China heeft op dinsdag 24 augustus twee satellieten succesvol in de ruimte gebracht in het kader van een nieuw Chinees netwerk van satellieten dat internet moet aanbieden aan iedereen op aarde. De lancering van de eerste twee testsatellieten werd uitgevoerd met een Long March 2C raket en vond plaats vanop de Jiuquan lanceerbasis in het noordwesten van China. De Aziatische grootmacht wil net als SpaceX een netwerk van meer dan 13 000 satellieten in een baan om de aarde uitrollen waarmee China aan iedereen op aarde breedband internet wil aanbieden. Nu ook China een netwerk van vele duizenden satellieten in een baan om de aarde wil uitbouwen, stellen zich steeds meer mensen vragen bij dergelijke projecten en de mogelijke gevolgen van eventuele botsingen tussen dergelijke satellieten.
China heeft op woensdag 16 juni 2021 de identiteit bekend gemaakt van de drie 'taikonauten' die deel gaan uitmaken van de Shenzhou-12 missie. Aan boord van de Shenzhou-12 ruimtecapsule bevinden zich de drie ruimtevaarders Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo. De Shenzhou-12 ruimtecapsule zal in de nacht van 16 op 17 juni (Belgische tijd) gelanceerd worden en moet zich na de lancering vastmaken aan de Tianhe basismodule van het nieuwe Chinese ruimtestation. Dit moet de zevende bemande ruimtemissie worden sinds China in 2003 voor het eerst op eigen kracht een 'taikonaut' in de ruimte bracht en de eerste bemande missie van het gloednieuwe Chinese ruimtestation.
Indien alles verloopt volgens planning gaat China op 10 juni voor het eerst drie ruimtevaarders naar het nieuwe ruimtestation Tianhe brengen. De drie 'taikonauten' moeten met behulp van een Long March 2F raket in een lage baan om de aarde worden gebracht waarna de Shenzhou 12 ruimtecapsule hen tot bij het Chinese ruimtestation zal brengen. Alvorens de drie Chinese ruimtevaarders naar het nieuwe ruimtestation worden gebracht zal China in mei eerste de onbemande Tianzhou 2 bevoorradingsmodule lanceren dat zich eveneens moet vasthechten aan het Tianhe ruimtestation.
In de nacht van 28 op 29 april 2021 heeft China met succes de eerste module in de ruimte gebracht van een nieuw Chinees ruimtestation. De 'Tianhe' module werd met behulp van een krachtige Long March 5B raket probleemloos in een lage baan om de aarde gebracht vanop Wenchang lanceerbasis op het eiland Hainan. Deze eerste module heeft een gewicht van 22 ton en moet de basis vormen van een nieuw Chinees ruimtestation dat binnen enkele jaren zal bestaan uit verschillende modules, onbemande cargomodules en bemande Shenzhou ruimtevaartuigen. In juni 2021 moeten Chinese ruimtevaarders voor het eerst een bezoek brengen aan de nieuwe Tianhe module.
Na het succes van de eerste Chinese bemande ruimtevluchten en de Tiangong ruimtelabo's is de Aziatische grootmacht van plan om in 2021 de eerste module in de ruimte te brengen van wat een groot modulair ruimtestation moet worden. Zo wil China een ruimtestation bouwen in een lage baan om de aarde dat bestaat uit drie grote modules en op termijn permanent zal bewoond worden door Chinese ruimtevaarders. Chinese Leer aan de hand van dit artikel alles over het nieuwe Chinese ruimtestation.
China heeft vanop de Wenchang Spacecraft Launch Site voor het eerst een Long March 8 raket gelanceerd. Tijdens deze eerste lancering werden met succes vijf satellieten in een zon-synchrone baan om de aarde gebracht. Het ontwerp van de Long March 8 raket is gebaseerd op dat van de Long March 7 en China wil in de toekomst de Long March 8 raket deels herbruikbaar maken. Dit was meteen ook de 38ste lancering van een Chinese raket in 2020.
Op woensdag 16 december 2020 is in Mongolië een kleine, onbemande Chinese capsule geland met aan boord stukjes maanrots. Deze capsule is afkomstig van de Chinese Chang'e 5 maanlander die op 1 december 2020 een zachte landing maakte op het maanoppervlak waarna deze bodemstalen van de maan genomen heeft. Meteen na de landing van de 300 kilogram zware capsule werd deze in veiligheid gebracht door een Chinees bergingsteam. Dankzij deze succesvolle terugkeer is China het derde land ter wereld geworden, na de Verenigde Staten en Rusland, dat op eigen kracht bodemmonsters van de maan is kunnen gaan halen. De laatste keer dat een land dit deed was in 1976 tijdens de Russische Luna 24 missie.
De Chinese onbemande ruimtesonde Chang'e 5 is op dinsdag 1 december 2020 met succes geland op het oppervlak van de maan. Het ruimtevaartuig landde in het Oceanus Procellarum gebied dat zich op de achterzijde van de maan bevindt. Nu Chang'e 5 zich op het maanoppervlak bevindt, kan China beginnen met het wetenschappelijke deel van de missie waarbij men bodemstalen van de maan terug naar de aarde wil sturen.
Op maandagavond 23 november 2020 heeft China met succes zijn Chang'e 5 ruimtesonde gelanceerd. Het doel van de Chang'e 5 missie is om te landen op het oppervlak van de maan waarna enkele bodemstalen terug naar de aarde moeten worden gestuurd. Het is geleden sinds de Russische Luna 24 in 1976 dat een land er nog eens in geslaagd is om bodemstalen van de maan naar de aarde te brengen tijdens een onbemande missie. De lancering van de Chang'e 5 vond plaats vanop de Wenchang Spacecraft Launch Site en werd uitgevoerd met een krachtige Chinese Long March 5 raket. De Long March 5 is een nieuwe krachtige Chinese draagraket die in de toekomst onder andere modules voor een ruimtestation moet lanceren.
Indien alles verloopt zonder problemen gaat China in november 2020 zijn nieuwste maanlander in de ruimte brengen. Het doel van de Chang'e 5 missie is om te landen op het oppervlak van de maan waarna enkele bodemstalen terug naar de aarde moeten worden gestuurd. Het is geleden sinds de Russische Luna 24 in 1976 dat een land er nog eens in geslaagd is om bodemstalen van de maan naar de aarde te brengen tijdens een onbemande missie. De lancering van de Chang'e 5 is voorzien voor 24 november en zal uitgevoerd worden met een krachtige Chinese Long March 5 raket.
De Russische ruimtesonde Venera 9 maakt na een geslaagde landing de eerste foto's van het oppervlak van de planeet Venus. Dit was de eerste keer in de ggeschiedenis van de ruimtevaart dat een ruimtetuig in een baan om Venus werd gebracht en dat een lander beelden vanop een andere planeet terug naar de Aarde stuurde. Foto: Roscosmos
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.