Foto: Roscosmos

De kans is groot dat de missie van de Russische maanlander Luna 25 vroegtijdig tot een einde is gekomen. Zo heeft het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos officieel laten weten dat er zich een technisch probleem heeft voorgedaan net voor het ruimtevaartuig had moeten afdalen naar het maanoppervlak om er uiteindelijk te landen in het zuidpoolgebied. Ondertussen verloor de vluchtleiding ook alle contact met de Luna 25. Hierdoor is de kans groot dat Luna 25 is neergestort op het desolate oppervlak de maan. 

De Russische maanlander Luna 25 werd op 10 augustus 2023 succesvol in de ruimte gebracht waarna de lander zes dagen later aankwam in een baan om de maan. Normaal had het onbemande ruimtevaartuig zijn raketmotor nog één keer tot ontbranding moeten brengen alvorens deze aan de afdeling naar de maan zou beginnen maar blijkbaar is er toen iets grondig misgelopen. Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos maakte op Telegram officieel deze bekendmaking: "During the operation, an emergency situation occurred on board the automatic station, which did not allow the maneuver to be performed with the specified parameters. The management team is currently analyzing the situation." Sinds dit bericht werd er officieel niets meer bekend gemaakt waardoor heel veel specialisten nu vermoeden dat Luna 25 is neergestort op het oppervlak van de maan. Normaal had Luna 25 moeten landen in het zuidpoolgebied van de maan dat voor wetenschappers een zeer interessante regio is. Zo heeft men sterke vermoedens dat in dit gebied op de maanbodem waterijs ligt opgeslagen dat in de toekomst zou kunnen gebruikt worden voor het maken van brandstof, zuurstof en drinkbaar water.

Indien de Luna 25 missie mislukt is en het ruimtevaartuig is neergestort op de maan, is dit een bijzonder grote klap voor het Russische ruimtevaartprogramma. Luna 25 was de eerste door Rusland gebouwde maanlander sinds Luna 24 in 1976 en bestond ook alleen uit onderdelen en wetenschappelijke experimenten die gebouwd en ontwikkeld werden door Rusland. Luna 25, die werd gebouwd door het Russische ruimtevaartbedrijf NPO Lavochkin, had bij zijn lancering een gewicht van 1,7 ton. Aan boord van de Luna 25 maanlander bevond zich voor 30 kilogram aan wetenschappelijke apparatuur verdeeld over negen wetenschappelijke instrumenten. Met deze wetenschappelijke instrumenten wou Rusland onder andere bodemstalen nemen tot op een diepte van vijftien centimeter waarna deze getest worden op de aanwezigheid van waterijs. Normaal had Luna 25 ook een instrument aan boord afkomstig van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA maar dit werd geannuleerd als gevolg van de inval van Rusland in Oekraïne.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 2016

Het gebeurde toen

In Rusland wordt, onder het toeziend oog van Vladimir Putin, voor het eerst een raket gelanceerd vanop de Vostochny lanceerbasis. Deze nieuwe lanceerbasis bevindt zich in de Amoer Oblastj, dicht bij de grens met China, en is ongeveer 700 km² groot. Met de Vostochny lanceerbasis wil Rusland zich onafhankelijk maken van Kazachstan waar zich de historische lanceerbasis Baikonoer bevindt. Tijdens deze eerste lancering vanop de Vostochny lanceerbasis werden drie experimentele satellieten uitgezet in de ruimte. Foto: Roscosmos

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

54%

Sociale netwerken