Het aan de kust gelegen Tanegashima Space Center.
Foto: JAXA

Het Tanegashima Space Center (TNSC) is de grootste en belangrijkste lanceerbasis van Japan. Het complex bevindt zich op het eiland Tanegashima en werd in 1969 opgericht door het toenmalige National Space Development Agency of Japan (NASDA). De lanceerbasis wordt vandaag de dag gebruikt voor het lanceren van de Japanse H-2A en H-2B raketten waarmee men onder andere bevoorradingstuigen voor het internationale ruimtestation ISS in de ruimte brengt. Ook bevindt zich nabij het Tanegashima Space Center het Space Science and Technology Museum dat toegankelijk is voor het grote publiek en vanwaar men begeleide rondleidingen kan krijgen.

Het Tanegashima Space Center behoort ongetwijfeld tot één van de mooiste lanceerbasissen ter wereld door zijn prachtige liggen langs witte stranden en helderblauw water. In totaal beslaat het Tanegashima Space Center een oppervlakte van ongeveer 9,7 vierkante kilometer. Op deze Japanse lanceerbasis bevinden zich verschillende faciliteiten waaronder het Yoshinobu Launch Complex, het Takesaki Range Control Center en de Vehicle Assembly Building (VAB). Het Yoshinobu Launch Complex is het belangrijkste lanceercomplex van de Tanegashima Space Center aangezien zich hier twee lanceerplatformen bevinden voor het lanceren van H-2A en H-2B raketten. Dit zijn twee soorten krachtige draagraketten waarmee men onder andere geostationaire communicatiesatellieten kan lanceren of interplanetaire ruimtesondes in de ruimte kan brengen.

Het Tanegashima Space Center bevindt zich vlak aan de kust op een afstand van ongeveer veertig kilometer ten zuiden van het eiland Kyushu. In september 1975 werd op het Tanegashima Space Center de eerste N-I raket gelanceerd waarmee Japan een satelliet met in een lage baan om de aarde bracht. Tot 1992 werden er op de Tanegashima Space Center verschillende N-I, N-II en H-I raketten gelanceerd vanop het Osaki Launch Complex maar met de komst van de grotere H-2A en H-2B raketten werd dit lanceercomplex niet meer gebruikt. Daarnaast werden op het Tanegashima Space Center doorheend e jaren ook tal van kleinere raketten gelanvceerd zoals de LS-C en MT-135 die gebruikt werden voor wetenschappelijke of technologische doeleinden. In de toekomst zal men vanop het Tanegashima Space Center ook de nieuwe Japanse H-3 raketten lanceren. In de buurt van het Tanegashima Space Center bevindt zich ook het Space Science and Technology Museum waar bezoekers alles kunnen leren over de geschiedenis van de ruimtevaart in Japan.

Algemene gegevens Tanegashima Space Center

Naam: Tanegashima Space Center
Alternatieve naam: /
Land: Japan
Eigenaar: JAXA
Hoogte: 2 m
Coördinaten: 30°24'00"N - 130°58'12"E
Start bouw: 1969

embed google map html

Overzicht operationele lanceercomplexen

Yoshinobu Launch Complex: H-2A / H-2B

Tanegashima Space Center
Het Yoshinobu Launch Complex - Foto: JAXA

Tanegashima Space Center
Een Japanse H-2A raket - Foto: JAXA

Tanegashima Space Center
Lancering van een Japanse H-2B raket - Foto: JAXA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1961

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Atlas raket brengt vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida een Mercury ruimtecapsule in de ruimte met aan boord het aapje Enos. De ruimtevlucht van Enos duurt slechts 3 uur en 20 minuten en tijdens deze missie draait het aapje tweemal rond de Aarde. Na de landing in de Atlantische Oceaan bleek zowel de ruimtecapsule alsook het aapje in goede conditie te zijn. Na deze missie wordt de ruimtecapsule goed bevonden om mensen in de ruimte te brengen. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken