Foto: NASA

NASA en het Canadian Space Agency (CSA) hebben de vier astronauten bekendgemaakt die zich met Artemis II rond de maan zullen wagen, de eerste bemande missie op NASA's pad naar een langdurige aanwezigheid op de maan voor wetenschap en verkenning. De ruimtevaartagentschappen onthulden de bemanningsleden maandag tijdens een evenement op Ellington Field bij NASA's Johnson Space Center in Houston.

"De bemanning van Artemis II vertegenwoordigt duizenden mensen die onvermoeibaar werken om ons naar de sterren te brengen. Dit is hun bemanning, dit is onze bemanning, dit is de bemanning van de mensheid," zei NASA Administrator Bill Nelson. "NASA-astronauten Reid Wiseman, Victor Glover en Christina Hammock Koch en CSA-astronaut Jeremy Hansen hebben elk hun eigen verhaal, maar samen vertegenwoordigen zij ons credo: E pluribus unum - uit velen één. Samen luiden we een nieuw tijdperk van verkenning in voor een nieuwe generatie sterzeilers en dromers - de Artemis-generatie." De bemanningsopdrachten zijn als volgt: Commandant Reid Wiseman, Piloot Victor Glover, Missie Specialist 1 Christina Hammock Koch, en Missie Specialist 2 Jeremy Hansen. Zij zullen als team samenwerken om tijdens de vliegtest een ambitieuze reeks demonstraties uit te voeren.

De ongeveer tien dagen durende Artemis II testvlucht zal gelanceerd worden met de krachtige Space Launch System raket van het ruimtevaartagentschap, de levensinstandhoudingssystemen van het Orion ruimtevaartuig bewijzen en de mogelijkheden en technieken valideren die nodig zijn voor mensen om in de diepe ruimte te leven en te werken.

"We gaan terug naar de maan en Canada staat in het middelpunt van deze spannende reis", aldus de geachte François-Philippe Champagne, de minister die verantwoordelijk is voor het Canadese ruimteagentschap. "Dankzij onze langdurige samenwerking met NASA zal een Canadese astronaut aan deze historische missie deelnemen. Namens alle Canadezen wil ik Jeremy feliciteren omdat hij het voortouw neemt bij een van de meest ambitieuze menselijke ondernemingen die ooit zijn ondernomen. Canada's deelname aan het Artemis-programma is niet alleen een bepalend hoofdstuk van onze geschiedenis in de ruimte, maar ook een bewijs van de vriendschap en het nauwe partnerschap tussen onze twee naties."

De vlucht, die zal voortbouwen op de succesvolle Artemis I-missie zonder bemanning die in december werd voltooid, zal de weg vrijmaken voor de eerste vrouw en de eerste persoon van kleur op de maan via het Artemis-programma en de weg vrijmaken voor toekomstige menselijke verkenningsmissies naar de maan en uiteindelijk Mars. Dit is de Maan tot Mars verkenningsaanpak van het agentschap.

"Voor het eerst in meer dan 50 jaar zullen deze mensen - de Artemis II-bemanning - de eerste mensen zijn die naar de buurt van de maan vliegen. Onder de bemanning bevinden zich de eerste vrouw, de eerste kleurling en de eerste Canadees op een maanmissie, en alle vier de astronauten zullen het beste van de mensheid vertegenwoordigen tijdens hun verkenningstocht ten behoeve van iedereen," aldus directeur Vanessa Wyche van NASA Johnson. "Deze missie maakt de weg vrij voor de uitbreiding van menselijke verkenning van de diepe ruimte en biedt nieuwe mogelijkheden voor wetenschappelijke ontdekkingen, commerciële, industriële en academische partnerschappen en de Artemis-generatie."

Ontmoet Artemis II Astronauten

Dit wordt de tweede ruimtereis van Wiseman, die eerder van mei tot november 2014 als boordwerktuigkundige aan boord van het internationale station deelnam aan Expeditie 41. Wiseman heeft meer dan 165 dagen in de ruimte doorgebracht, waarvan bijna 13 uur als hoofdruimtewandelaar tijdens twee reizen buiten het ruimtecomplex. Voorafgaand aan zijn opdracht was Wiseman van december 2020 tot november 2022 hoofd van het sstronautenbureau.

De missie zal Glover's tweede ruimtevlucht zijn, eerder diende hij als piloot op NASA's SpaceX Crew-1, die op 2 mei 2021 landde, na 168 dagen in de ruimte. Als boordwerktuigkundige aan boord van het ruimtestation voor Expeditie 64 droeg hij bij aan wetenschappelijke onderzoeken en technologiedemonstraties en nam hij deel aan vier ruimtewandelingen.

Koch maakt ook haar tweede ruimtevlucht op de Artemis II-missie. Zij diende als boordwerktuigkundige aan boord van het ruimtestation voor Expeditie 59, 60 en 61. Koch vestigde een record voor de langste ruimtevlucht van een vrouw met een totaal van 328 dagen in de ruimte en nam deel aan de eerste ruimtewandelingen voor alleen vrouwen.

Als vertegenwoordiger van Canada maakt Hansen zijn eerste ruimtevlucht. Als kolonel bij de Canadese strijdkrachten en voormalig gevechtspiloot heeft Hansen een Bachelor of Science in ruimtewetenschappen van het Royal Military College of Canada in Kingston, Ontario, en een Master of Science in natuurkunde van dezelfde instelling in 2000, met een onderzoeksfocus op Wide Field of View Satellite Tracking. Hij was een van de twee rekruten die in mei 2009 door CSA werden geselecteerd via de derde Canadese Astronaut Recruitment Campaign en heeft gediend als Capcom in NASA's Mission Control Center in Johnson en werd in 2017 de eerste Canadees die de leiding kreeg over een NASA-astronautenklas, waarbij hij leiding gaf aan de opleiding van astronautenkandidaten uit de Verenigde Staten en Canada.

"Ik kon niet trotser zijn dat deze dappere vier onze reizen naar de maan en verder zullen aftrappen," zei Director of Flight Operations Norm Knight, NASA Johnson. "Zij vertegenwoordigen precies wat een astronautenkorps moet zijn: een mix van zeer capabele en bekwame individuen met de vaardigheden en vastberadenheid om als team elke beproeving aan te gaan. De Artemis II-missie zal een uitdaging zijn en we zullen onze grenzen testen terwijl we ons voorbereiden om toekomstige astronauten op de maan te zetten. Met Reid, Victor, Christina en Jeremy aan het stuur, twijfel ik er niet aan dat we klaar zijn voor elke uitdaging die op ons pad komt."

Met Artemis-missies zal NASA innovatieve technologieën gebruiken om meer dan ooit tevoren het maanoppervlak te verkennen. We zullen samenwerken met commerciële en internationale partners en de eerste langdurige aanwezigheid op de maan tot stand brengen. Daarna gebruiken we wat we op en rond de maan leren om de volgende grote sprong te maken: de eerste astronauten naar Mars sturen.

Bron: NASA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1981

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt een Delta 3914 raket gelanceerd met aan boord de Amerikaanse GOES 5 weersatelliet. Deze satelliet maakt net als zijn voorgangers deel uit van het Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) netwerk dat bestaat uit verschillende weersatellieten die zich in een geosynchrone baan om de Aarde bevinden. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken