Astrowoordenboek: Alles

Term Omschrijving
Lenticulair sterrenstelsel Een schijfvormig sterrenstelsel dat geen opvallende structuur heeft binnen de schijf. Lenticulaire sterrenstelsels lijken meer op elliptische sterrenstelsels dan spiraalstelsels.
Lenzenkijker Telescoop waarin de beelden gevormd worden door één of meerdere lenzen.
Lichtjaar Is de afstand die het licht in 1 jaar erover doet om bij ons te raken, zo'n 9,6 biljoen kilometer.
Lokale groep Verzameling van ongeveer 30 sterrenstelsels waartoe ook onze melkweg behoort
Luminositeit Totale intrinsieke helderheid van een ster of sterrenstelsel
Maanmaand De gemiddelde tijd tussen een nieuwe of volle maan. Een maanmaand is gelijk aan 29 dagen, 12 uur en 44 minuten. Dit wordt ook de synodische maand genoemd.
Maansverduistering Een fenomeen dat zich voordoet wanneer de Maan zich in de schaduw van de Aarde bevindt. Een gedeeltelijke maansverduistering gebeurt wanneer de Maan zich in de penumbra of bijschaduw van de Aarde bevindt. Bij een totale maansverduistering gaat de maan in de umbra of kernschaduw van de Aarde.
MACHO's Acroniem voor Massieve Compact Halo Objecten, veronderstelde donkere massieve objecten die onze melkweg omringen
Magellaanse wolk Twee kleine, onregelmatige sterrenstelsels die men net buiten ons eigen melkwegstelsel bevinden. De Magellaanse wolken zijn zichtbaar aan de hemel in de zuidelijke hemisfeer. two small, irregular galaxies found just outside our own Milky Way galaxy. The Magellanic clouds are visible in the skies of the southern hemisphere.
Magma Erg hete, vloeibare rots. Magma wordt gebruikt om gesmolten steen te beschrijven onder en bovenop het oppervlak van een planeet en is een meer algemene term dan lava. Magma kan vaste minerale kristallen bevatten die niet gesmolten zijn.
Magnetisch veld Een krachtveld dat gegenereerd wordt door elektrische stromen. Het gemiddelde grootschalige magnetisch veld van de Zon, zoals dat van de Aarde, heeft een noord en zuidpool die met elkaar zijn verbonden door magnetische veldlijnen.
Magnetische pool Een van de twe gebieden in een magneet waar het magnetisch veld het sterkste is.
Magnetische veldlijnen Denkbeeldige die de kracht en richting aangeven van een magnetisch veld. De lijn en de pijl geven de richting aan van het veld. De lijnen worden dichter bij elkaar getekend wanneer het veld sterker is. Geladen deeltjes bewegen vrij rond langsheen magnetische veldlijnen maar worden tegengehouden doro de magnetische kracht om langs veldlijnen te bewegen.
Magnetometer Een instrument om verstoringen in het Aardmagnetisch veld te meten
Magnetosfeer Het gebied rond een planeet welke door het magnetisch veld wordt beïnvloed. De grens van dit veld wordt bepaald door de zonnewind.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Vanop de Jiuquan lanceerbasis wordt de eerste Chinese satelliet, genaamd Dong Fang Hong I, succesvol in een baan om de Aarde gebracht. Hierdoor werd China op dat moment het vijfde land ter wereld, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan, dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte kon brengen. Deze eerste Chinese satelliet had een gewicht van 173 kilogram en werd ontwikkeld om satelliettechnologie uit te testen alsook om de atmosfeer te onderzoeken. Op 14 mei 1970 stopte de satelliet met het uitzenden van signalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken