Naar jaarlijkse traditie organiseert onze vereniging van 30 augustus tot en met 1 september 2024 de Starnights starparty. Starnights groeide de afgelopen decennia uit tot de grootste starparty van de Benelux waar tientallen amateur-astronomen op afkomen met hun indrukwekkende telescopen. Traditiegetrouw gaat het event terug door op het domein de Palingbeek rondom Volkssterrenwacht AstroLAB IRIS waar de Starnights crew je graag verwelkomt en alles leert over de prachtige sterrenhemel en de vele aanwezige telescopen. 

Wat is starnights

Al meer dan 20 jaar bestaat de starparty StarNights, een organisatie van vzw Parsec. Traditiegetrouw spreken we af op het domein de Palingbeek rondom Volkssterrenwacht AstroLAB IRIS waar samengekomen wordt voor enkele dagen waarnemingsplezier met tal van voordrachten en workshops. Starnights is en blijft een praktisch astronomie weekend. Het waarnemen blijft dan ook het belangrijkste: bij helder (en minder helder) weer worden tientallen telescopen opgesteld rond de sterrenwacht en wordt er door enthousiaste en gedreven amateur-sterrenkundigen waargenomen tot in de vroege uurtjes. Voor iedereen die geïnteresseerd is in praktische sterrenkunde wordt dit opnieuw een niet te missen evenement. Deelnemende amateur-astronomen kunnen hun instrumentarium ook uitbreiden dankzij enkele aanwezige astro-shops en op zaterdagnamiddag organiseren we traditiegetrouw een tombola onder de aanwezigen en kunnen we prijzen verloten dankzij onze sponsors. Heb je zelf geen telescoop maar wil je toch langskomen? Ook dit is geen enkel probleem! De tientallen aanwezige amateur-astronomen tonen met veel plezier wat hun telescopen allemaal kunnen. Wil je meerdere dagen komen, dan mag je altijd uw tent meebrengen die kan opgesteld worden op het bijhorende kampeerterrein. 

Locatie

AstroLAB IRIS
Verbrandemolenstraat 5 
8902 Zillebeke (Ieper)

Een greep uit het Starnights 2024 programma

  • Niek Pauwels - Hemelkalender (vrijdag 30/08)
  • Pieter-Jan Dekelver - Komeet CK23A030: Top of Flop? (vrijdag 30/08)
  • Joran Keij - Waarnemen en La Palma (zaterdag 31/08)
  • Bram Goossens - GRAP.space (zaterdag 31/08)
  • Mathiz Dedrie - Workshop kalibreren in functie van astrofotografie (zaterdag 31/08)

Inschrijven

Website: https://www.starnights.be/inschrijven?view=inschrijven

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1959

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse satelliet Vanguard 3 in de ruimte gebracht. Vanguard 3 was uitgerust met een magnetometer, röntgendetectors en detectors voor het opsporen van micrometeorieten, het bestuderen van het magnetisch veld van de Aarde en het meten van effect van röntgenstraling van de zon op de dampkring. Na 83 dagen te hebben gefunctioneerd, ontving men van Vanguard 3 geen signalen meer. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken