NASA's Deep Impact ruimtesonde liet in 2005 een projectiel inslaan op de komeet Tempel 1
Foto: NASA / JPL

Europese en Amerikaanse wetenschappers hebben de kleine dubbelplanetoïde Didymos uitgekozen als reisdoel voor het prestigieuze AIDA-project. AIDA staat voor 'Asteroid Impact Deflection Assessment' en moet wetenschappers meer inzicht geven over het doen afbuigen van banen van planetoïden. Dergelijke technieken zijn één van de meest bestudeerde aangezien deze in de toekomst ooit kan gebruikt worden om de Aarde te beschermen tegen inslagen van planetoïden.

Het AIDA-project zal bestaan uit twee ruimtetuigen. De Amerikaanse Double Asteroid Redirection Test (DART) ontwikkeld door het Johns Hopkins’ Applied Physics Laboratory en de Europese Asteroid Impact Monitor (AIM). Terwijl DART eigenlijk een zwaar projectiel is dat met een snelheid van 6,25 kilometer per seconde op de kleinste van de twee planetoïden zal worden afgeschoten, moet AIM metingen verrichten over het effect en de gevolgen van de botsing. Wetenschappers vermoeden dat de impact gevolgen zal hebben op de twee ruimterotsen en op hun baan om de Zon. Aangezien de kracht van de impact van DART op de planetoïde te vergelijken is met dat van een botsing tussen twee grote ruimtetuigen hopen onderzoekers en ingenieurs ook hierover meer te leren zodat men in de toekomst nauwkeurige computermodellen kan opstellen. De twee planetoïden die werden uitgekozen voor het AIDA-project hebben elk een afmeting van ongeveer 800 meter en 150 meter en bestaan vermoedelijk uit zeer poreus materiaal. De kleinste van de twee planetoïden draait om de 11,9 uur om de grootste. Indien alles verloopt volgens schema moet de AIDA-missie doorgaan in 2022. In dat jaar nadert Didymos de Aarde tot op een afstand van 'slechts' elf miljoen kilometer.

AIDA

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1990

Het gebeurde toen

Lancering van het Amerikaanse ruimteveer Discovery (STS-41) met aan boord het Amerikaans-Europese zonne-observatorium Ulysses. In 1994 onderzocht Ulysses de zuidpool van de Zon en in 1995 de noordpool. In 1999 en 2000 werden de poolgebieden van de Zon nogmaals gepasseerd. Ulysses was de eerste ruimtesonde die de poolgebieden van de Zon bestudeerde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken