Astrowoordenboek: S

Term Omschrijving
Spectrometer Het instrument dat verbonden is met de telescoop dat het licht scheid in verschillende frequenties en zo een spectrum produceert.
Spectroscopie De waarneemtechniek van het spectrum van visueel licht van een object om zo zijn samenstelling, temperatuur, dichtheid en snelheid te bepalen.
Spectrum Elektromagnetische straling gerangschikt volgens golflengte. Een regenboog is een natuurlijk spectrum van visueel licht van de Zon.
Spiculen De waaier van kleuren geproduceerd wanneer visueel licht doorheen een prisma gaat.
Spiegelkijker Telescoop waar het beeld gevormd wordt door spiegels
Spiraalstelsel Schitterende sterrenstelsels die spiraalarmen bevatten rondom een centrale zwelling. De hoofdklassen zijn Sa, Sb en Sc. Sa sterrenstelsels hebben licht gebogen spiraalarmen, Sb sterrenstelsels hebben aanzienlijke open spiraalarmen en Sc sterrenstelsels vertonen een open spiraalpatroon.
Staartster Een staartster of komeet een relatief klein object dat voornamelijk uit stof, keien en ijs bestaat. Deze draaien in een langgerekte elliptische baan om de zon. Wanneer ze dichter bij de zon komen worden ze veel helderder en kunnen we ze eenvoudig waarnemen.
Stellaire wind De uisttoot van gas van het oppervlak van een ster. Vele verschillende soorten sterren, inclusief onze zon, hebben stellaire winden. De stellaire wind van onze zon kennen we als de zonnewind.
Ster Sterren zijn grote bollen waterstof en helium in gasvorm. De zwaartekracht trekt het materiaal van een ster naar binnen en de druk van het hete gas ervan naar buiten hierdoor ontstaat er een evenwicht. In de kern van een ster ligt de energiebron, daar worden miljoenen tonnen waterstof in helium omgezet.
Sterrenbeeld 1 van de 88 sterrenbeelden van de nachtelijke hemel vb: Taurus, Perseus, Orion...
Sterrenhoop Verzameling van samenhangende sterren, we onderscheiden bolvormige sterrenhopen, open sterrenhopen en stellaire verbindingen
Sterrenstelsel Een groot systeem van meer dan 100 miljard sterren. Onze zon is een lid van de melkweg. Er zijn miljarden sterrenstelsels in het waarneembare universum. Hoe ze exact gevormd worden is een onderwerp binnen de astronomie. Sterrenstelsels worden gevonden is een variëteit aan groottes en vormen. Onze eigen melkweg is een spiraalstelsel en bevat vele miljarden sterren. Sommige sterrenstelsels zijn zo ver verwijderd dat het licht jaren nodig heeft om de Aarde te bereiken. Ze worden verdeeld in drie hoofgroepen: spiraalstelsels, elliptische stelsels en onregelmatige sterrenstelsels
Stollingsgesteente Een rots dat ooit was gesmolten
Straling Energie dat uitgestraald wordt onder de vorm van golven of deeltjjes; fotonen.
Stralingsgordel Een ringvormig gebied rond een planeet waarin elektrisch geladen deeltjes (meestal elektronen en protonen) in gevangen zitten. De deeltjes volgen een spiraalpatroon rond de richting van het magnetisch veld van de planeet. De stralingsgordel rond de Aarde kennen we als de Van Allen gordel.

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Russische Phobos 2 ruimtesonde in de ruimte gebracht. Phobos 2 bereikte eind januari 1989 de planeet Mars waarna het ruimtetuig foto's naar de Aarde stuurde van Mars en zijn maan Phobos. Helaas verloor men het contact met Phobos op het moment dat een lander werd losgemaakt van de ruimtesonde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken