Foto: JAXA

Het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA ( Japanese Aerospace Exploration Agency) maakt zich klaar voor de lancering van zijn eerste maanlander. Zo moet de Japanse maanlander SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) op zaterdag 26 augustus 2023 samen met de XRISM ruimtetelescoop in de ruimte gebracht worden met behulp van een Japanse H-2A raket. Met de SLIM maanlander wil Japan precieze landingstechnieken demonstreren door het onbemande ruimtevaartuig te laten landen in de 300 meter grote Shioli krater.

De Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) is een missie van het Japanse Aerospace Exploration Agency (JAXA) die is ontworpen om nauwkeurige maanlandingstechnieken te demonstreren door een kleine verkenner, met als doel de studie van de maan en planeten te versnellen met behulp van lichtere en kleinere verkenningssystemen. SLIM is een onregelmatig gevormde kubus van 2,4 meter hoog, 2,7 meter breed en 1,7 meter diep, met een massa van 190 kg en een volledig geladen massa van 590 kg. De romp is gebouwd rond de voortstuwingstank als structureel element. De energie wordt geleverd door dunne-film zonnecellen en lithium-ion batterijen. De SLIM maanlander zal een landingsradar voor de laatste afdaling en een multibandcamera voor mineralogisch onderzoek van het oppervlak aan boord hebben. Het landingssysteem maakt gebruik van een pletbare basis van aluminiumschuim om schokken tijdens de landing te absorberen. Het voortstuwingssysteem bestaat uit twee raketmotoren van 500 N voor baanmanoeuvres en twaalf stuwraketten van 22 N voor standregeling. 

De lancering van SLIM is gepland als een "ride-share" lading samen met de XRISM ruimtetelescoop aan boord van een H-2A raket vanaf het Tanegashima Space Center in Japan, momenteel gepland voor 26 augustus om 00:34:57 UTC. De SLIM maanlander zal eerst in een elliptische baan om de maan gebracht worden (600 x 15 km), gevolgd door een aangedreven daalfase om de maanlander naar 3,5 km hoogte te brengen. Met behulp van de camera aan boord van het ruimtevaartuig zal de positie van de maanlander ten opzichte van het oppervlak nauwkeurig worden bepaald. Vervolgens moet dan de verticale daalfase ingaan en de maanlander naar het oppervlak afdalen. Aan het einde van deze fase zal SLIM een programma starten voor obstakeldetectie, om eventuele gevaren op de landingsplaats te vermijden. Op ongeveer drie meter hoogte worden de motoren uitgeschakeld en moet de lander naar het oppervlak afdalen. Het landingsgewicht zal ongeveer 210 kg zijn, het doel is uiteindelijk om binnen de 100 meter van het vooropgestelde landingspunt te landen.

Indien SLIM er in slaagt om een zachte landing te maken op het oppervlak van de maan wordt dit het eerste Japanse ruimtevaartuig op de maan. Eerder dit jaar werd ook al de HAKUTO-R maanlander gelanceerd die gebouwd werd door een privaat ruimtevaartbedrijf maar deze maanlander stortte neer tijdens de afdaling naar het maanoppervlak. 

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1975

Het gebeurde toen

De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken