Jiuquan Satellite Launch Center

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Het Jiuquan Satellite Launch Center Het Jiuquan Satellite Launch Center

De Jiuquan lanceerbasis bevindt zich in de Chinese Gansu provincie en is de oudste Chinese lanceerbasis. Vanop deze plaats werden ondermeer de eerste Chinese kunstmanen gelanceerd alsook de eerste Chinese ruimtevaarder. De Jiuquan Satellite Space Centre bevindt zich in de Gobi woestijn op ongeveer 1 600 kilometer van de Chinese hoofdstad Peking.

Deze lanceerbasis werd in 1958 opgericht en werd oorspronkelijk gebruikt voor het lanceren van vrachten die in een lage of middelhoge baan om onze planeet moesten gebracht worden. In 1999 werd een nieuw complex in gebruik genomen vanwaar men krachtige CZ-2F raketten kan lanceren. Deze raketten worden gebruikt voor het lanceren van bemande Shenzhou ruimtetuigen. Het SLS complex bestaat uit een 81 meter hoog assemblagegebouw, een 75 meter hoge lanceertoren en tal van andere gebouwen zoals een vluchtleidingscentrum en technische ruimten. Hierdoor is Jiuquan vandaag de dag het belangrijkste centrum geworden van de Chinese bemande ruimtevaart. Vandaag de dag is het Jiuquan Satellite Launch Center ongeveer 2 800 vierkante kilometer groot en werken er 20 000 mensen. De lanceerbasis zelf maakt deel uit van het Dongfeng space city waar zich ook testfaciliteiten van de People's Liberation Army Air Force en een museum bevinden. Ondanks het feit dat vanop deze plaats de meeste Chinese raketten gelanceerd werden blijft deze lanceerbasis voor buitenlanders vrijwel ontoegankelijk.

Algemene info

Naam Jiuquan Satellite Launch Center
Codenaam Shuang-cheng-tzu
Land China
Eigenaar China
Breedtegraad 41.11803°
Lengtegraad 100.46330°
Hoogte 1 000 m
Minimale inclinatie 56,0°
Maximale inclinatie 40,0°

Lanceercomplexen

Naam lanceercomplex Raket Eerste lancering
LA2A CZ-1, DF-3, DF-4 26/12/1966
LA2B CZ 10/09/1971
LA3 DF-1, DF-2 01/09/1960
SLS CZ-2F 19/11/1999

Foto's

JiuquanHet SLS lanceercomplex op de Jiuquan lanceerbasis wordt gebruikt voor het lanceren van
bemande Shenzhou ruimtetuigen - Foto: Xinhua
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis van de eerste Amerikaanse Geostationary Operational Environmental Satellite (GOES) weersatelliet. Deze weersatelliet werd in een geostationaire baan om de Aarde gebracht en was uitgerust met een Visible Infrared Spin Scan Radiometer waarmee men dag en nacht wolkenformaties kon bestuderen. GOES 1 bleef tot 7 maart 1985 operationeel. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 18

Messier 18
M18 is een mooie, maar sterarme, open sterrenhoop in het sterrenbeeld Sagittarius (Schutter). Deze cluster bestaat uit een 40-tal sterren met een leeftijd van ongeveer dertig miljoen jaar. Hiermee is…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken