Verrekijker.
Foto: Celestron

De maan is een heel interessant object om te waarnemen en is zeer geliefd bij amateur astronomen. Naast vele kraters en zeeën zijn er ook nog andere zaken te zien op de maan. In dit artikel geven we een lijst van diverse bezienswaardigheden op het oppervlak van de maan die beslist de moeite zijn om op te zoeken. Druk het artikel ook af om het als controlelijst te gebruiken tijdens uw waarnemingen. Dit artikel is gericht voor het waarnemen van de maan met een binoculair of verrekijker.

Objecten best te bekijken met een binoculair

Leeftijd v.d. maan Bezienswaardigheid Datum en tijd waarneming
  Lunar Rays  
  Sinus Iridum  
  Sinus Medii  
  Sinus Roris  
  Palus Somnii  
  Palus Epidemiarum  
  Mare Vaporum  
Kraters
~4 dagen oud Langrenus  
  Vendelinus  
  Petavius  
  Cleomedes  
  Atlas  
  Hercules  
  Endymion  
  Macrobius  
~7 dagen oud Piccolomini  
  Theophilus  
  Cyrillus  
  Catharina  
  Posidonius  
  Fracastorius  
  Aristoteles  
  Eudoxus  
  Cassini  
  Hipparchus  
  Albategnius  
  Aristillus  
  Autolycus  
  Maurolycus  
~10 dagen oud Plato  
  Archimedes  
  Ptolemaeus  
  Alphonsus  
  Arzachel  
  Walter  
  Maginus  
  Tycho  
  Clavius  
  Eratosthenes  
  Longomontanus  
  Copernicus  
  Bullialdus  
  Aristarchus  
  Gassendi  
~14 dagen oud Kepler  
  Grimaldi  
Sander

Vancanneyt Sander

Oprichter & beheerder van Spacepage & Poollicht.beSterrenkunde en ruimteweer redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Lancering van de International Ultraviolet Explorer (IUE) ruimtetelescoop. IUE was de eerste astronomische satelliet in een hoge omloopbaan rond de Aarde. Deze ruimtetelescoop kon ultraviolette straling waarnemen die niet door de ozonlaag kan penetreren en daarom niet waarneembaar is met telescopen op Aarde. Belangrijke observaties van de IUE waren ondermeer de komeet van Halley die in 1986 het binnenste deel van het zonnestelsel bezocht, de eerste observatie vanuit de ruimte van de met het blote oog zichtbare supernova SN 1987A en de evolutie van de atmosfeer van Jupiter na de inslag van Komeet Shoemaker-Levy 9 in 1994. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

Sociale netwerken