Messier 94
Siggi Kohlert

Sterrenbeeld: Canes Venatici
Magnitude: 8.2
Coördinaten:

  • RA: 12h 50.9m
  • DEC: 41° 07'

Canes Venatici

Geschiedenis

M94 werd in 1779 ontdekt door Pierre Méchain. De Franse kometenjager Charles Messier observeerde het sterrenstelsel voor het eerst op 24 maart 1781. John Herschel noemde M94 groot, zeer helder en nauwelijks oplosbaar. Ook de astronomen Smyth en Webb dachten dat ze met een bolvormige sterrenhoop te maken hadden. Lorde Rosse noemde het sterrenstelsel (correct) een spiraalnevel. Zijn tijdgenoot, D'Arrest, dacht dan weer dat hij met een planetaire nevel te maken had.

Waarnemen

M94 is eenvoudig terug te vinden wanneer men vertrekt van de ster Alpha CVn. Daarna beweegt men zich 3° noordoostwaarts zodat het object mooi zichtbaar wordt. In een binoculair ziet men een zwak nevelvlekje. Door een telescoop ziet men een heldere sferische kern omgeven door een zwakkere ovale halo. De spiraalstructuur is enkel zichtbaar in grote telescopen of op langbelichte foto's.

Dit gebeurde vandaag in 1962

Het gebeurde toen

De Verenigde Staten brengen de Ranger 3 ruimtesonde in de ruimte. Het doel van deze missie was om informatie over mogelijke landingsplaatsen te verzamelen ten behoeve van bemande maanlandingen in het kader van het aankomende Apolloprogramma. Enkele dagen na de lancering passeerde Ranger 3 omwille van een technisch probleem de Maan op een afstand van 36 808 km en kwam vervolgens in een heliocentrische baan terecht. Door een storing in het geleidingssysteem van de Agena-raket kreeg Ranger 3 een dusdanig hoge snelheid dat NASA een ontmoeting met de Maan kon vergeten. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken