STS-47 (Spacelab-J)

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Het Spacelab ruimtelabo in het vrachtruim van het ruimteveer. Het Spacelab ruimtelabo in het vrachtruim van het ruimteveer. Foto: NASA

De 50ste Amerikaanse Space Shuttle missie vond in september 1992 plaats en werd uitgevoerd met het ruimteveer Endeavour. Deze Spacelab-J missie werd uitgevoerd in opdracht van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA en het Japanse ruimtevaartagentschap NASDA. In het vrachtruim van het ruimteveer bevond zich het Spacelab ruimtelabo waarin 44 experimenten en onderzoeken werden uitgevoerd op vlak van materiaalonderzoek en life sciences. De STS-47 bemanning bestond uit zes Amerikaanse ruimtevaarders en één Japanse. Opvallend aan deze bemanning was dat er zich voor het eerst een getrouwd koppel tussen bevond en voor het eerst ook een Afro-Amerikaanse vrouw de ruimte zou ingaan. Net als vele andere Spacelab missies was ook deze ruimtevlucht een groot succes en werden tal van belangrijke wetenschappelijke onderzoeken uitgevoerd.

Crew info

Robert L. Gibson was tijdens deze STS-47 missie gezagvoerder van het ruimteveer Endeavour. Gibson was voor deze ruimtevlucht al driemaal de ruimte in gegaan en was tijdens zijn vorige ruimtemissie (STS-27) eveneens gezagvoeder van een ruimteveer. Curtis L. Brown was piloot van het ruimteveer Endeavour tijdens deze STS-47 missie. Voor de ervaren gevechtspiloot Brown was dit zijn eerste ruimtevlucht waarna hij later nog eens vijfmaal de ruimte in ging. Payload Commander Marl C. Lee ging in 1989 al eens de ruimte in tijdens de STS-30 missie en was tijdens deze STS-47 missie verantwoordelijk voor de planning en het uitvoeren van alle experimenten aan boord van de Endeavour. Voor Mission Specialist Jay Apt was dit eveneens zijn tweede ruimtevlucht nadat hij in 1991 deel had uitgemaakt van de STS-35 bemanning. De overige twee Amerikaanse Mission Specialists Jan Davis en Mae C. Jemison hadden nog geen ruimte-ervaring. Jemison werd tijdens deze ruimtevlucht de eerste Afro-Amerikaanse vrouw in de ruimte. Aangezien deze ruimtevlucht in samenwerking was met Japan bevond er zich aan boord van het ruimteveer Endeavour ook een Japanse ruimtevaarder. Voor Payload Specialist Mamoru Mohri was dit zijn eerste ruimtevlucht waarna hij in 2000 een tweede en laatste maal de ruimte inging. De media spendeerde vooral veel aandacht aan ruimtevaarders Lee en David dat het eerste gehuwde koppel werd dat de ruimte inging.

STS-47 crew
De STS-47 bemanning - Foto: NASA

Lancering en missie

Deze STS-47 ruimtevlucht begon met de eerste on-time lancering sinds 1985. Het ruimteveer Endeavour vertrok op 12 september 1992 vanop het lanceercomplex 39B op het Kennedy Space Center. Eenmaal de ruimtependel zich in een baan om de Aarde bevond op een hoogte van 307 kilometer werd de bemanning opgedeeld in twee groepen die elk shiften van twaalf uur werkten. Tijdens deze Spacelab-J missie werden in totaal 44 experimenten uitgevoerd waarvan 35 afkomstig waren uit Japan. Zo bevonden er zich naast de zeven ruimtevaarders ook vier kikkers, dertig eieren van kippen, 180 bijen, 400 fruitvliegen, 7 200 larven en twee Japanse karpers aan boord van de Endeavour. Zoals bij vele andere Space Shuttle missies werd ook deze ruimtevlucht een dag verlengd om op deze manier nog meer wetenschappelijke informatie te kunnen verzamelen. Naast de Spacelab module bevonden zich in het vrachtruim van de Endeavour ook twaalf Get Away Special (GAS) containers waarvan tien gevuld werden met experimenten en de overige twee met ballast. De Amerikaanse media speculeerde al gauw over sex in de ruimte aangezien zich voor het eerst een getrouwd koppel (Lee en Davis)  in een ruimtetuig bevond. Volgens NASA stonden dergelijke onderzoeken helemaal niet op het programma en beide ruimtevaarders werkten niet in hetzelfde team. De eerste poging om het ruimteveer te laten terugkeren werd stopgezet omwille van slechte weersomstandigheden maar tijdens de tweede poging keerde de Endeavour op 20 september 1992 probleemloos terug naar de Aarde. Deze Spacelab-J missie duurde in totaal 7 dagen en 22 uur. In het vrachtruim van het ruimteveer Endeavour bevond zich tijdens deze ruimtevlucht voor 12,4 ton aan vracht.

STS-47
Astronautes Davis en Jemison in de Spacelab module - Foto: NASA

Cijfers en overzicht

  • 80ste bemande Amerikaanse Space Shuttle missie
  • Aantal astronauten: 7
  • Duur missie: 7 dagen, 22 uur
  • Aantal omwentelingen: 126
  • Hellingshoek van de baan: 57°
  • Afgelegde afstand: 5 265 523 km
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « STS-50 (USML-1) STS-54 »

Dit gebeurde vandaag in 1957

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Bajkonoer lanceerbasis van de Russische satelliet Spoetnik 1, de eerste satelliet in een baan om de Aarde. Velen zien dit als het begin van de ruimtevaart. De satelliet was een bol van 58 cm, gemaakt van gepolijst aluminium en had een massa van ongeveer 83 kg. Hij had twee radiozenders en hij cirkelde rond onze planeet op een hoogte tussen ongeveer 227 en 945 kilometer.

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 7331

NGC 7331
Het prachtige spiraalvormig sterrenstelsel NGC 7331 in het sterrenbeeld Pegasus is van magnitude 10.4. Het is één van de grotere stelsels die aan de nachtelijke hemel te bewonderen zijn maar…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

92%

Sociale netwerken