vrijdag, 17 september 2021 11:17

Chinese ruimtevaarders keren na drie maanden terug naar de aarde

Geschreven door
Beoordeel dit item
(2 stemmen)
Chinese ruimtevaarders keren na drie maanden terug naar de aarde Foto: CNSA/China Media Group/CCTV

De eerste drie bewoners van het Chinese ruimtestation Tianhe zijn op vrijdag 17 september 2021 veilig teruggekeerd naar de aarde. Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo keerden met hun Shenzhou 12 ruimtevaartuig terug naar de aarde waarna ze landde in de verlaten Gobiwoestijn in Mongolië. De drie Chinese ruimtevaarders, ook wel 'taikonauten' genoemd, werden op 16 juni 2021 gelanceerd met een Long March 2F raket waarna ze zeven uur later aankwamen bij het nieuwe Chinese ruimtestation Tianhe. Tijdens hun drie maanden lange verblijf aan boord van het ruimtestation Tianhe werden twee ruimtewandelingen uitgevoerd en werden tal van wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. 

Tianhe vormt de basismodule van het Chinese Tiangong ruimtestation en werd op 29 april 2021 succesvol in de ruimte gebracht. Een maand later lanceerde China ook de Tianzhou 2 bevoorradingsmodule met aan boord voedsel, kledij en andere bevoorrading voor de Chinese ruimtevaarders. Uiteindelijk werd op 17 juni 2021 de bemande ruimtecapsule Shenzhou 12 gelanceerd met aan boord de drie Chinese ruimtevaarders Nie Haisheng, Liu Boming en Tang Hongbo. Tijdens hun verblijf aan boord van Tianhe werd het ruimtestation volledig operationeel gemaakt. Daarnaast werden er ook twee Chinese ruimtewandelingen uitgevoerd met telkens twee Chinese ruimtevaarders waarbij men tijdens de eerste ruimtewandeling bijna zeven uur buiten het ruimtestation verbleef. Tijdens deze historische ruimtewandeling werden de nieuwe Chinese ruimtepakken uitvoerig getest en werden onderdelen gemonteerd aan de buitenzijde van het ruimtestation. Uiteindelijk werd de Shenzhou 12 ruimtecapsule op 15 september 2021 losgemaakt van het Chinese ruimtestation en begonnen ze aan hun terugkeer naar de aarde. Alles samen verbleef de Shenzhou 12 bemanning 92 dagen in de ruimte, wat goed is voor een nieuw Chinees record. Voor de gezagvoerder van deze missie, Nie Haisheng, was dit al zijn derde ruimtevlucht waardoor hij alles samen al meer dan 111 dagen in een baan om de aarde verbleef. Voor Liu Boming was dit na de Shenzhou 7 missie in 2008 zijn tweede ruimtemissie en voor Tang Hongbo was deze Shenzhou 12 missie zijn eerste ruimtevlucht. Nu de eerste bemande ruimtevlucht naar het nieuwe Chinese ruimtestation succesvol is verlopen, wil de Aziatische grootmacht in oktober van dit jaar een tweede crew naar het ruimtestation sturen en gaat China ook een nieuwe Tianzhou bevoorradingsmodule naar het ruimtestation sturen. In 2022 moet het Chinese ruimtestation ook uitgebreid worden met twee extra modules waarna China permanent ruimtevaarders aan boord van het Tiangong ruimtestation wil hebben.

Kris Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1997

Het gebeurde toen

Vanop het Kennedy Space Center in Florida wordt het Amerikaanse ruimteveer Columbia gelanceerd (STS-94) met aan boord zeven Amerikaanse astronauten. Aan boord van het ruimteveer bevond zich het Microgravity Science Laboratory (MSL) waarin men allerlei experimenten uitvoerde op vlak van materiaalonderzoek. Op 17juli 1997 keerde Columbia terug naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Messier 27 (Halternevel)

Messier 27 (Halternevel)
Messier 27 is een prachtig deep-sky object en is één van de helderste planetaire nevels aan de nachtelijke hemel. Deze nevel, gelegen in het sterrenbeeld Vulpecula (Vosje), is ook bekend…
Lees meer...

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website en/of het Guidestar magazine. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steun Spacepage!

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

80%

Sociale netwerken