De Amerikaanse astronaut Al Worden.
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft bekend gemaakt dat de Apollo 15 astronaut Al Worden op 18 maart 2020 overleden is. Al Worden ging in juli 1971 de ruimte in tijdens de Apollo 15 ruimtemissie en cirkelde toen 74 maal rond de maan terwijl zijn twee collega-astronauten op het oppervlak van de maan liepen. Tijdens deze ruimtemissie maakte Worden meer dan 1 500 foto's en voerde hij de eerste ruimtewandeling uit in 'deep space'. 

Alfred Merrill "Al" Worden werd in 1966 samen met 18 andere kandidaten door NASA geselecteerd als astronaut waarna hij back-up astronaut was tijdens de Apollo 12 missie naar de maan. Voor zijn carrière als astronaut studeerde Al Worden aan de U.S. Military Academy waarna hij een vliegopleiding volgde op de Moore Air Force Base in Texas. Tussen 1957 en 1961 was Al Worden gevechtspiloot bij het 95th Fighter Interceptor Squadron waarna hij instructeur werd aan de Aerospace Research Pilots School. Uiteindelijk werd Worden in 1966 door NASA geselecteerd om deel uit te maken van de Apollo 15 missie naar de maan. Tijdens de Apollo 15 ruimtemissie, die op 26 juli 1971 van start ging, was Al Worden Command Module Pilot waardoor hij aan boord van de Apollo ruimtecapsule bleef terwijl zijn twee collega-astronauten, David Scott en James B. Irwin, zich met de Lunar Module naar het maanoppervlak begaven. Gedurende zijn eenzame verblijf aan boord van de Apollo 15 ruimtecapsule maakte Worden meer dan 1 500 foto's van de maan en voerde hij wetenschappelijke experimenten uit. Op de terugweg naar de aarde voerde Al Worden vanuit de Apollo ruimtecapsule een ruimtewandeling uit die 38 minuten duurde. Dit was de eerste maal in de geschiedenis van de ruimtevaart dat een astronaut een ruimtewandeling uitvoerde in 'deep space'. Uiteindelijk keerde de Apollo 15 capsule op 7 augustus 1971 terug naar de aarde. Door zijn Apollo 15 ruimtemissie werd Al Worden in 2015 door het Guinness World Records erkend als 'meest geïsoleerde persoon ooit' aangezien hij zich tijdens de Apollo 15 missie een tijd lang alleen bevond in de Apollo ruimtecapsule terwijl deze rond de maan cirkelde.

Al Worden kwam samen met zijn twee collega-astronauten van de Apollo 15 ook in opspraak toen na hun ruimtevlucht uitkwam dat de drie astronauten in het grootste geheim 398 postzegels (first day covers) hadden meegesmokkeld. Honderd van deze postzegels werden verkocht aan een Duitse verzamelaar en de winst van de opbrengst zou gaan naar een fonds voor de kinderen van de astronauten. Ondanks het feit dat dit niet illegaal was, tilde NASA hier heel zwaar aan en ging Al Worden nooit meer de ruimte in. Na zijn carrière als astronaut ging Worden het bedrijfsleven in en was hij tot 2011 voorzitter van de Astronaut Scholarship Foundation. In 1971 ontving Worden NASA's Distinguished Service Medal en werd hij 1983 en 1997 toegevoegd aan de International Space Hall of Fame en de U.S. Astronaut Hall of Fame. In 2016 kreeg werd Al Worden's naam toegevoegd aan de International Air & Space Hall of Fame. Al Worden's familie liet weten dat hij op 18 maart 2020 op 88-jarige leeftijd overleden is in zijn slaap. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaanse ruimtesonde Mariner 6. Op 31 juli 1969 vloog Mariner 6 op een afstand van 3 431 kilometer van het oppervlak van de planeet Mars. In totaal stuurde de 411 kilogram zware verkenner 75 foto's van de planeet Mars terug naar de Aarde. Samen met Mariner 7 maakte Mariner 6 deel uit van de eerste Amerikaanse gezamenlijke Marsmissie. Door deze twee scheervluchten wou Amerika zoveel mogelijk leren over de atmosfeer en het oppervlak van Mars. Daarnaast wouden ingenieurs met deze ruimtetuigen ook nieuwe technologie demonstreren die later zou gebruikt worden bij volgende Marsverkenners of andere planetaire sondes.Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken