Foto: SpaceX

Mensen hebben zich altijd aangetrokken gevoeld om zoveel mogelijk te onderzoeken, te ontdekken en te leren over de wereld om ons heen. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar het zit in onze natuur. Ten behoeve van de hele mensheid zullen NASA en zijn partners met Artemis de eerste vrouw en de eerste kleurling op het maanoppervlak laten landen. Na twee Artemis-testmissies zal Artemis III, momenteel gepland voor 2025, de eerste terugkeer van de mensheid naar het maanoppervlak in meer dan 50 jaar markeren. NASA zal geschiedenis schrijven door de eerste mensen naar het gebied bij de zuidpool van de maan te sturen.

Op weg naar de maan

NASA's Orion ruimtevaartuig wordt de rit van de bemanning van en naar de aarde en in en uit een baan om de maan. Orion is het enige ruimtevaartuig dat bemanningen naar de aarde kan terugbrengen met de snelheid van de terugkeer naar de maan. Tijdens de succesvolle Artemis I-missie is het unieke hitteschild van Orion onlangs onder deze extreme omstandigheden getest. Vier astronauten vertrekken vanaf lanceerplatform 39B op het Kennedy Space Center in Florida met het Space Launch System (SLS), de enige raket die krachtig genoeg is om Orion, zijn bemanning en hun voorraden in één keer naar de maan te sturen. De bemanning wordt geselecteerd uit het meest diverse astronautenkorps in de geschiedenis, elk uitgerust met unieke vaardigheden en intensief getraind. Eerst zal de bemanning naar een baan om de aarde gaan waar ze systeemcontroles en aanpassingen aan de zonnepanelen van Orion zullen uitvoeren. Daarna zal een krachtige duw van de tussentijdse cryogene voortstuwingstrap van SLS Orion helpen bij een translunaire injectiemanoeuvre, waarbij de koers naar de maan wordt bepaald.

Gedurende enkele dagen zal de bemanning naar de maan reizen en de motoren corrigeren om het zwaartekrachtsveld van de maan te onderscheppen. Op het juiste moment en de juiste plaats zal Orion een reeks van twee verbrandingen uitvoeren om het ruimteschip in een maanbaan te brengen. Uit honderden mogelijke banen heeft NASA NRHO gekozen om de langetermijndoelstellingen van Artemis te bereiken. NRHO biedt vrijwel constante communicatie met de aarde en toegang tot locaties overal op de maan. Omdat de baan tussen de aarde en de maan in evenwicht is door de zwaartekracht, zal deze baan zo efficiënt mogelijk met brandstof omgaan. Bij toekomstige missies zullen NASA en zijn partners het Gateway maanstation in NRHO samenstellen om te dienen als hub voor Artemis-missies.

NASA heeft SpaceX geselecteerd om het menselijke landingssysteem te leveren dat Artemis III-astronauten van Orion in een maanbaan naar het maanoppervlak en weer terug zal brengen. SpaceX is van plan een uniek operationeel concept te gebruiken om de algemene efficiëntie van hun landingssysteem te verhogen. Na een reeks tests zal SpaceX ten minste één demomissie zonder bemanning uitvoeren waarbij Starship op het maanoppervlak landt. Wanneer Starship aan alle eisen van NASA en de hoge veiligheidsnormen voor de bemanning heeft voldaan, zal het klaar zijn voor de eerste Artemis-missie.

Voor de lancering van de bemanning zal SpaceX een opslagdepot in een baan om de aarde brengen. Een reeks herbruikbare tankers zal stuwstof naar het opslagdepot brengen om het menselijke landingssysteem van brandstof te voorzien. Het onbemande Starship menselijke landingssysteem zal dan naar een baan om de aarde lanceren en een rendez-vous hebben met het opslagdepot om zijn tanks te vullen voordat het een translunaire injectie uitvoert en ongeveer zes dagen naar NRHO reist waar het de Artemis III bemanning zal opwachten.

Wanneer beide ruimtevaartuigen in NRHO zijn aangekomen, zal Orion aan het Starship menselijke landingssysteem koppelen ter voorbereiding van de eerste maanoppervlakte-expeditie van de 21e eeuw. Zodra de bemanning en hun voorraden klaar zijn, zullen twee astronauten aan boord van Starship gaan en twee in Orion blijven. Orion zal loskoppelen en terugkeren van Starship om in NRHO te blijven gedurende ongeveer één baan om de maan, die ongeveer 6,5 dagen duurt. Dit komt overeen met de duur van de oppervlakte-expeditie, dus als Orion zijn baan voltooit, zullen de twee bemanningsleden hun werk op het oppervlak op tijd beëindigen om terug naar het ruimteschip te gaan.

