Foto: India Today/ISRO

India is er als eerste land in geslaagd om een onbemande ruimtesonde te laten landen in het zuidpoolgebied van de maan. Zo maakte de Chandrayaan-3 maanlander op woensdag 23 augustus 2023 omstreeks 14u34 Belgische tijd een zachte landing op het oppervlak van de maan in de buurt van de zuidpool. Voor het Indiase ruimtevaartagentschap ISRO is dit een bijzonder grote verwezenlijking aangezien India nu ook het vierde land ooit werd dat een ruimtetuig op de maan brengt.

De Chandrayaan-3 maanlander vertrok op 14 juli 2023 vanop het Satish Dhawan Space Centre in India en werd met een Indiase LVM3 raket probleemloos in de ruimte gebracht. Na de lancering werd de excentrische baan om de aarde van de orbiter met de maanlander stapsgewijs vergroot om op deze manier in een baan om de maan te komen. Uiteindelijk bereikte Chandrayaan-3 op 5 augustus 2023 de 'lunar injection' fase wat betekende dat het ruimtevaartuig door de zwaartekracht van de Maan werd gevangen. Op 17 augustus werd vervolgens de maanlander losgekoppeld van de orbiter waarna de baan om de maan van de maanlander stapsgewijs werd verlaagt. Uiteindelijk landde de Indiase maanlander op 23 augustus probleemloos op het maanoppervlak. Na Rusland, de Verenigde Staten en China is India nu het vierde land ter wereld dat een ruimtetuig op de maan kan brengen en het eerste land dat een landing uitvoert in het zuidpoolgebied van de maan. 

Deze Indiase ambitieuze maanmissie bestaat uit een maanlander die aan boord ook een kleine maanrover heeft, genaamd 'Pragyan'. Terwijl de maanlander drie wetenschappelijke instrumenten aan boord heeft werd de Pragyan maanrover uitgerust met twee wetenschappelijke instrumenten waardoor het 26 kilogram zware rijtuigje de samenstelling van de maanbodem moet onderzoeken. Het zuidpoolgebied op de maan is voor wetenschappers bijzonder interessant aangezien men gelooft dat hier heel wat waterijs ligt opgeslagen in de maanbodem dat in de toekomst kan gebruikt worden voor het maken van brandstof, zuurstof en drinkbaar water. Toch is dit onderzoek niet zonder risico's aangezien het zuidpoolgebied op de maan gekend is om zijn grillig oppervlak. De kostprijs van de Indiase Chandrayaan-3 missie bedraagt ongeveer 90 miljoen dollar.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2001

Het gebeurde toen

Vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan wordt de Sojoez TM-32 ruimtecapsule gelanceerd. Aan boord bevinden zich de twee kosmonauten Talgat Musabayev en Yuri Baturin alsook de Amerikaanse ondernemer Dennis Tito die 's werelds eerste ruimtetoerist wordt. Voor zijn zeven dagen durend verblijf aan boord van het internationale ruimtestation ISS betaalde Tito 20 miljoen dollar. De ruimtevlucht van Tito werd georganiseerd door het bedrijf Space Adventures, Ltd. dat later nog verschillende 'toeristen' naar het ISS laat brengen. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken