Lancering van de NROL-65 satelliet
Foto: ULA

Op woensdag 28 augustus 2013 is vanop de Vandenberg lanceerbasis in Californië een krachtige Delta 4 Heavy draagraket gelanceerd. De raketmotoren van de meer dan 730 ton zware raket werden om 19u52 Belgische tijd tot ontbranding gebracht waarna de draagraket met succes een geheime Amerikaanse spionagesatelliet uitzette in een baan om de Aarde.

Deze lancering werd uitgevoerd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf United Launch Alliance in opdracht van het National Reconnaissance Office (NRO) dat alle Amerikaanse spionagesatellieten bouwt, lanceert en opereert. Zoals steeds het geval is bij lanceringen in opdracht van het National Reconnaissance Office volgde er enkele minuten na de start van de lancering een zogeheten 'news blackout' waardoor details over het doel van deze lancering ontbreken. Volgens waarnemers zou de vracht, die officieel de naam NROL-65 kreeg, een zogenaamde 'KH-11' kunstmaan zijn met een gewicht van ongeveer 15 ton. Spionagesatellieten van het type 'KH', wat staat voor 'Keyhole', beschikken over optische instrumenten waarmee men real-time observaties kan uitvoeren. Doordat het Keyhole programma al bestaat sinds het begin van de jaren '60 zal dit in de toekomst vervangen worden door het Next-Generation Electro Optical (NGEO) programma waarvan de satellieten gebouwd worden door Lockheed Martin.

Dit was de tweede lancering van een Delta 4 Heavy draagraket vanop het SLC-6 lanceercomplex op de Vandenberg lanceerbasis. Het SLC-6 lanceercomplex aan de westkust van de Verenigde Staten werd oorspronkelijk gebouwd om de Space Shuttle te kunnen lanceren maar na het ongeval met het ruimteveer Challenger in 1986 werden deze plannen geannuleerd. Sindsdien werd SLC-6 aangepast voor het lanceren van zware Titan draagraketten maar ook deze plannan werden later geannuleerd. Uiteindelijk werden er tussen 1995 en 1999 vanop SLC-6 vier kleine Athena raketten gelanceerd waarvan twee faalden. Na 2006 werd er in dit lanceercomplex voor meer dan 100 miljoen dollar geïnvesteerd zodat men er nu de zware Delta IV Heavy raket kan lanceren.

De Delta 4 Heavy is vandaag de dag de krachtigste en grootste Amerikaanse raket bestemd voor onbemande missies. Deze gigantische draagraket is 72 meter lang en kan vrachten tot 22,9 ton tot in een lage baan om de Aarde brengen. Elke Delta 4 Heavy bestaat uit drie Common Booster Cores rakettrappen met daarbovenop de Delta Cryogenic Second Stage die dienst doet als tweede rakettrap. In 2014 zal deze raket ook zijn debuut maken in de bemande ruimtevaart doordat het dan de eerste Orion Multi-Purpose Crew Vehicle ruimtecapsule in de ruimte moet brengen. Tijdens deze eerste onbemande testvlucht zal moet nieuwe ruimtecapsule twee omwentelingen om de Aarde maken waarna het ruimtetuig veilig moet terugkeren naar de Aarde. Dit was de zevende Delta 4 Heavy lancering sinds deze raket in 2004 haar intrede maakte.

Delta 4 Heavy

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1914

Het gebeurde toen

De Amerikaanse astronoom Seth Barnes Nicholson ontdekt op het Lick Observatory de Jupitermaan Sinope. Deze maan heeft een gemiddelde diameter van ongeveer 38 kilometer en tot 2000 was dit de meest afgelegen maan in een baan om Jupiter.

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

98%

Sociale netwerken