Komeet C/2012 S1 (ISON) gefotografeerd op 8 oktober 2013
Foto: Adam Block / UA SkyCenter

Of komeet C/2012 S1, beter bekent als 'komeet ISON', de komeet van de eeuw wordt, valt moeilijk te zeggen. Ondanks het feit dat sommigen dit beweren en geloven, gaan anderen er vanuit dat deze komeet zijn passage langs de Zon niet zal overleven. In dit artikel worden enkele essentiële vragen beantwoord over komeet ISON en krijg je een overzicht van de mooiste foto's van deze komeet.

13 essentiële vragen over komeet ISON

1. Wanneer werd komeet ISON ontdekt?

  • 21 september 2012

2. Waar werd komeet ISON ontdekt?

  • Rusland

3. Door wie werd komeet ISON ontdekt?

  • De Wit-Rus Vitali Nevski en Rus Artyom Novichonok

4. Met welke appartuur werd komeet ISON ontdekt?

  • Nevski en Novichonok gebruikten een 40-centimeter reflector telescoop dat deel uitmaakt van het International Scientific Optical Network (ISON)

5. Vanwaar de naam 'komeet ISON'?

  • Deze naam verwijst naar het International Scientific Optical Network.

6. Welke andere namen heeft komeet ISON nog?

  • C/2012 S1
  • Komeet Nevski–Novichonok

7. Hoe groot is komeet ISON?

  • Observaties met behulp van de SWIFT satelliet hebben uitgewezen dat de kern van deze komeet een diameter heeft van maximaal vijf kilometer

8. Wanneer bevindt deze komeet zich het dichtst bij de Zon?

  • Komeet C/2012 S1 zal op 28 november 2013 zijn dichtste punt tot de Zon bereiken. Die dag zal de komeet het zonsoppervlak naderen tot op ongeveer 1 100 000 kilometer.

9. Vanwaar is deze komeet afkomstig?

  • Wetenschappers vermoeden, op basis van gegevens over de baan van deze komeet, dat komeet ISON afkomstig uit de zogeten 'Oortwolk'. Dit is een veronderstelde 'wolk' waarin zich vele miljarden komeet-achtige objecten bevinden. Deze objecten bevinden zich op een afstand van 3 000 tot 100 000 Astronomische Eenheden.

10. Wordt dit de 'komeet van de eeuw'?

  • Dit is ongetwijfeld één van de meest gestelde vragen van de afgelopen maanden maar tegelijk ook één van de moeilijkste vragen om op te antwoorden. De geschiedenis heeft ons geleerd dat de helderheid van een komeet heel moeilijk te voorspellen is. Meteen na zijn ontdekking werd komeet ISON omschreven als de 'komeet van de eeuw' aangezien deze volgens sommigen helderder zou kunnen worden dan de helderste planeet aan de sterrenhemel. Terwijl sommige wetenschappers en astronomen geloven dat de komeet zijn passage langs de Zon niet zal overleven, geloven velen nog steeds dat deze komeet eind 2013 voor spektakel gaat zorgen aan onze sterrenhemel. Of deze komeet de geschiedenisboeken zal ingaan als 'komeet van de eeuw' zullen we pas in november en december 2013 weten.

11. Waarom kleurt komeet ISON op foto's groen?

  • De groene kleur die komeet ISON heeft op foto's is voor sterrenkundigen een goed signaal en komt wel vaker voor bij kometen. Dit wijst op het feit dat de komeet steeds meer actiever wordt naarmate deze dichter bij de Zon komt. Bij het naderen van een komeet tot de Zon zullen door de toenemende temperatuur gassen zoals waterdamp, kooldioxide en ammonia vrijkomen uit de ijsachtige kern. Ook komen de organische verbindingen cyanogeen en diatomisch koolstof vrij. Dit zijn op zichzelf kleurloze gassen die in de ruimte groen fluorisceren als ze door het ultraviolette licht van de Zon worden verlicht.

12. Kan komeet ISON een bedreiging vormen voor de Aarde?

  • Neen, helemaal niet! Op 26 december 2013 vliegt komeet ISON het dichtsts langs de Aarde. De afstand bedraagt dan ongeveer 64,1 miljoen kilometer. Dit is ongeveer 166 maal de afstand van de Aarde tot de Maan.

Fotocollage

De ontdekkers van komeet ISON: Vitali Nevski en Artyom Novichonok.

Komeet ISON wordt in april 2013 gefotografeerd door de Hubble Space Telescope - Foto: NASA / ESA

Op 10 september 2013 maakt John Chumack deze opname van komeet ISON - Foto: John Chumack

Opname van komeet ISON gemaakt op 4 oktober 2013 - Foto: Chris Schur

Adam Block maakt op 8 oktober 2013 deze opname van komeet ISON - Foto: Adam Block / UA SkyCenter


Komeet ISON samen met de planeet Mars - Foto: Chris Schur


Damian Peach fotografeerde op 6 november 2013 komeet ISON. Op de opname zijn naast de lange komeetstaart
ook twee zwakke staarten te zien - Foto: D. Peach

Komeet ISON (Mike Hankey)
Mike Hankey maakte op 14 november 2013 deze opname van komeet ISON - Foto: Mike Hankey

 
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1999

Het gebeurde toen

Twee kleine sondes maken zich los van de Amerikaanse ruimtesonde Deep Space 2 en begeven zich naar het Marsoppervlak. Helaas verloor men tijdens de afdaling naar het Marsoppervlak alle communicatie met de twee sondes. De probes wogen in totaal slechts 3,6 kg en waren bedoeld om als eerste ruimtetuigen ooit onder de oppervlakte van een andere planeet door te dringen. Het onderste deel zou zich 0,6 meter diep in de Marsbodem penetreren en het bovenste deel zou op het oppervlak blijven om data door te sturen naar de Mars Global Surveyor. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken