Astrowoordenboek: Alles

Term Omschrijving
Conjunctie Dit gebeurt wanneer 2 hemellichamen op hun dichtste afstand van elkaar lijken te staan
Constellatie 1 van de 88 sterrenbeelden van de nachtelijke hemel vb: Taurus, Perseus, Orion...
Convectie De fysische opwelling van hete materie, het transporteert enrgie van een lager, heter gebied, naar een hoger, koeler gebied. Een bel van gas dat heter is dan zijn omgeving zet uit en stijgt. Wanneer het afkoelt door zijn hitte af te geven aan zijn omgeving zakt de bel terug. Convectie kan gebeuren wanneer er een substantiële daling is in temperatuur met de hoogte zoals de convectiezone in de zon.
Convectiezone Een laag in een ster waarin convectiestromen het hoofdmechanisme zijn waarbij de energie naar buiten getransporteerd wordt. In de zon strekt zich een convectiezone uit net onder de fotosfeer tot ongeveer 70 procent van de zonnediameter.
Corona De buitenste atmosfeer van de zon, deze zie je bij een totale zonsverduistering.
Coronale massa uitstoot Afgekort als CME. Dit zijn enorme bellen van gas of gas doorvloeid van magnetische veldlijnen die uitgestoten worden in een tijdsspanne van enkele uren. Ze worden geassocieerd met zonnevlammen en filamentuitbarstingen.
Declinatie Hoekafstand van een hemellichaam ten opzichte van het noorden of ten zuiden van de hemelequator
Dichtheid De hoeveelheid materie binnen een gegeven volume. De dichtheid wordt gemeten in gram per kubieke centimeter (of kilogram per liter). De dichtheid van water is 1, ijzer is 7.9 en lood is 11.3.
Dierenriem De 12 sterrenbeelden bekend van de horoscoop
Donker-adaptie Proces waardoor het menselijk oog zijn gevoeligheid verhoogt bij weinig of geen verlichting
Donkere materie Een term dat gebruikt wordt om matterie te beschrijven in het universum dat niet gezien kan worden maar wel kan gedetecteerd worden door de zwaartekrachteffecten op andere hemellichamen.
Donkere nevel Erg dichte en compacte nevel waar geen licht door kan dringen maar door achterliggende sterren de nevel doen opvallen ten opzichte van de achtergrond.
Doppler effect De visuele verandering in golflengte van geluid of licht dat uitgestraald wordt door een object in relatie met de positie van een waarnemer. Een object dat de waarnemer nadert zal een kortere golflengte (blauw) hebben terwijl een object die zich van de waarnemer weg beweegt (rood) een langere golflengte zal hebben. Het Doppler effect kan gebruikt worden om de snelheid en richting van een object te bepalen.
DSLR Dit is de afkorting voor een digitale spiegelreflexcamera
Dubbel asteroïde Twee asteroïden die rond elkaar draaien en bij elkaar gehouden worden door de zwaartekracht tussen beide. Dit wordt ook een binaire asteroïde genoemd.

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

57%

Dit gebeurde vandaag in 1996

Het gebeurde toen

De eerste lancering vanop de lanceerbasis in Frans-Guyana van de nieuwe Europese Ariane 5 draagraket loopt helemaal verkeerd af doordat de raket veertig seconden na de start van de lancering tot ontploffing wordt gebracht naar aanleiding van een softwareprobleem. Vier Europese Cluster-satellieten gaan hierbij verloren. Meer dan zestien maanden later wordt de tweede Ariane 5 raket gelanceerd die ditmaal wel satellieten in de ruimte brengt. Foto: ESA

Ontdek meer gebeurtenissen

Sociale netwerken