Foto: JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha University

Eén van de twee kleine maanrovers die samen met de Japanse maanlander SLIM naar de maan is gereisd, heeft een historische foto gemaakt. Zo is op de foto de Japanse maanlander SLIM te zien op het verlaten maanoppervlak nadat deze op 19 januari 2024 een zachte landing had gemaakt. Deze foto geldt nu ook als ultiem bewijs dat Japan het vijfde land ter wereld is geworden dat een ruimtetuig op eigen kracht tot op de maan kan brengen. Op de historische foto is ook te zien dat de SLIM maanlander op zijn 'hoofd' is komen te liggen. 

Eén van de twee robotjes die mee met de SLIM maanlander naar het maanoppervlak is gereisd, kreeg de naam 'Lunar Exploration Vehicle-2', ook gekend als 'SORA-Q', en heeft foto's gemaakt van de maanlander terwijl deze op het maanoppervlak ligt. In tegenstelling tot andere maanlanders is SLIM niet op het maanoppervlak geland met klassieke landingspoten maar werd het ruimtetuig zo ontwikkelt dat het zichzelf op zijn zijkant kon leggen nadat deze het oppervlak had geraakt. Hierdoor kon het Japanse ruimtevaartuig op een schuine wand van een krater landen. Deze technologie kan later ook gebruikt worden voor landingen op andere hemellichamen zoals planetoïden. Bij de landing is de SLIM maanlander niet op zijn zijkant maar op zijn 'hoofd' komen te liggen waardoor de zonnecellen van het ruimtevaartuig niet genoeg energie konden opwekken. Het verdere succes van de SLIM maanlander zal nu afhangen van het feit of het ruimtetuig zijn batterijen kan opladen of niet als gevolg van de verkeerde houding van de maanlander. 

De kleine LEV-2 maanrover werd ontwikkeld door de Japanse speelgoedfabrikant Takara Tomy in samenwerking met Sony en de Japanse Doshisha University. Deze bolvormige maanrover heeft een gewicht van slechts 250 gram en werd uitgerust met twee kleine camera's. De foto werd verstuurd via de twee kleine maanrovers (LEV-1 en LEV-2) waardoor ook werd aangetoond dat de communicatie tussen de maanlander en de kleine experimentele maanrovers perfect verloopt. Ook maakte de Multi-Band Camera (MBC) aan boord van de SLIM maanlander al foto's zoals hieronder te zien is. Of de SLIM maanlander op een afstand van maximaal 100 meter van het vooraf aangeduide landingspunt is geland, kan het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA nog niet bevestigen. De Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) maanlander werd ontwikkeld door het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA en werd gebouwd door Mitsubishi Electric. De maanlander werd samen met de X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (XRISM) ruimtetelescoop op 6 september 2023 succesvol in de ruimte gebracht. In Japan kreeg deze maanlander de bijnaam 'moon sniper' aangezien het ruimtetuig werd voorzien van technologie om een zeer precieze landing uit te voeren.

Foto: JAXA, RITSUMEIKAN UNIVERSITY, THE UNIVERSITY OF AIZU

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1957

Het gebeurde toen

In de Verenigde Staten wordt voor het eerst geprobeert om een satelliet in de ruimte te brengen door middel van een Vanguard raket. Twee seconden na de lancering explodeert de raket op het lanceerplatform. Opnieuw is dit een tegenslag voor het nog jonge Amerikaanse ruimtevaartprogramma dat na de lancering van de Russische Spoetnik 1 achterop loopt in de wedloop naar de ruimte. Foto: US NAVY

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken