Xichang Satellite Launch Center

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Het Xichang Satellite Launch Center. Het Xichang Satellite Launch Center.

Het Xichang Satellite Launch Center bevindt zich 64 kilometer van Xichang City in de Chinese provincie Sichuan en is één van de belangrijkste Chinese lanceercentra. Het complex bevindt zich in een vallei op een hoogte van 1 860 meter in een bergachtig gebied en beschikt over twee operationele lanceerplatformen. Na de start van de bouw in de jaren '70 werd deze lanceerbasis in 1984 operationeel en vandaag de dag wordt het complex vooral gebruikt voor het lanceren van geostationaire communicatie- en weersatellieten. Oorspronkelijk werd deze lanceerbasis gebouwd voor het lanceren van de Chinese bemande Shuguang One ruimtecapsule maar in 1972 werd dit project geannuleerd en werd het bijhorende lanceercomplex nooit afgewerkt.

Terwijl de twee lanceerplatformen van het Xichang Satellite Launch Center zich in een vallei bevinden omringd door bergen, liggen de technische faciliteiten van deze lanceerbasis enkele kilometers verwijderd van het lanceercomplex. Doordat deze lanceerbasis zich in een bergachtig gebied bevindt, moeten alle onderdelen voor de raketten en de satellieten zowel per vliegtuig alsook per trein en via de weg naar de lanceerbasis worden gebracht. Zo worden alle satellieten die vanop het Xichang Satellite Launch Center gelanceerd worden per vliegtuig naar Xichang Airport overgevlogen waarna deze met speciale vrachtwagens naar de Spacecraft Processing Buildings en uiteindelijk naar het lanceercomplex worden gebracht. Het vluchtleidingscentrum van het Xichang Satellite Launch Center bevindt zich op een afstand van ongeveer 85 kilometer van de lanceerbasis in Xichang City. In de buurt van het Xichang Satellite Launch Center bevinden zich ook drie volgstations. De twee lanceercomplexen zelf beschikken elk over een verticale assemblagetoren waarin de verschillende onderdelen voor de Long march raketten op elkaar bevestigd worden.

Het Xichang Satellite Launch Center kwam op 15 februari 1996 in het wereldnieuws doordat de eerste Chinese CZ-3B draagraket 22 seconden na zijn lancering neerstortte in een nabij gelegen bergdorpje. Hierbij werden meer dan tachtig huizen en andere gebouwen vernield en kwamen officieel zes mensen om het leven en raakten 57 mensen gewond. De 125 miljoen dollar dure Intelsat 708 satelliet ging hierbij ook volledig verloren. Vanop het Xichang Satellite Launch Center werd in 2007 ook een Chinese verouderde weersatelliet vernietigd door een militaire raket die gelanceerd werd vanop deze basis tijdens een zogeheten 'anti-satellite missile test' (ASAT). Het Xichang Satellite Launch Center heeft ook een zeer belangrijke rol gespeeld in het Chinese maanprogramma aangezien vanop deze lanceerbasis de eerste Chinese maansonde Chang'e 1 werd gelanceerd alsook de Chinese maanlanders Chang'e 3 en Chang'e 4. Sinds deze lanceerbasis operationeel werd, werden vanop deze locatie tientallen Chinese Beidou navigatiesatellieten in de ruimte gebracht alsook Yaogan aardobservatiesatellieten. Daarnaast werden vanop Xichang Satellite Launch Center ook verschillende buitenlandse communicatiesatellieten gelanceerd zoals de Pakistaanse Paksat 1R, de Europese Eutelsat W3C en de Nigeriaanse Nigcomsat 1R. Hierdoor is het Xichang Satellite Launch Center één van de weinige ruimtevaartcentra in China dat samenwerkt met buitenlandse en Westerse bedrijven en ruimtevaartorganisaties. Nadat China in 2010 bekend maakte dat het een nieuwe lanceerbasis zou bouwen op het Chinese eiland Hainan zal het Xichang Satellite Launch Center in de toekomst minder gebruikt worden voor het lanceren van satellieten.

Algemene gegevens Xichang Satellite Launch Center

Naam: Xichang Satellite Launch Center
Alternatieve naam: Xichang Space Center
Land: China
Eigenaar: China
Hoogte: 1 860 m
Coördinaten: 28°14'45"N - 10°01'35"E
Start bouw: 1984

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

LC-2: Long March 2E / Long March 3A / Long March 3B / Long March 3C
LC-3: Long March 2C / Long march 3 / Long March 3A / Long March 3B

Xichang Satellite Launch Center
Het Xichang Satellite Launch Center - Foto: China Space Report

Xichang Satellite Launch Center
Lancering van een Long March 3B raket vanop het Xichang Satellite Launch Center - Foto: CASC

Xichang Satellite Launch Center
Lancering van de Chinese maanlander Chang'e 4 vanop het Xichang Satellite Launch Center - Foto: Xinhua

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1976

Het gebeurde toen

De Russische Loena 24 Maanlander maakt een zachte landing op het oppervlak van de Maan in de Mare Crisium. Loena 24 is de laatste van drie onbemande Maanmissies waarbij de Sovjet-Unie een grondmonster van de Maan naar de Aarde bracht.

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 5

Messier 5
Met zijn dertien miljard jaar is dit één van de oudste bolvormige sterrenhopen die we tot op heden kennen. M5 bestaat uit ruim een half miljoen sterren die verspreid zijn…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken