Jiuquan Satellite Launch Center

Geschreven door
Beoordeel dit item
(4 stemmen)
Het Jiuquan Satellite Launch Center Het Jiuquan Satellite Launch Center

De Jiuquan lanceerbasis bevindt zich in de Chinese Gansu provincie en is de oudste Chinese lanceerbasis. Vanop deze plaats werden ondermeer de eerste Chinese kunstmanen gelanceerd alsook de eerste Chinese ruimtevaarder. De Jiuquan Satellite Space Centre bevindt zich in de Gobi woestijn op ongeveer 1 600 kilometer van de Chinese hoofdstad Peking.

Deze lanceerbasis werd in 1958 opgericht en werd oorspronkelijk gebruikt voor het lanceren van vrachten die in een lage of middelhoge baan om onze planeet moesten gebracht worden. In 1999 werd een nieuw complex in gebruik genomen vanwaar men krachtige CZ-2F raketten kan lanceren. Deze raketten worden gebruikt voor het lanceren van bemande Shenzhou ruimtetuigen. Het SLS complex bestaat uit een 81 meter hoog assemblagegebouw, een 75 meter hoge lanceertoren en tal van andere gebouwen zoals een vluchtleidingscentrum en technische ruimten. Hierdoor is Jiuquan vandaag de dag het belangrijkste centrum geworden van de Chinese bemande ruimtevaart. Vandaag de dag is het Jiuquan Satellite Launch Center ongeveer 2 800 vierkante kilometer groot en werken er 20 000 mensen. De lanceerbasis zelf maakt deel uit van het Dongfeng space city waar zich ook testfaciliteiten van de People's Liberation Army Air Force en een museum bevinden. Ondanks het feit dat vanop deze plaats de meeste Chinese raketten gelanceerd werden blijft deze lanceerbasis voor buitenlanders vrijwel ontoegankelijk.

Algemene info

Naam Jiuquan Satellite Launch Center
Codenaam Shuang-cheng-tzu
Land China
Eigenaar China
Breedtegraad 41.11803°
Lengtegraad 100.46330°
Hoogte 1 000 m
Minimale inclinatie 56,0°
Maximale inclinatie 40,0°

Lanceercomplexen

Naam lanceercomplex Raket Eerste lancering
LA2A CZ-1, DF-3, DF-4 26/12/1966
LA2B CZ 10/09/1971
LA3 DF-1, DF-2 01/09/1960
SLS CZ-2F 19/11/1999

Foto's

JiuquanHet SLS lanceercomplex op de Jiuquan lanceerbasis wordt gebruikt voor het lanceren van
bemande Shenzhou ruimtetuigen - Foto: Xinhua
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1965

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt met behulp van een Molniya-M raket de onbemande Luna 5 ruimtesonde gelanceerd. Luna 5 werd door de Sovjet-Unie ontwikkeld om als eerste ruimtetuig een zachte landing uit te voeren op het oppervlak van de Maan. Na een probleem op 10 mei 1965 begon Luna 5 te spinnen waarna het ruimtetuig te pletter sloeg op het oppervlak van de Maan in het Mare Nubium gebied. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Messier 73

Messier 73
M73, ook gekend als NGC 6994, is één van de vreemdste objecten uit de bekende Messiercatalogus. Dit object, gelegen in het sterrenbeeld Aquarius (Waterman) bestaat uit een groep van vier…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken