donderdag, 14 november 2013 11:04

Ook komeet Lovejoy is nu te zien aan de sterrenhemel

Geschreven door
Beoordeel dit item
(10 stemmen)
Komeet C/2013 R1 Lovejoy Komeet C/2013 R1 Lovejoy Foto: astroligu60 / AstroBin

Voor wie even genoeg heeft van alle heisa rond komeet ISON is er nu ook komeet C/2013 R1 Lovejoy. Zo kunnen amateur-sterrenkundigen komeet C/2013 R1 Lovejoy momenteel al zien met een telescoop en vermoedelijk zal deze komeet half november ook met het blote oog te zien zijn. 

Komeet C/2013 R1 Lovejoy werd in september 2013 ontdekt door de Australische amateur-astronoom Terry Lovejoy die eerder ook al kometen ontdekte. De komeet bereikt op 23 december 2013 het perihelium en bevindt zich dan op een afstand van 0,812 AE (Astronomische Eenheden) van de Zon en 0,906 AE van de Aarde. Op 21 november 2013 vliegt deze komeet bij zijn dichtste nadering op een afstand van ongeveer 59,5 miljoen kilometer van de Aarde. Deze komeet heeft momenteel een helderheid van magnitude +8 waardoor deze bij goede omstandigheden al zichtbaar is met een 50 mm binoculair. Het hemelobject is te zien als een wazig vlekje in de buurt van de heldere ster Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond. De komende dagen zal komeet C/2013 R1 Lovejoy zich door het sterrenbeeld Kreeft in de richting van de Grote Beer verplaatsen en zal deze nog 2 tot 3 magnitudes toenemen in helderheid. Verwacht wordt dat deze komeet rond 24 november 2013 zijn grootste helderheid zal bereiken. Hierdoor moet deze komeet half november 2013, bij goede omstandigheden, te zien zijn met het blote oog. Van 21 tot 28 november 2013 zal komeet C/2013 R1 met een helderheid groter dan magnitude 8 te zien zijn aan de ochtendhemel. Enige nadeel aan deze komeet is dat deze een zwakke staart heeft. Op onderstaande kaartjes kan u zien waar deze komeet zichtbaar is aan de ochtend- of avondhemel. 

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

De drie Amerikaanse astronauten Thomas P. Stafford, John W. Young en Eugene A. Cernan keren na een geslaagde ruimtemissie met hun Apollo 10 ruimtecapsule terug naar de Aarde. Het doel van deze bemande ruimtemissie was het testen van de modules en het koppelen van de modules in een baan om de Maan. Hierdoor wordt deze missie ook wel de 'generale repetitie' genoemd voor de echte Maanlanding van Apollo 11. Tijdens deze vlucht was er voor het eerst in de geschiedenis ook een live televisie-uitzending in kleur vanuit de ruimte. De Apollo 10 capsule landde in de Stille Oceaan en werd vervolgens opgepikt door de U.S.S. Princeton. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

NGC 7009

NGC 7009
NGC 7009 is een prachtige planetaire nevel die ook gekend is onder de naam 'Saturnusnevel'. Het object dankt zijn bijnaam doordat dit bij kleine vergrotingen lijkt op de planeet Saturnus.…
Lees meer...

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

59%

Sociale netwerken