Artistieke impressie van een toekomstige missie naar de maan.
Foto: NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft op donderdag 30 april 2020 bekend gemaakt dat het drie bedrijven heeft geselecteerd voor de ontwikkeling van een nieuwe maanlander. Zowel SpaceX, Blue Origin alsook Dynetics mogen de volgende maanden starten aan de ontwikkeling en de bouw van een nieuwe maanlander die in 2024 opnieuw mensen naar het oppervlak van de maan moet brengen in het kader van NASA's Artemis programma. 

Artemis is het nieuwe ambitieuze maanprogramma van de Verenigde Staten. Naast de Orion ruimtecapsule en het Space Launch System (SLS) heeft NASA ook een nieuwe maanlander nodig om astronauten tot op het oppervlak van de maan te brengen. In tegenstelling tot het Apollo maanprogramma wil NASA ditmaal astronauten eerst in een baan om de maan brengen aan boord van het Gateway ruimtestation dat in een baan om de maan zal gebracht worden. De nieuwe maanlander zal uiteindelijk ook vastgemaakt worden aan het Gateway ruimtestation om van daaruit te kunnen afdalen naar het maanoppervlak. Omdat de ontwikkeling van een maanlander voor NASA alleen te lang duurt en te veel geld kost, wil het hiervoor in zee gaan met enkele commerciële ruimtevaartbedrijven. Deze geslaagde samenwerkingsformule heeft de afgelopen jaren ook geleidt tot de ontwikkeling van de succesvolle Dragon ruimtecapsule voor de bevoorrading van het internationale ruimtestation ISS. Uiteindelijk riep NASA eind 2019 bedrijven op om een voorstel in te dienen voor de ontwikkeling van een nieuwe maanlander. Zowel voor NASA alsook voor de Amerikaanse ruimtevaartindustrie was het bekendmaken van de toegewezen contracten op 30 april 2020 belangrijk nieuws aangezien het geleden is van het Apollo maanprogramma dat de Verenigde Staten nog hebben geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe maanlander. De drie bedrijven werden geselecteerd in het kader van NASA's Next Space Technologies for Exploration Partnerships (NextSTEP-2) programma en hebben een totaal prijskaartje van 967 miljoen dollar. De volgende tien maanden zal NASA intensief aan het werk gaan met de drie geselecteerde bedrijven waarna de ruimtevaartorganisatie zal selecteren welke bedrijven demonstraties mogen uitvoeren. Opvallend aan de selectie van de bedrijven is dat het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing niet werd geselecteerd. Boeing diende eveneens een ontwerp in maar dit werd door NASA weerhouden. 

SpaceX

Eén van de drie geselecteerde bedrijven is het succesvolle Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX van Elon Musk. Het voorstel van SpaceX focust zich op het ontwerp van het gigantisch Starship ruimtevaartuig dat het bedrijf momenteel ontwikkelt. Starship is maar liefst 50 meter lang, heeft een diameter van ongeveer 9 meter, weegt zonder vracht of brandstof al 120 ton en wordt aangedreven door zes Raptor raketmotoren. Het Starship ruimtevaartuig bestaat uit één onderdeel en wordt in de ruimte gebracht met behulp van een Super Heavy raket van SpaceX. Vervolgens vliegt Starship op eigen kracht naar de maan waar het in zijn geheel in verticale positie moet landen op het maanoppervlak. Na de missie op de maan moet het Starship ruimtevaartuig in zijn geheel terug opstijgen vanop het maanoppervlak waarna het terugkeert naar de aarde. Dit ontwerp wordt een 'single-stage solution' genoemd en het feit dat Starship ook veel plaats biedt voor vracht en nog voor andere soorten missies kan worden gebruikt maakt dit ontwerp zeer interessant. 

Blue Origin - National Team

Het tweede bedrijf dat door NASA werd geselecteerd, is het ruimtevaartbedrijf Blue Origin dat werd opgericht door de Amerikaanse miljardair en Amazon-oprichter Jeff Bezos. Blue Orirign heeft dit project het 'National Team' opgericht waarvan ook de bedrijven Lockheed Martin, Northrop Grumman en Draper deel uitmaken. Samen zullen zij een maanlander ontwikkelen die bestaat uit drie onderdelen waarvan twee modules zullen gebruikt worden voor het afdalen naar het maanoppervlak en terug opstijgen van het maanoppervlak. Zo zal Lockheed Martin verantwoordelijk zijn voor de bouw van de 'ascent' module die de astronauten van de maan terug naar het Gateway ruimtestation moet brengen. Northrop Grumman is dan weer verantwoordelijk voor de bouw van de zogeheten 'transfer' module de 'descent' module zal dan weer gebouwd worden door Blue Origin zelf. Deze maanlander zou in de ruimte worden gebracht met behulp van een Vulcan raket van United Launch Alliance (ULA). 

Dynetics

Het derde bedrijf dat door NASA werd geselecteerd is het minder bekende bedrijf Dynetics. Dit technologiebedrijf uit Alabama werkte in het verleden al voor NASA en de United States Department of Defense en gaat voor de ontwikkeling van zijn maanlander ook samenwerken met het ruimtevaartbedrijf Sierra Nevada Corporation. Het voorstel van Dynetics bestaat uit een maanlander die bestaat uit een 'descent' en 'ascent' module. Op een ontwerp van deze maanlander is een centrale leefmodule te zien met aan de linker- en rechterzijde een propulsiemodule. Bovenop deze maanlander bevinden zich twee grote zonnepanelen die energie moeten opwekken. Deze maanlander zou in de ruimte worden gebracht met behulp van een New Glenn raket van Blue Origin of een Vulcan raket van United Launch Alliance (ULA). 

 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1914

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Seth Barnes Nicholson ontdekt op het Lick Observatory de Jupitermaan Sinope. Deze maan heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 38 kilometer en tot 2000 was dit de meest afgelegen maan in een baan om Jupiter.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken