Astrowoordenboek: Alles

Term Omschrijving
Magnitude Een eenheid die gebruikt word om de helderheid van bepaalde objecten te meten. De volle maan heeft een magnitude van -11 (erg helder), Venus -2 (helder). Deepsky objecten zijn veel zwakker en hebben een magnitude hoger dan 0.
Mare Latijnse woord voor zee. Galileio dacht dat de donkere gebieden op de Maan gebieden waren van water, ook al bevat de Maan haast geen water toch wordt de term nog steeds toegepast op de basalt gevulde impactbassins. Deze gebieden zijn duidelijk te herkennen voor een waarnemer vanaf de Aarde.
Massa Een meeteenheid van de totale hoeveelheid materiaal er in een lichaam zit, bepaald door de traagheidseigenschappen van het lichaam of de zwaartekrachtinvloed op andere lichamen.
Materie Een woord dat gebruikt wordt om alles te omschrijven dat massa bevat.
Megaton Een explosieve kracht gelijk aan een miljoen ton TNT. De energie die vrijkomt in de explosie van een megaton TNT is gelijk aan 4.2 x 1022 ergs.
Melkweg Spiraalstelsel waartoe ons zonnestelsel behoort. Vanop de aarde zien wij een gloeiende band van licht aan de hemel, de term dankt daardoor haar naam aan dit verschijnsel.
Meridiaan Denkbeeldige lijn aan de hemel die van pal noord naar pal zuid loopt en door het zenit heen gaat
Messier object Een deepsky object uit de messier catalogus vb. M42, M57... bevat voornamelijk sterrenhopen, nevels en verre sterrenstelsels.
Meteoor Heldere kortstondige lichtstreep geproduceerd door een stuk ruimteafval, stofdeeltje of steentje (meteoroïde) dat opbrandt als het de atmosfeer op hoge snelheid binnenkomt.
Meteorenzwerm Een gebeurtenis waarbij een groot aantal meteoren de Aardse atmosfeer binnentreed vanuit hetzelfde gebied in de ruimte op nagenoeg de zelfde tijd. De meeste meteorenzwermen gebeuren wanneer de Aarde doorheen een stofspoor gaat dat achtergelaten is door een komeet.
Meteoriet Stuk steen of ruimteafval dat intact op de aarde terechtkomt
MeV Een miljoen elektronvolt
Microgolfachtergrondstraling Uniforme achtergrondstraling, afkomstig vanuit alle richtingen van het heelal, met het spectrum van een zwart lichaam en een temperatuur van 2,7 graden kelvin
Millibar Een maat voor de atmosferische druk gelijk aan 1/1000 van een bar. De standaard druk op zeeniveau is ongeveer 1013 millibar.
MIR Het oude Russische ruimtestation dat in maart 2001 in de atmosfeer opbrandde.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis wordt de Sojoez 29 ruimtecapsule in de ruimte gebracht met aan boord de twee kosmonauten Vladimir Kovalyonok en Aleksandr Ivanchenkov. Nadat hun ruimtetuig aan het Russische Saljoet 6 ruimtestation werd gekoppeld, verbleven beide ruimtevaarders meer dan135 dagen aan boord van Saljoet 6. De kosmonauten verbraken het oude ruimteduurrecord (96 dagen) van hun voorgangers (Sojoez 26) ruimschoots en tijdens hun verblijf aan boord van Saljoet 6 ontvingen ze vijfmaal bezoek: drie keer door een onbemand vrachtschip en tweemaal werden ze bezocht door andere kosmonauten. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken