Astrowoordenboek: Alles

Term Omschrijving
As Denkbeeldige lijn die door het centrum van planeet of ster loopt en waar de planeet of ster rond draait. Het is ook een denkbeeldige lijn door het statief van uw telescoop
Asterisme Stel van 4 sterren
Asteroïde Planetoïde of kleine planeet. Enkele bekende soorten zijn: de Trojanen, aarddichte planetoïden en de planetoïdengordel of de hoofdgordel.
Astronomie Wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen van de sterren, sterrenstelsels, planeten en alles hetgeen zich afspeelt buiten onze atmosfeer
Astronomische eenheid Gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon (ongeveer 150 miljoen km)
Atmosfeer Laag gassen die een hemellichaam omgeven (zoals rond de Aarde)
Aurora Lichtspektakel van gordijnen van licht aan de hemel, deze worden veroorzaakt door deeltjes van de zon die botsen met moleculen in de atmosfeer waardoor een kleurrijk schouwspel ontstaat.
Aurora Australis Poollicht gezien vanaf het zuidelijk halfrond wordt Aurora Australis genoemd, voor het noordelijk halfrond wordt Aurora Borealis gebruikt.
Aurora Borealis Poollicht gezien vanaf het noordelijk halfrond wordt Aurora Borealis genoemd, voor het zuidelijk halfrond wordt Aurora Australis gebruikt.
Azimutaalopstelling Een telescoopstatief dat je heen en weer kunt bewegen in horizontale en verticale richting.
Azimuth De hoekafstand tot een object rond of parallel aan de horizon van een voorgedefineerd nulpunt.
Baan De weg die een hemelobject volgt
Balkspiraalstelsel Spiraalstelsel met een kern die in een soort balk uitloopt; de spiraalarmen waaieren uit vanaf de uiteinden van de balk.
Bar Een meeteenheid van druk. 1 bar staat gelijk aan 0.987 atmosfeer, 1.02 kg/cm2, 100 kilopascal en 14.5lbs/inch2.
Barycenter Het centrum van massa van een systeem van objecten. Bijvoorbeeld het centrum van massa van het zonnestelsel.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

34%

Dit gebeurde vandaag in 1974

Het gebeurde toen

De Amerikaanse ruimtesonde Mariner 10 vliegt op een afstand van 703 kilometer langs het oppervlak van de kleine planeet Mercurius. Tot 3 april 1974 werden foto's genomen van de planeet Mercurius door Mariner 10 en het ruimtetuig merkte een zwak magnetisch veld op bij de planeet. De instrumenten aan boord van Mariner 10 merkten ook zeer grote termepartuursverschillen in dag en nacht op bij deze planeet: tussen -183 en 187° C. In totaal nam de sonde tijdens deze eerste passage 2300 foto's.Dit onbemande ruimtetuig werd op 3 november 1973 in de ruimte gebracht en werd het eerste ruimtevaartuig dat twee planeten bezocht tijdens één ruimtemissie. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Sociale netwerken