gaan dan onze grenzen is een van de waarden van het bedrijf die perfect de geest van het merk Prada en de visie van mijn ouders weerspiegelt. Ik ben erg trots op het resultaat dat we vandaag laten zien, wat slechts de eerste stap is in een langdurige samenwerking met Axiom Space. We hebben onze expertise over hoogwaardige materialen, functies en naaitechnieken gedeeld en we hebben veel geleerd. Ik weet zeker dat we nieuwe uitdagingen zullen blijven verkennen, onze horizon zullen verbreden en samen nieuwe scenario's zullen ontwikkelen.”

De diepgaande kennis en ervaring van Prada op het gebied van materialen en productieprocessen ondersteunde innovatief werk naast de deklaag van het ruimtepak. Het ontwerp- en productontwikkelingsteam van Prada werkte samen met de ingenieurs van Axiom Space aan op maat gemaakte materiaalaanbevelingen en kenmerken die astronauten zouden beschermen tegen de unieke uitdagingen van de maanomgeving en een visuele inspiratie zouden vormen voor toekomstige ruimteverkenningen. De expertise van Prada maakte geavanceerde technologieën en innovatieve naaimethoden mogelijk om de kloof te overbruggen tussen hoogontwikkelde functionaliteit en een esthetisch aantrekkelijke witte buitenlaag, waardoor astronauten meer comfort kregen en de prestaties van de materialen verbeterden.

Het AxEMU-programma belichaamt hoe de commerciële ruimtevaartindustrie niet-traditionele partnerschappen mogelijk maakt om de mogelijkheden voor ruimteverkenning te vergroten. Sinds de toekenning van de eerste Artemis-taakorder in 2022, ter waarde van $ 228 miljoen, heeft Axiom Space geprofiteerd van de publiek-private overeenkomst met NASA en gerenommeerde experts uit diverse industrieën gezocht om te helpen bij de ontwikkeling en het ontwerp van dit ruimtepak van de volgende generatie. “We pionieren in een nieuw tijdperk van ruimteverkenning waarin partnerschappen noodzakelijk zijn voor de commercialisering van de ruimte,” zegt Russell Ralston, Executive Vice President Extravehicular Activity, Axiom Space. “Samenwerkingsverbanden bouwen een sterk, samenhangend team, waardoor experts uit de industrie geavanceerde technologie, gespecialiseerde producten en diensten kunnen leveren om innovatie te stimuleren. Voor het eerst maken we gebruik van expertise in andere industrieën om een betere oplossing voor de ruimtevaart te ontwikkelen.”

De AxEMU, die het ontwerp van NASA's Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) ruimtepak verder brengt, biedt meer flexibiliteit, prestaties en veiligheid, evenals gespecialiseerde hulpmiddelen om te helpen bij het verkennen van de zuidpool van de maan. Het pak is geschikt voor een breed scala aan bemanningsleden. Het is bestand tegen extreme temperaturen op de zuidpool van de maan en verdraagt de koudste temperaturen in de permanent beschaduwde gebieden gedurende ten minste twee uur. Astronauten zullen ruimtewandelingen van minstens acht uur kunnen maken.

De AxEMU bevat meerdere redundante systemen en een boorddiagnosesysteem om de veiligheid van de bemanningsleden te garanderen. Het pak maakt ook gebruik van een regenereerbaar kooldioxidewassysteem en een robuuste koeltechnologie om warmte uit het systeem te verwijderen. Het pak bevat geavanceerde coatings op de helm en het vizier om het zicht van de astronauten op hun omgeving te verbeteren, evenals zelfgemaakte handschoenen met verschillende verbeteringen ten opzichte van de handschoenen die vandaag de dag worden gebruikt. De architectuur van het ruimtepak omvat levensinstandhoudingssystemen, drukkleding, avionica en andere innovatieve systemen om te voldoen aan de behoeften van exploratie en de wetenschappelijke mogelijkheden uit te breiden. Axiom Space heeft de AxEMU ontwikkeld op basis van één fundamentele architectuur. De architectuur is evolueerbaar, schaalbaar en aanpasbaar voor missies op het maanoppervlak en in een lage baan om de aarde (LEO).

Axiom Space heeft dit next-gen ruimtepak de afgelopen twee jaar iteratief verbeterd om de Artemis III missie te ondersteunen. De AxEMU heeft uitgebreide tests en simulaties ondergaan met een breed scala aan astronauten en ingenieurs in ultramoderne Axiom Space, SpaceX en NASA faciliteiten. Er zijn tests uitgevoerd onder water om de maanomgeving te simuleren met een onbemand ruimtepak in NASA's Neutral Buoyancy Laboratory (NBL) en simulaties met verminderde zwaartekracht in NASA's Johnson Space Center. Het AxEMU-pak nadert de laatste ontwikkelingsfase. Het voltooide een succesvolle simulatie onder druk met Artemis III-partners - NASA, SpaceX en Axiom Space - wat de eerste test in zijn soort is sinds het Apollo-tijdperk. Het pak zal verder worden getest, waaronder onderwatertests met bemanning in de NBL-faciliteit, geïntegreerde tests met de prototypes van het Artemis-maanvoertuig en zal in 2025 de kritische ontwerpbeoordelingsfase ingaan.

Bron: Axiom Space

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1998

Het gebeurde toen

De Amerikaanse National Radio Astronomy Observatory (NRAO) maakt de ontdekking bekend van een planetenstelsel in wording rondom een jonge ster die zich in het centrum van NGC 2071 bevindt. NGC 2071 is één van de leden van een groep sterrenstelsels in het sterrenbeeld Orion waar ook NGC 2064 en NGC 2067 tot behoren alsook de reflectienevel M78.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken