Lancering van de SA-2 raket.
Foto: NASA

SA-2 (Saturn Apollo-2) was de tweede testvlucht van een Saturn I raket uit het Amerikaanse Apollo programma. Net zoals bij de vorige testvlucht was men vooral benieuwd naar de vluchtgegevens van de raket en de prestaties van zijn krachtige raketmotoren. Deze SA-2 missie maakte ook deel uit van het Project Highwater waarmee men het effect wou bestuderen van een grote hoeveelheid water in de bovenste lagen van de atmosfeer. Om dit te realiseren, werd het bovenste gedeelte van de Saturn I raket gevuld met 109 000 liter water. Eenmaal de raket een bepaalde hoogte zou bereiken, zou men deze laten exploderen waardoor het water zou vrijkomen. Op deze manier konden meteorologen de evolutie van waterdamp en de vorming van wolken bestuderen in de atmosfeer van onze planeet.

SA-2
De tweede Saturn I raket wordt klaargemaakt voor zijn lancering - Foto: NASA
 

In slechts twee maanden tijd werd deze tweede Saturn I vlucht voorbereid. De brandstoftanks van deze tweede Saturn I raket werden 83% gevuld. Net als bij de eerste Saturn I testvlucht werden ook de onderdelen voor deze tweede vlucht per schip overgebracht van het Marschall Space Flight Center naar de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida. Op 25 april 1962 vertrok uiteindelijk de tweede Saturn I raket vanop lanceercomplex 34. Opnieuw verliep de lancering vlekkeloos en de raket bereikte een maximale hoogte van 105 kilometer. Eenmaal de raket zijn hoogste punt bereikt had, werd een signaal gegeven waardoor de Saturn I raket explodeerde. Hierdoor kwam de 109 000 liter water vrij in de atmosfeer van de Aarde. Vijf seconden na de explosie rapporteerden waarnemers op de grond dat er zich een nieuwe wolk vormde in de lucht die een hoogte bereikte van 160 kilometer. Dankzij deze explosie kregen ingenieurs en natuurkundigen nu voor het eerst ook te zien hoe brandstof zich zou gedragen in de bovenste lagen van de atmosfeer wanneer een raket zou exploderen tijdens zijn lancering. In totaal duurde deze testvlucht 2 minuten en 2 seconden. Deze tweede Saturn I raket had een gewicht van 138 480 kilogram.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1986

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia in de ruimte gebracht (STS-61-C) met aan boord zeven ruimtevaarders waaronder de Amerikaanse politicus Clarence W. "Bill" Nelson. Tijdens deze Amerikaanse bemande ruimtevlucht werd een communicatiesatelliet succesvol uitgezet in de ruimte en bevonden zich in het vrachtruim van het ruimteveer ook dertien Getaway Special containers met daarin wetenschappelijke experimenten. Dit was de laatste succesvolle Space Shuttle-vlucht voor de ramp met de Challenger. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

1%

Sociale netwerken