Lancering van de Chinese Long March 2D raket.
Foto: Xinhua/CCTV

Op 14 oktober heeft China met succes een experimenteel zonne-observatorium in de ruimte gebracht. De Chinese Hydrogen-Alpha Solar Explorer (CHASE) werd met behulp van een Long March 2D raket probleemloos vanop het Taiyuan Satellite Launch Center in een lage baan om de aarde gebracht. Dit zonne-observatorium moet tot aan het volgende zonnemaximum onze ster nauwkeurig observeren in H-Alpha. Naast het zonne-observatorium werden tijdens deze lancering ook nog tien kleine satellieten in de ruimte gebracht waarvan enkele gebouwd werden door Chinese studenten. Dit was meteen ook de 37ste Chinese lancering in 2021. 

De Chinese Hydrogen-Alpha Solar Explorer (CHASE), die in China ook de naam 'Xihe' kreeg, is een 500 kilogram zwaar zonne-observatorium dat de zon moet waarnemen in dat deel van het spectrum dat wordt uitgestraald door waterstofatomen (H-alpha). Dergelijke waarnemingen geven de zon weer in een dieprode kleur en dankzij het gebruik van dergelijke telescopen kunnen bepaalde details zoals zonnevlammen mooi worden waargenomen. Het volgende zonnemaximum, de periode waarin onze ster het actiefst is, zal in 2025 plaatsvinden en kan tot die tijd perfect geobserveerd worden door onder andere de Chinese Xihe satelliet. Het Chinese CHASE zonne-observatorium heeft een minimale levensduur van drie jaar en maakt gebruik van tal van nieuwe technologieën die later ook zullen gebruikt worden bij het Chinese Advanced Space-Based Solar Observatory (ASO-S) dat in 2022 zal gelanceerd worden. Om het observatorium zo goed en stabiel mogelijk te kunnen richten naar de zon werd dit door de Shanghai Academy of Space Technology (SAST) gebouwd op een nieuw platform dat tijdens deze missie ook uitvoerig zal getest en geëvalueerd worden. Het zonne-observatorium bevindt zich in een polaire baan om de aarde op een hoogte van 517 kilometer en maakt om de 94 minuten één omwenteling om de aarde. Opvallend aan deze lancering was dat de onderste rakettrap van de Chinese Long March 2D raket ook werd uitgerust met beweegbare vinnen. Deze vinnen, die SpaceX ook gebruikt bij zijn Falcon 9 raketten, kunnen de rakettrap gecontroleerd laten terugkeren nadat deze gestopt is met ontbranden. In China vallen vaak onderdelen van raketten terug op aarde en vaak ook in bewoonbare gebieden. Om hier iets aan te doen is de China Aerospace Science and Technology Corp. van plan om zoveel mogelijk van zijn rakettrappen uit te rusten met dergelijke beweegbare vinnen zodat de terugkeer kan gecontroleerd worden en de rakettrappen neerstorten in onbewoonde gebieden.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1968

Het gebeurde toen

Lancering vanop de Cape Canaveral lanceerbasis van de Amerikaanse ruimtesonde Pioneer 9 voor onderzoek van de zonnewind, het magnetisch veld van de Zon en kosmische straling. Dit ruimtetuig functioneerde tot 1983. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

100%

Sociale netwerken