De STS-55 crew.
Foto: NASA

De 55ste Amerikaanse Space Shuttle missie werd uitgevoerd met het ruimteveer Columbia en stond helemaal in het teken van wetenschappelijk onderzoek. Tijdens deze STS-55 ruimtemissie bevonden zich zeven ruimtevaarders en het Spacelab ruimtelaboratorium aan boord van het ruimteveer Columbia. Dit was de tweede maal (na de STS-61-A missie) dat een Spacelab-missie in het teken stond van Duits ruimteonderzoek. Hierdoor bevonden zich onder de zeven bemanningsleden dan ook twee Duitse ruimtevaarders. Na enkele mislukte lanceerpogingen vertrok het ruimteveer Columbia uiteindelijk op 26 april 1993 voor een negendaagse missie. Tijdens deze "D-2" missie werd de 100ste vluchtdag in de ruimte gevierd van het ruimteveer Columbia.

Crew info

Voor gezagvoerder Steven R. Nagel was deze STS-55 missie zijn vierde ruimtevlucht. Nagel was eerder al gezagvoerder tijdens de STS-37 ruimtevlucht en was daarvoor tweemaal piloot van een ruimteveer tijdens de STS-51-G en STS-61-A missies. Terence T. Henricks vergezelde Steven Nagel in de cockpit en deze ervaren Amerikaanse gevechtspiloot ging eerder al eens de ruimte in tijdens de STS-44 missie. Van de drie Mission Specialists was Jerry L. Ross de meest ervaren. Ross ging voor deze STS-55 al drie maal de ruimte in en voerde al tal van ruimtewandelingen uit. Voor de overige Mission Specialists Charles J. Precourt en Bernard A. Harris was dit hun eerste ruimte-ervaring. Aangezien deze Spacelab missie in het teken stond van Duits wetenschappelijk ruimteonderzoek bevonden er zich ook twee Duitse ruimtevaarders aan boord van de Columbia. Voor Ulrich Walter en Hans Schlegel was dit hun eerste ruimtevlucht. Beide Payload Specialists werkten in dienst van het Duitse ruimtevaartagentschap. Hans Schlegel werd in 1998 opgenomen tot het Europese astronautenkorps en ging in 2008 een tweedemaal de ruimte in tijdens de STS-122 missie.

STS-55
De zeven bemanningsleden van de STS-55 missie - Foto: NASA

Lancering en missie

Zoals bij zoveel lanceringen van Amerikaanse Space Shuttles verliep ook deze lancering niet zonder problemen. Oorspronkelijk had het ruimteveer Columbia in februari 1993 moeten gelanceerd worden voor deze missie maar vanwege een probleem met één van de raketmotoren werd de lancering uitgesteld naar maart. Een lanceerpoging op 22 maart 1993 werd drie seconden voor Lift-Off stopgezet door de computer die een probleem opmerkte met één van de drie hoofdmotoren van het ruimteveer. Een volgende lanceerpoging op 24 april 1993 werd eveneens vroegtijdig afgebroken omwille van technische problemen. Uiteindelijk vertrok het ruimteveer Columbia op 26 april 1993 vanop het lanceercomplex 39A op het Kennedy Space Center. Nadat de Columbia zich tot in een lage baan om de Aarde had gebracht op een hoogte van ongeveer 300 kilometer begon de bemanning met het uitvoeren van de vele wetenschappelijke experimenten. De zeven bemanningsleden werkten in twee groepen de klok rond. In totaal voerde de STS-55 bemanning 88 experimenten uit op vlak van astronomie, materiaalonderzoek, atmosferisch onderzoek, aardobservatie en geneeskunde. Van deze 88 experimenten werden er maar vier uitgevoerd in opdracht van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. De overige experimenten waren afkomstig van Duitsland, Frankrijk, Japan en het Europese ruimtevaartagentschap ESA. Veel van de experimenten die werden uitgevoerd aan boord van het Spacelab D-2 ruimtelabo waren een vervolg op een reeks experimenten die tijdens de eerste Duitse Spacelab missie werden uitgevoerd. Tijdens deze STS-55 missie werkte bemanning ook mee aan twee radioamateur experimenten. Tijdens deze radio experimenten konden radioamateurs en studenten over de hele wereld praten met de ruimtevaarders aan boord van de Columbia. Na een missie van 9 dagen en 23 uur keerde het ruimteveer Columbia uiteindelijk terug naar de Aarde. Op 6 mei 1993 landde het ruimteveer op landingsbaan 22 van de Edwards luchtmachtbasis in Californië.

STS-55
Het Spacelab ruimtelabo in het vrachtruim van het ruimteveer Columbia - Foto: NASA

Cijfers en overzicht

  • 55ste bemande Amerikaanse Space Shuttle missie
  • Aantal astronauten: 7
  • Duur missie: 9 dagen, 23 uur
  • Aantal omwentelingen: 160
  • Baan coördinaten: 302 kilometer
  • Hellingshoek van de baan: 28,4°
  • Afgelegde afstand: 6 701 603 kilometer
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1977

Het gebeurde toen

Een Amerikaanse Delta raket brengt de eerste Europese Meteosat weersatelliet in de ruimte. Dit was de eerste geostationaire weersatelliet van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en EUMETSAT. Deze satelliet had een diameter van 2,1 meter en had een gewicht van 280 kilogram. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken