Vanaf woensdag 20 januari 2016 kunnen we met het blote oog maar liefst vijf planeten aan de ochtendhemel zien: Mercurius, Venus, Mars, Saturnus en Jupiter. Links in het oosten staan Mercurius, Venus en Saturnus en in het zuiden vinden we Mars en in het zuidwesten Jupiter terug. We hebben ruim tien jaar moeten wachten op een dergelijke samenstand die nu ongeveer een maand lang zichtbaar zal zijn.

Tijdens de bijzondere samenstand die we vanaf 20 januari 2016 aan de ochtendhemel kunnen zien, zullen bij heldere weersomstandigheden vijf planeten met het blote oog zichtbaar zijn. De laatste maal dat we een dergelijke prachtige samenstand konden zien, dateert al van december 2004. De reden waarom we deze vijf planeten nu opnieuw kunnen waarnemen, is omdat deze het licht afkomstig van de Zon reflecteren en omdat ze zich alle vijf aan dezelfde zijde van onze ster bevinden. Terwijl we de grote gasplaneet Jupiter al vanaf 's avonds kunnen waarnemen, zullen we na middernacht ook Mars en Saturnus kunnen waarnemen. Tegen de ochtend zullen we uiteindelijk ook de planeten Mercurius en Venus met het blote oog kunnen zien. Wil je de vijf planeten waarnemen, moet je best ongeveer 45 minuten voor de Zon opkomt opstaan. De helderste van de vijf is ongetwijfeld de planeet Venus. Mercurius, de kleine planeet die zich het dichtst bij de Zon bevindt, kan door de schemering en zijn lage positie moeilijk waar te nemen zijn. Naast de vijf planeten zullen we ook de heldere sterren Antares en Spica kunnen waarnemen die deel uitmaken van de sterrenbeelden Schorpioen (Scorpius) en Maagd (Virgo). Eind januari zullen de vijf planeten aan de ochtendhemel ook vergezeld worden van een wassende, volle en afnemende maan. In realiteit staan de vijf planeten helemaal niet dichtbij elkaar. Terwijl Mercurius zich op slechts 0,8 Astronomische Eenheden (AE) van de Zon bevindt, staat de prachtige planeet Saturnus op een afstand van 10,6 AE van onze ster. Het licht afkomstig van de Zon doet er dan ook 1,5 uur over om Saturnus te bereiken. Alvast veel succes met het waarnemen of fotograferen van deze leuke samenstand! 

Samenstand vijf planeten

Vijf planeten

OPGELET:

Kijk nooit naar objecten die zich dicht bij de Zon bevinden zonder voldoende bescherming. Kijk nooit door een telescoop, verrekijker of andere optische apparatuur richting de Zon. Dit kan het netvlies onherstelbaar beschadigen met blindheid tot gevolg!
Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1969

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida van de Amerikaanse ruimtesonde Mariner 6. Op 31 juli 1969 vloog Mariner 6 op een afstand van 3 431 kilometer van het oppervlak van de planeet Mars. In totaal stuurde de 411 kilogram zware verkenner 75 foto's van de planeet Mars terug naar de Aarde. Samen met Mariner 7 maakte Mariner 6 deel uit van de eerste Amerikaanse gezamenlijke Marsmissie. Door deze twee scheervluchten wou Amerika zoveel mogelijk leren over de atmosfeer en het oppervlak van Mars. Daarnaast wouden ingenieurs met deze ruimtetuigen ook nieuwe technologie demonstreren die later zou gebruikt worden bij volgende Marsverkenners of andere planetaire sondes.Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

13%

Sociale netwerken