Astrowoordenboek: Alles

Term Omschrijving
Kelvin Een temperatuurschaal gebruikt in de wetenschap zoals astronomie om extreem koude temperaturen te meten. Kelvin is ongeveer hetzelfde als Celsius behalve dat het vriespunt van water, 0 graden celsius, gelijk is aan 273 graden Kelvin. het absolute nulpunt, de koudst gekende temperatuur, is nul graden Kelvin of -273.16 graden Celsius.
Kern De positief geladen kern van een atoom, bestaande uit protonen en neutronen (behalve bij waterstof), waarrond elektronen draaien.
keV Duizend elektronvolt
Kilometer Afgekort km. 1 km = 1000 meter
Kiloparsec Een afstand gelijk aan 1000 parsec.
Kirkwood gaten Gebieden in de asteroïdenhoofdgordel waar weinig tot geen asteroïden gevonden worden. Ze worden genoemd naar de wetenschappers die ze voor het eerst opmerkte.
KMW De Kleine Magellaanse wolk
Komeet Het is een relatief klein object dat voornamelijk uit stof, keien en ijs bestaat. Deze draaien in een langgerekte elliptische baan om de zon. Wanneer ze dichter bij de zon komen worden ze veel helderder en kunnen we ze eenvoudig waarnemen.
Koolstofhoudende chondriet Een primitieve soort chondriet met bewijs van nevelachtige processen.
Kosmische straling Atoomkernen (meestal protonen) die waargenomen worden en de Aardse atmosfeer binnendringen met een erg hoge energetische waarde.
Kosmologie Een tak in de wetenschap dat zich bezighoud met de studie van de oorsprong, structuur en natuur van het universum.
Krater Een bolvormige depressie gevormd door de inslag van een asteroïde of planetoïde of meteoroide. Dit is ook de depressie rond de opening van een vulkaan.
Kuipergordel Een grote ring van ijsachtige, primitieve objecten buiten de baan van Neptunus. Kuipergordelobjecten zijn de restanten van materiaal waaruit het zonnestelsel is gevormd. Sommige astronomen geloven dat Pluto en Charon Kuipergordelobjecten zijn.
Lagrange punt In een Lagrangepunt kan een klein object, zoals een satelliet zonder eigen aandrijving een vaste relatieve positie behouden ten opzichte van twee hemellichamen die rond een gezamenlijk zwaartepunt draaien. Hierbij moet de massa van het object in het Lagrangepunt verwaarloosbaar zijn ten opzichte van de twee hemellichamen en moet deze massa de juiste snelheid en richting hebben. Ieder tweelichamensysteem dat draait rond een gemeenschappelijk zwaartepunt heeft vijf Lagrangepunten, waarvan er drie liggen op de verbindingslijn tussen de twee hemellichamen. Deze punten zijn interessant voor bestudering van de hemellichamen en latere bouw van kunstmatige menselijke kolonies.
Lava Gesmolten steen dat op het oppervlak van een planeet is losgebarsten en heet genoeg is om te vloeien.

Dit gebeurde vandaag in 1970

Het gebeurde toen

Vanop de Jiuquan lanceerbasis wordt de eerste Chinese satelliet, genaamd Dong Fang Hong I, succesvol in een baan om de Aarde gebracht. Hierdoor werd China op dat moment het vijfde land ter wereld, na de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Japan, dat op eigen kracht een satelliet in de ruimte kon brengen. Deze eerste Chinese satelliet had een gewicht van 173 kilogram en werd ontwikkeld om satelliettechnologie uit te testen alsook om de atmosfeer te onderzoeken. Op 14 mei 1970 stopte de satelliet met het uitzenden van signalen.

Ontdek meer gebeurtenissen

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

44%

Sociale netwerken