NASA heeft zijn zinnen gezet op locaties rond de Zuidpool voor het Artemis-tijdperk van menselijke maanverkenning. Extreme, contrasterende omstandigheden maken het een uitdagende locatie voor aardbewoners om te landen, te leven en te werken, maar de unieke kenmerken van het gebied houden een belofte in voor ongekende wetenschappelijke ontdekkingen in de diepe ruimte. Met behulp van geavanceerde technologie, waaronder autonome systemen, zal de bemanning in het Starship landen op een zorgvuldig gekozen plaats binnen een straal van 100 meter.

Op het maanoppervlak

Na de landing is de eerste taak van de oppervlaktebemanning ervoor te zorgen dat alle systemen klaar zijn voor hun verblijf op de maan. Daarna zullen ze rusten, eten en zich opladen voor de eerste volle dag van de expeditie. Tijdens hun verblijf op de maan zullen de astronauten wetenschappelijk werk verrichten in het sterrenschip en een reeks maanwandelingen maken, waarbij ze het sterrenschip verlaten om het oppervlak te verkennen. De astronauten zullen geavanceerde ruimtepakken aantrekken, door een luchtsluis naar buiten gaan en met de lift van Starship afdalen. NASA heeft Axiom Space geselecteerd om de Artemis III oppervlaktepakken en ruimtewandelingssystemen te leveren. Deze pakken geven de astronauten meer bewegingsvrijheid en flexibiliteit om meer van het landschap te verkennen dan bij eerdere maanmissies.

Tijdens hun maanwandelingen zullen de astronauten foto's en video's maken, de geologie onderzoeken, monsters nemen en andere gegevens verzamelen om specifieke wetenschappelijke doelstellingen te bereiken. Het uitzicht vanaf de zuidpool van de maan zal er heel anders uitzien dan de foto's die tijdens Apollo-missies in het equatoriale gebied van de maan zijn genomen. De zon zal net boven de horizon zweven en lange, donkere schaduwen werpen over het terrein, dat de bemanning zal verkennen met behulp van hoofdlampen en navigatie-instrumenten. De informatie en materialen die door de Artemis III-astronauten worden verzameld, zullen ons inzicht in het mysterieuze zuidpoolgebied, de maan en ons zonnestelsel vergroten. Missiecontroleteams op de grond zullen in contact staan met de bemanning en doorgeven wat zij zien, horen en voelen. Door de dekking van de missie en de mogelijkheid om met geavanceerde communicatietechnologie beelden en video van hoge kwaliteit naar de grond te sturen, zullen zij een unieke nieuwe menselijke ervaring met de wereld delen.

Terug naar de aarde

Wanneer hun oppervlakte-expeditie voltooid is, zullen de twee astronauten van het maanoppervlak opstijgen en in Starship terugkeren naar NRHO om zich te herenigen met hun bemanningsleden in Orion. Na het koppelen zal de bemanning maximaal vijf dagen in een baan om de maan doorbrengen om monsters tussen de voertuigen over te brengen en zich voor te bereiden op de terugreis naar de aarde. Wanneer zij het optimale vertrekpunt van NRHO bereiken, met alle vier de astronauten terug in Orion, zullen zij de koppeling ongedaan maken en de motoren van Orion ontsteken, waardoor het ruimtevaartuig langs de maan wordt geslingerd en naar de aarde terug kan keren. De bemanning zal ongeveer 40.000 kilometer per uur afleggen tijdens de terugkeer in de aardatmosfeer. Met behulp van elf parachutes zal het ruimtevaartuig landen in de Stille Oceaan, waar het en de bemanning zullen worden opgehaald met steun van de Amerikaanse kustwacht en de Amerikaanse marine.

Artemis III wordt een van de meest complexe ondernemingen van techniek en menselijk vernuft in de geschiedenis van de verkenning van de diepe ruimte tot nu toe. De waarnemingen van de astronauten, de monsters en de verzamelde gegevens zullen ons inzicht in ons zonnestelsel en onze planeet vergroten en de volgende generatie inspireren. Deze missie zal een toekomst inluiden waarin mensen consequent toegang hebben tot de Maan en menselijke planetaire verkenningsmissies binnen handbereik liggen. Elke Artemis-missie zal onze kennis vergroten, onze operaties verfijnen en onze technologie bewijzen terwijl we ons voorbereiden op de eerste menselijke missie naar Mars.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië van de eerste Amerikaanse Discoverer spionagesatelliet. Deze satelliet was een prototype van de KH-1 spionagesatelliet en maakte deel uit van het geheime Corona spionageprogramma. Dit was de eerste maal dat een satelliet in de richting van de zuidpool werd gelanceerd om deze in een polaire baan om de Aarde te brengen. De geheime satelliet bereikte haar polaire baan om de Aarde niet. Foto: USAF

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken