Lancering van een Russische Proton draagraket
Foto: ILS

Een Russische Proton draagraket heeft in de nacht van 25 op 26 maart 2012 met succes de Intelsat 22 communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. De meer dan 690 ton zware raket vertrok op zondag 25 maart om 14u10 Belgische tijd vanop de Bajkonoer lanceerbasis in Kazachstan en zette de 6,9 ton zware satelliet op 26 maart om 05u40 Belgische tijd uit in een zogenaamde 'supersynchronous transfer orbit'.

Op zijn hoogte punt strekt deze elliptische baan om de Aarde uit tot meer dan 64 000 kilometer. Er waren maar liefst vijf ontstekingen nodig van de Breeze-M baaninjector om de communicatiesatelliet in de gewenste baan te brengen. Dit was de eerste maal dat een Proton raket een kunstmaan in een dergelijke baan uitzette en dit was ook meteen de langste missie van een commerciële Proton. Intelsat 22 werd gebouwd door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Boeing en zal de volgende jaren gebruikt worden voor video, data en stemtoepassingen over een gebied dat zich uitstrekt van Europa, Afrika, het Midden-Oosten, de Indische Oceaan en Azië. Hiervoor werd de satelliet uitgerust met 24 C-band en 18 Ku-band transponders. De Intelsat 22 kunstmaan werd ook uitgerust met achttien UHF-transponders die zullen gebruikt worden voor de Australian Defence Force (ADF). Dit was de 374ste lancering van een Russische Proton draagraket en was meteen ook de 71ste lancering van een Proton raket die uitgevoerd werd door het Russisch-Amerikaanse lanceerbedrijf International Launch Services (ILS).

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1802

Het gebeurde toen

De Duitse astronoom Heinrich Wilhelm Matthias Olbers ontdekt de planetoïde 2 Pallas. Dit was de tweede planetoïde die ooit werd ontdekt. De planetoïde 2 Pallas beweegt zich in een baan om de Zon op een afstand van ongeveer 416 miljoen kilometer en is ongeveer 550 kilometer groot. Deze ruimterots werd genoemd naar Pallas uit de Griekse mythologie, de dochter van Zeus en beschermgodin van de stad Athene. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

23%

Sociale netwerken