China heeft op zondag 1 december 2013 zijn eerste Maanlander en Maanrover succesvol in de ruimte gebracht. Vanop het Xichang Satellite Launch Center vertrok om 18u30 Belgische tijd een CZ-3B draagraket met aan boord de Chang'e 3 maanlander en de Yutu Maanrover. Het was geleden van 1976 dat een Maanlander in de ruimte werd gebracht.
Op het Xichang Satellite Launch Center in China staat momenteel een Chang Zheng 3B (CZ-3B) draagraket klaar met in zijn vrachtruim de eerste Chinese Maanlander en Maanrover. Indien alles verloopt zoals gepland, moet de Chang'e 3 Maanlander op 1 december 2013 in de ruimte gebracht worden waarna deze twee weken later moet landen op het oppervlak van de Maan.
Op een bijeenkomst van de United Nations/China Workshop on Human Space Technology heeft China laten weten dat het zijn bemand ruimtevaartprogramma openstelt voor buitenlandse ruimtevaarders. China heeft plannen om tegen 2020 een modulair ruimtestation te bouwen in een lage baan om de Aarde en wil dit ook permanent bemannen.
Ongeveer 330 Chinese kinderen en studenten hebben op donderdag 20 juni een bijzondere les gekregen. Zo kregen zij van drie Chinese ruimtevaarders, die zich in een baan om de Aarde bevinden, rechtstreeks les over ondermeer de wetten van de fysica. Deze educatieve les vanuit de ruimte werd ook rechtstreeks gevolgd door meer dan 60 miljoen studenten in meer dan 80 000 scholen.
Het Chinese bemande ruimtetuig Shenzhou-10 heeft zich op donderdag 13 juli 2013 succesvol vastgehecht aan het Tiangong-1 ruimtelabo. De koppeling tussen beide ruimtetuigen verliep zoals voorzien geheel automatisch. Dit was de tweede maal dat een bemande Shenzhou ruimtecapsule zich in een baan om de Aarde automatisch vasthecht aan een ander ruimtetuig.
China maakt zich klaar voor een nieuwe bemande ruimtemissie. Indien alles verder verloopt zoals gepland, moet het Shenzhou 10 ruimtetuig in juni 2013 in de ruimte gebracht worden door een CZ-2F raket. Zoals eerder ook al geval was, zal ook de Shenzhou 10 met aan boord drie ruimtevaarders gelanceerd worden vanop het Jiuquan Satellite Launch Center in het noordwesten van China.
Vanop het Jiuquan Satellite Launch Center in de Gobiwoestijn is op dinsdag 18 december 2012 een Chinese CZ-2D raket gelanceerd met aan boord een Turkse aardobservatiesatelliet. Met deze geslaagde lancering sluit China een zeer succesvol jaar af op vlak van ruimtevaart en bevestigd het land opnieuw zijn positie als grootste en belangrijkste Aziatische ruimtevaartnatie.
Vanop het Xichang Satellite Launch Center, in het zuidwesten van China, is op dinsdag 27 november 2012 een krachtige CZ-3B/E draagraket gelanceerd met aan boord een Chinese communicatiesatelliet. Chinese media lieten vervolgens weten dat de ChinaSat-12 communicatiesatelliet succesvol uitgezet werd in de juiste baan om de Aarde. Dit was de 18de maal dat China in 2012 een ‘Chang Zheng’ (CZ) raket lanceerde.
Voor China wordt 2013 ongetwijfeld een druk jaar op vlak van ruimtevaart. Zo heeft het Chinese persagentschap Xinhua afgelopen weekend laten weten dat de Aziatische grootmacht in 2013 zijn eerste Maanrover zal lanceren. Eerder werd ook al bekendgemaakt dat China in juni 2013 opnieuw drie landgenoten in de ruimte zal brengen die, net als tijdens de vorige missie, een bezoek gaan brengen aan het Chinese ruimtelabo Tiangong-1.
China heeft op donderdag 25 oktober 2012 met succes zijn zestiende satelliet voor het Beidou navigatiesysteem in de ruimte gebracht. Hierdoor komt het Chinese navigatiesysteem steeds dichter bij zijn officiële in gebruikstelling in China en zijn buurlanden waardoor dit positiebepalingssysteem een geduchte concurrent kan worden voor het Amerikaanse GPS of Europese Galileo systeem.
Lancering van de Amerikaanse ruimtesonde Explorer 7 voor onderzoek naar kosmische straling en straling afkomstig van de Zon. Daarnaast werd er met deze satelliet ook onderzoek verricht naar micrometeorieten. Deze kleine satelliet werd met behulp van een Juno-2 raket vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in de ruimte gebracht en leverde tot augustus 1961 bruikbare data. Foto: NASA
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.