STS-54

Geschreven door
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Astronauten Harbaugh en Runco tijdens een ruimtewandeling. Astronauten Harbaugh en Runco tijdens een ruimtewandeling. Foto: NASA

Op 13 januari 1993 vertrok vanop het Kennedy Space Center in Florida het Amerikaanse ruimteveer Endeavour voor de STS-54 ruimtemissie. Dit was de derde maal dat het ruimteveer Endeavour gelanceerd werd. Tijdens deze missie werd de vijfde Amerikaanse Tracking and Data Relay Satellite (TDRS) uitgezet in de ruimte, werden verschillende experimenten uitgevoerd aan boord van het ruimteveer en werden tijdens een ruimtewandeling nieuwe technieken uitgetest. Aan boord van de Endeavour bevonden zich vijf ruimtevaarders. Na een geslaagde ruimtevlucht van 5 dagen en 23 uur keerde de Endeavour uiteindelijk terug naar de Aarde.

Crew info

Gezagvoerder over het ruimteveer Endeavour tijdens deze STS-54 missie was John Casper. Voor Casper in 1984 geselecteerd werd als astronaut was hij gevechtspiloot voor de Amerikaanse luchtmacht tijdens de Vietnamoorlog. Casper ging in februari 1990 al een eerste keer de ruimte in toen hij piloot was van het ruimteveer Atlantis tijdens de STS-36 ruimtevlucht. In de cockpit van het ruimteveer Endeavour werd Casper bijgestaan door piloot Donald R. McMonagle. In 1987 werd Donald R. McMonagle door NASA geselecteerd als astronaut waarna hij in april 1991 al een eerste maal de ruimte inging tijdens de STS-39 ruimtevlucht. Net als Casper was McMonagle een ervaren gevechtspiloot bij de Amerikaanse luchtmacht. Van de drie Mission Specialists die deel uitmaakten van de STS-54 waren de Mario Runco Jr. en Gregory J. Harbaugh de meest ervaren. Beiden gingen in november 1991 (STS-44) en april 1991 (STS-39) al eens de ruimte in. Voor de derde Mission Specialist, Susan J. Helms, was dit haar eerste ruimtevlucht. Helms werd in 1990 geselecteerd als astronaute en zou na de STS-154 ruimtevlucht nog viermaal de ruimte ingaan.

STS-54 crew
De STS-54 crew - Foto: NASA

Lancering en missie

De belangrijkste vracht aan boord van het ruimteveer Endeavour was de vijfde Tracking and Data Relay Satellite (TDRS). Deze communicatiesatellieten worden vooral door NASA gebruikt voor communicatie tussen vluchtleidingscentra op Aarde en satellieten of het internationaal ruimtestation ISS in de ruimte. De meer dan twee ton zware kunstmaan werd op de eerste vluchtdag van de missie uitgezet in de ruimte waarna de TDRS-F satelliet zich door middel van een Inertial Upper Stage (IUS) rakettrap tot in een geostationaire baan om de Aarde bracht op een hoogte van ongeveer 36 000 kilometer. Naast de TDRS-F satelliet bevond zich bij de lancering in het vrachtruim van de Endeavour ook de Diffuse X-ray Spectrometer (DXS). Met het DXS experiment wou men informatie verzamelen over röntgenstralen afkomstig van verschillende soorten bronnen uit het heelal.

TDRS-F
De vijfde TDRS satelliet wordt uitgezet in de ruimte - Foto: NASA

Binnenin het ruimteveer voerden de astronauten experimenten uit waarbij men het effect van gewichtloosheid onderzocht. Zo werden er experimenten uitgevoerd waarbij men de groei van planten bestudeerde (Chromosome and Plant Cell Division in Space Experiment) en waarbij men onderzocht hoe het beendergestel van de mens zich aanpast in de ruimte (Physiological and Anatomical Rodent Experiment). Andere experimenten die werden uitgevoerd waren het Space Acceleration Measurement Equipment en het Solid Surface Combustion Experiment. Op de vijfde dag van de ruimtevlucht voerden de astronauten Harbaugh en Runco een ruimtewandeling uit in het vrachtruim van de Endeavour. Tijdens deze bijna vijf uur durende ruimtewandeling voerden de twee verschillende handelingen en simulaties uit waardoor NASA-ingenieurs en wetenschappers een beter beeld kregen over de moeilijke omstandigheden van werken in de ruimte. Harbaugh en Runco testten ondermeer nieuwe voetsteunen uit waarbij hun handen niet mochten gebruikt worden en verplaatsten ze in het vrachtruim van het ruimteveer grote voorwerpen. Op 19 januari 1993 keerde het ruimteveer Endeavour uiteindelijk terug naar de Aarde. Het ruimteveer landde op landingsbaan 33 van het Kennedy Space Center.

Cijfers en overzicht

  • Xste bemande Amerikaanse ruimtevlucht
  • Aantal astronauten: 5
  • Vrachtgewicht: 18,5 ton
  • Duur missie: 5 dagen, 23 uur
  • Aantal omwentelingen: 96
  • Baan coördinaten: 306 kilometer
  • Hellingshoek van de baan: 28,4°
  • Afgelegde afstand: 4 000 000 kilometer
Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Meer in deze categorie: « STS-47 (Spacelab-J) STS-55 »

Dit gebeurde vandaag in 1992

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt het Russische Sojoez TM-15 ruimtevaartuig gelanceerd met aan boord de twee Russische kosmonauten Anatoly Solovyev en Sergei Avdeyev en de Franse ruimtevaarder Michel Tognini. Het Sojoez TM-15 ruimtevaartuig koppelt zich vervolgens aan het Mir ruimtestation waar Anatoly Solovyev en Sergei Avdeyev meer dan 180 dagen in werken en leven. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Het weerbericht op Mars

Messier 45

Messier 45
M45 is waarschijnlijk de meest bekende open sterrenhoop. Dit object bevindt zich in het sterrenbeeld Taurus (Stier) en is zelfs in zwaar lichtvervuilde streken zichtbaar met het blote oog. M45,…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

93%

Sociale netwerken