De centrale berg in de krater Bullialdus
Foto: NASA

Wetenschappers hebben met behulp van een Amerikaans instrument aan boord van de Indiase Maanverkenner Chandrayaan-1 zogeheten 'magmatisch water' ontdekt aan het oppervlak van de Maan. De ontdekking vond plaats in gesteenten van de centrale berg van de krater Bullialdus die zich in de buurt van de evenaar van de Maan bevindt.

Deze belangrijke ontdekking is gebaseerd op basis van metingen die in 2009 werden verricht met het Amerikaanse instrument Moon Mineralogy Mapper (M3). Dit instrument onderzocht de centrale berg van de krater Bullialdus die een diameter heeft van 61 kilometer. Deze centrale piek bestaat uit materiaal dat afkomstig is van het binnenste van de Maan en naar het oppervlak is geraakt als gevolg van een inslag van een groot object. Dankzij de metingen van het Moon Mineralogy Mapper (M3) instrument heeft men kunnen achterhalen dat er zich aan het oppervlak van de centrale berg van de krater Bullialdus veel meer hydroxylmoleculen bevinden dan in de omgeving er rond. Voor wetenschappers is deze ontdekking zeer belangrijk. Zo is dit de eerste keer dat een ruimtesonde aanwijzingen heeft gevonden voor het bestaan van magmatisch water en heeft men nu eindelijk ook een bewijs dat de rotsen op de Maan weldegelijk water bevatten. De in 2008 gelanceerde Indiase Chandrayaan-1 ruimtesonde vond eerder ook al sporen van water bij de poolgebieden van de Maan maar dit water zou afkomstig zijn van de invloed van de zonnewind op het Maanoppervlak. Onderzoek naar het bestaan en de verdeling van magmatisch water op de Maan kan zeer nuttige informatie opleveren over het ontstaan en de vroege evolutie van onze 'trouwe buur'.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2003

Het gebeurde toen

Het Sub-Millimeter Array (SMA) observatorium in Hawaii wordt officieel in gebruik genomen. Dit observatorium bestaat uit acht schotelantennes met een diameter van zes meter die als interferometer gebruikt worden voor astronomische waarnemingen in submillimetergolflengtes. Het SMA is in handen van het Smithsonian Astrophysical Observatory en het Academia Sinica Institute of Astronomy and Astrophysics.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken