Xichang Satellite Launch Center

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Het Xichang Satellite Launch Center Het Xichang Satellite Launch Center

Het Xichang Satellite Launch Center bevindt zich 64 kilometer van Xichang City in de Sichuan provincie. In 1984 werd deze lanceerbasis operationeel en vandaag de dag wordt het complex gebruikt voor het lanceren van geostationaire communicatie- en weersatellieten. Oorspronkelijk werd deze basis gebouwd voor het lanceren van de bemande Chinese Shuguang One ruimtecapsule maar in 1972 werd dit project geannuleerd. 

Het Xichang Satellite Launch Center kwam op 15 februari 1996 in het wereldnieuws doordat de eerste Chinese CZ-3B draagraket 22 seconden na zijn lancering neerstortte in een nabij gelegen bergdorpje. Hierbij werden 80 huizen vernield en kwamen volgens bepaalde bronnen meer dan 500 mensen om het leven. Op 24 oktober 2007 werd vanop deze lanceerbasis de eerste Chinese Maansonde gelanceerd en in 2007 werd vanop de Xichang lanceerbasis ook een Chinese verouderde weersatelliet vernietigd door een raket die gelanceerd werd vanop deze basis.

Algemene info

Naam Xichang Satellite Launch Center
Codenaam  
Land China
Eigenaar China
Breedtegraad 28.24646°
Lengtegraad 102.02814°
Hoogte ?
Minimale inclinatie 28,0°
Maximale inclinatie 36,0°

Lanceercomplexen

Naam lanceercomplex Raket Eerste lancering
LC1 CZ  
LC2 CZ  
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Volg mij op Twitter: @KrisChristiaens

Dit gebeurde vandaag in 1935

Het gebeurde toen

De Belgische astronoom Eugène Joseph Delporte ontdekt de planetoïde 1935 SO1 die in 1981 de naam '2213 Meeus' krijgt. De naam verwijst naar de Belgische astronoom Jean Meeus die gespecialiseerd is in hemelmechanica en wiskundige astronomie.

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Geplande evenementen

Geen geplande evenementen
Meer Evenementen

Messier 22

Messier 22
M22 is de derde helderste bolvormige sterrenhoop aan de sterrenhemel en is terug te vinden in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter). Deze prachtige bolhoop zou nog een stuk helderder zijn, mocht …
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

96%

Sociale netwerken