Drie Chinese ruimtevaarders zijn op vrijdag 15 april 2022 na een ruimtemissie van zes maanden veilig teruggekeerd naar de aarde. Nadat de drie ruimtevaarders zich met hun Shenzhou 13 ruimtecapsule hadden losgekoppeld van het Chinese Tiangong ruimtestation landde deze negen uur later veilig op aarde in het Dongfeng landingsgebied. De drie Shenzhou 13 ruimtevaarders hebben tijdens deze missie een nieuw Chinees record gevestigd aangezien zij zes maanden in een baan om de aarde hebben verbleven.
Het in 2020 opgerichte Chinese ruimtevaartbedrijf Orienspace heeft bekend gemaakt dat het meer dan 100 miljoen dollar heeft kunnen ophalen via tal van investeerders. Met dit enorme bedrag wil het Chinese ruimtevaartbedrijf zijn reeks Gravity raketten ontwikkelen waarmee Orienspace de concurrentie wil aangaan met andere ruimtevaartbedrijven als SpaceX en Rocket Lab. Orienspace wil in 2023 de eerste Gravity 1 raket lanceren waarmee het satellieten tot drie ton tot in een lage baan om de aarde kan brengen. Naast Orienspace werden de afgelopen jaren nog tal van ruimtevaartbedrijven opgericht in China zoals Galactic Energy en OneSpace die volop bezig zijn aan de ontwikkeling van eigen commerciële raketten om satellieten in de ruimte te brengen.
China heeft aan de Verenigde Naties officieel laten weten dat het de baan van zijn ruimtestation, dat momenteel wordt bemand door twee Chinese ruimtevaarders, tweemaal heeft moeten aanpassen om een potentiële botsing met Starlink satellieten te vermijden. De baanwijzigingen werden op 1 juli 2021 en 21 oktober 2021 uitgevoerd en volgens een onderzoeker van het Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics vloog een Starlink satelliet in oktober 2021 op slechts drie kilometer van het Chinese Tiangong ruimtestation.
Op zondag 7 november 2021 hebben twee Chinese ruimtevaarders een ruimtewandeling uitgevoerd vanuit het Chinese Tiangong ruimtestation. Onder de twee ruimtevaarders bevond zich ook de vrouwelijke 'taikonaute' Wang Yaping die hierdoor de eerste Chinese vrouw werd die een ruimtewandeling heeft uitgevoerd. De twee Chinese ruimtevaarders verbleven meer dan zes uur buiten het Tiangong ruimtestation dat in april 2021 in de ruimte werd gebracht en de volgende jaren verder zal uitgebreid worden met nieuwe modules. Dankzij deze historische ruimtewandeling treed Wang Yaping in de voetsporen van de Russische kosmonaute Svetlana Savitskaya en de Amerikaanse astronaute Kathryn Sullivan.
Op 14 oktober heeft China met succes een experimenteel zonne-observatorium in de ruimte gebracht. De Chinese Hydrogen-Alpha Solar Explorer (CHASE) werd met behulp van een Long March 2D raket probleemloos vanop het Taiyuan Satellite Launch Center in een lage baan om de aarde gebracht. Dit zonne-observatorium moet tot aan het volgende zonnemaximum onze ster nauwkeurig observeren in H-Alpha. Naast het zonne-observatorium werden tijdens deze lancering ook nog tien kleine satellieten in de ruimte gebracht waarvan enkele gebouwd werden door Chinese studenten. Dit was meteen ook de 37ste Chinese lancering in 2021.
De eerste drie bewoners van het Chinese ruimtestation Tianhe zijn op vrijdag 17 september 2021 veilig teruggekeerd naar de aarde. Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo keerden met hun Shenzhou 12 ruimtevaartuig terug naar de aarde waarna ze landde in de verlaten Gobiwoestijn in Mongolië. De drie Chinese ruimtevaarders, ook wel 'taikonauten' genoemd, werden op 16 juni 2021 gelanceerd met een Long March 2F raket waarna ze zeven uur later aankwamen bij het nieuwe Chinese ruimtestation Tianhe. Tijdens hun drie maanden lange verblijf aan boord van het ruimtestation Tianhe werden twee ruimtewandelingen uitgevoerd en werden tal van wetenschappelijke experimenten uitgevoerd.
China heeft op dinsdag 24 augustus twee satellieten succesvol in de ruimte gebracht in het kader van een nieuw Chinees netwerk van satellieten dat internet moet aanbieden aan iedereen op aarde. De lancering van de eerste twee testsatellieten werd uitgevoerd met een Long March 2C raket en vond plaats vanop de Jiuquan lanceerbasis in het noordwesten van China. De Aziatische grootmacht wil net als SpaceX een netwerk van meer dan 13 000 satellieten in een baan om de aarde uitrollen waarmee China aan iedereen op aarde breedband internet wil aanbieden. Nu ook China een netwerk van vele duizenden satellieten in een baan om de aarde wil uitbouwen, stellen zich steeds meer mensen vragen bij dergelijke projecten en de mogelijke gevolgen van eventuele botsingen tussen dergelijke satellieten.
China heeft op woensdag 16 juni 2021 de identiteit bekend gemaakt van de drie 'taikonauten' die deel gaan uitmaken van de Shenzhou-12 missie. Aan boord van de Shenzhou-12 ruimtecapsule bevinden zich de drie ruimtevaarders Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo. De Shenzhou-12 ruimtecapsule zal in de nacht van 16 op 17 juni (Belgische tijd) gelanceerd worden en moet zich na de lancering vastmaken aan de Tianhe basismodule van het nieuwe Chinese ruimtestation. Dit moet de zevende bemande ruimtemissie worden sinds China in 2003 voor het eerst op eigen kracht een 'taikonaut' in de ruimte bracht en de eerste bemande missie van het gloednieuwe Chinese ruimtestation.
Indien alles verloopt volgens planning gaat China op 10 juni voor het eerst drie ruimtevaarders naar het nieuwe ruimtestation Tianhe brengen. De drie 'taikonauten' moeten met behulp van een Long March 2F raket in een lage baan om de aarde worden gebracht waarna de Shenzhou 12 ruimtecapsule hen tot bij het Chinese ruimtestation zal brengen. Alvorens de drie Chinese ruimtevaarders naar het nieuwe ruimtestation worden gebracht zal China in mei eerste de onbemande Tianzhou 2 bevoorradingsmodule lanceren dat zich eveneens moet vasthechten aan het Tianhe ruimtestation.
In de nacht van 28 op 29 april 2021 heeft China met succes de eerste module in de ruimte gebracht van een nieuw Chinees ruimtestation. De 'Tianhe' module werd met behulp van een krachtige Long March 5B raket probleemloos in een lage baan om de aarde gebracht vanop Wenchang lanceerbasis op het eiland Hainan. Deze eerste module heeft een gewicht van 22 ton en moet de basis vormen van een nieuw Chinees ruimtestation dat binnen enkele jaren zal bestaan uit verschillende modules, onbemande cargomodules en bemande Shenzhou ruimtevaartuigen. In juni 2021 moeten Chinese ruimtevaarders voor het eerst een bezoek brengen aan de nieuwe Tianhe module.
Oprichting van de non-profitorganisatie British Interplanetary Society (BIS). Dit is de oudste organisatie ter wereld met als exclusief doel het steunen en promoten van ruimteonderzoek en ruimtevaart. De British Interplanetary Society heeft haar hoofdkantoor in Londen en werd opgericht door Philip E. Cleator. Foto: BIS
Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!
Wordt medewerkerDeze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.