Komeet C/2013 R1 Lovejoy
Foto: astroligu60 / AstroBin

Voor wie even genoeg heeft van alle heisa rond komeet ISON is er nu ook komeet C/2013 R1 Lovejoy. Zo kunnen amateur-sterrenkundigen komeet C/2013 R1 Lovejoy momenteel al zien met een telescoop en vermoedelijk zal deze komeet half november ook met het blote oog te zien zijn. 

Komeet C/2013 R1 Lovejoy werd in september 2013 ontdekt door de Australische amateur-astronoom Terry Lovejoy die eerder ook al kometen ontdekte. De komeet bereikt op 23 december 2013 het perihelium en bevindt zich dan op een afstand van 0,812 AE (Astronomische Eenheden) van de Zon en 0,906 AE van de Aarde. Op 21 november 2013 vliegt deze komeet bij zijn dichtste nadering op een afstand van ongeveer 59,5 miljoen kilometer van de Aarde. Deze komeet heeft momenteel een helderheid van magnitude +8 waardoor deze bij goede omstandigheden al zichtbaar is met een 50 mm binoculair. Het hemelobject is te zien als een wazig vlekje in de buurt van de heldere ster Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond. De komende dagen zal komeet C/2013 R1 Lovejoy zich door het sterrenbeeld Kreeft in de richting van de Grote Beer verplaatsen en zal deze nog 2 tot 3 magnitudes toenemen in helderheid. Verwacht wordt dat deze komeet rond 24 november 2013 zijn grootste helderheid zal bereiken. Hierdoor moet deze komeet half november 2013, bij goede omstandigheden, te zien zijn met het blote oog. Van 21 tot 28 november 2013 zal komeet C/2013 R1 met een helderheid groter dan magnitude 8 te zien zijn aan de ochtendhemel. Enige nadeel aan deze komeet is dat deze een zwakke staart heeft. Op onderstaande kaartjes kan u zien waar deze komeet zichtbaar is aan de ochtend- of avondhemel. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1988

Het gebeurde toen

Een Europese Ariane 4 draagraket brengt vanop de Europese lanceerbasis in Frans-Guyana de derde Meteosat weersatelliet in de ruimte. Meteosat is de naam van een serie geosynchrone weersatellieten van de Europese ruimtevaartorganisaties ESA en EUMETSAT. De eerste Meteosat-satelliet werd in 1977 al in de ruimte gebracht en vandaag de dag worden nieuwere en modernere versies van deze weersatellieten nog steeds gebruikt. Foto: CNES

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

76%

Sociale netwerken