Lancering van een Chinese CZ-4C raket vanop het Taiyuan Satellite Launch Center
Foto: ChinaNews.com

Het Taiyuan Satellite Launch Center werd voor het eerst in gebruik genomen in de jaren '60 van de vorige eeuw en deed toen dienst als testcentrum voor het lanceren van militaire satellieten. Eind de jaren '80 werden uiteindelijk vanop deze locatie ook de eerste Chinese satellieten in de ruimte gebracht. Het Taiyuan Satellite Launch Center beschikt over moderne faciliteiten zoals testruimten, clean rooms, een vluchtleidingscentrum en volgstations en de lanceerbasis is via twee spoorlijnen verbonden aan een belangrijke Chinese spoorlijn. Vandaag de dag worden vanop het Taiyuan Satellite Launch Center vooral Long March 4 raketten gelanceerd alsook de nieuwe Chinese Long March 6 raket. Tussen 1997 en 1999 werden vanop het Taiyuan Satellite Launch Centre ook twaalf Motorola Iridium communicatiesatellieten gelanceerd en in 1999 werd vanop deze lanceerbasis ook de eerste China-Brazil Earth Resource Satellite (CBERS) aardobservatiesatelliet in de ruimte gebracht.

Algemene info Taiyuan Satellite Launch Center

Naam: Taiyuan Satellite Launch Center
Alternatieve naam: Base 25
Land: China
Eigenaar: China
Hoogte: 1 450 m
Coördinaten: 38°50'56"N - 111°36'30"E
Start bouw: 1968

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Launch Pad 7: Long March 4A / Long March 4B / Long March 4C
Launch Pad 9: Long March 2C / Long March 2D / Long March 4B
Launch Pad 16: Long March 6

Taiyuan Satellite Launch Center
Eén van de lanceercomplexen van het Taiyuan Satellite Launch Center - Foto: Xinhua

Taiyuan Satellite Launch Center
Lancering van een Long March 6 raket - Foto: SAST.

Taiyuan Satellite Launch Center
Lancering van een Long March 4B raket - Foto: Zheng Taotao/Chinadaily.com

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1914

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Seth Barnes Nicholson ontdekt op het Lick Observatory de Jupitermaan Sinope. Deze maan heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 38 kilometer en tot 2000 was dit de meest afgelegen maan in een baan om Jupiter.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken