Lancering van een Russische Proton raket
Foto: Roscosmos

Een Russische Proton draagraket heeft in opdracht van het commerciële lanceerbedrijf International Launch Services in de nacht van dinsdag 20 november op woensdag 21 november 2012 met succes een Amerikaanse communicatiesatelliet in de ruimte gebracht. De 54 meter lange Proton M raket vertrok om 20u31 Belgische tijd (20 november) vanop de Bajkonoer lanceerbasis en zette de EchoStar 16 kunstmaan meer dan negen uur later succesvol uit in een elliptische overdrachtbaan. 

De Breeze M rakettrap, aan boord van de Proton draagraket, werd tijdens de missie vijfmaal tot ontbranding gebracht zodat de communicatiesatelliet in een elliptische overdrachtbaan kon worden uitgezet. De volgende dagen en weken zal de satelliet zich op eigen kracht tot in een geostationaire baan om de Aarde begeven. EchoStar 16 is een zogenaamde 'direct broadcast satellite' en werd uitgerust met 32 KU-band transponders. De 6,6 ton zware kunstmaan werd in opdracht van de satellietoperator EchoStar Corporation gebouwd door het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Space Systems/Loral op een LS-1300 platform. EchoStar Corp. zal de communicatiesatelliet op zijn beurt leasen aan Dish Network dat in de Verenigde Staten een belangrijke aanbieder is van 'direct-to-home' televisiediensten.

Voor raketbouwer Khrunichev is deze geslaagde lancering een grote opsteker aangezien twee Proton raketten sinds augustus 2011 faalden in hun missie. Hierbij gingen Russische gouvernementele satellieten verloren. De lancering van EchoStar 16 was de tiende lancering van een Russische Proton raket in 2012. Dit was tevens ook de vijfde maal dat International Launch Services (ILS) een EchoStar kunstmaan in de ruimte bracht. ILS werd in 1995 opgericht door het Amerikaanse lucht- en ruimtevaartbedrijf Lockheed Martin en de twee Russische ruimtevaartbedrijven Khrunichev en Energia. Het lanceerbedrijf heeft zijn hoofdkantoor in de Verenigde Staten en gebruikt Russische Proton draagraketten voor commerciële doeleinden. In mei 2008 liet raketbouwer Khrunichev weten dat het bedrijf de enigste aandeelhouder werd van ILS. Voor het einde van het jaar staan nog twee Proton-lanceringen op het programma waarbij Russische en Mexicaanse communicatiesatellieten ind e ruimte moeten gebracht worden. 

'The Last Pictures'

Aan boord van de EchoStar 16 communicatiesatelliet bevindt zich ook een schijfje met daarop 100 foto's van de mens en de natuur. De schijf maakt deel uit van het 'The Last Pictures' project van kunstenaar Trevor Paglen en bevat foto's die meer vertellen over waarom geostationaire satellieten gebouwd werden en door wie ze gebouwd werden. Aangezien geostationaire satellieten nooit terugvallen op Aarde zal de schijf met de foto's miljoenen jaren in de ruimte blijven. Geostationaire satellieten bevinden zich op een hoogte van 36 000 kilometer boven de Aarde en worden niet aangetrokken door de zwaartekracht van onze planeet. Kunstenaar Trevor Paglen ziet de gordel met geostationaire satellieten rondom de Aarde als een soort kunstmatige 'ring' zoals bij de planeet Saturnus die er nog lang zal zijn nadat de mens misschien niet meer bestaat.

Kris Christiaens

K. Christiaens

Medebeheerder & hoofdredacteur van Spacepage.
Oprichter & beheerder van Belgium in Space.
Ruimtevaart & sterrenkunde redacteur.

Dit gebeurde vandaag in 1978

Het gebeurde toen

Vanop de Cape Canaveral lanceerbasis in Florida wordt de Amerikaanse Pioneer Venus Orbiter gelanceerd. Het ruimtetuig kwam op 4 december 1978 aan bij de planeet Venus en stuurde tot begin oktober 1992 wetenschappelijke gegevens over de atmosfeer van Venus door naar de Aarde waarna de ruimtesonde opbrandde in de atmosfeer van de planeet Venus. Op 9 december 1978 liet Pioneer Venus ook vier kleine sondes afdalen in de Venusatmosfeer waarvan één sonde succesvol landde en data terugstuurde naar de Aarde. Foto: NASA

Ontdek meer gebeurtenissen

Redacteurs gezocht

Ben je een amateur astronoom met een sterke pen? De Spacepage redactie is steeds op zoek naar enthousiaste mensen die artikelen of nieuws schrijven voor op de website. Geen verplichtingen, je schrijft wanneer jij daarvoor tijd vind. Lijkt het je iets? laat het ons dan snel weten!

Wordt medewerker

Steun Spacepage

Deze website wordt aan onze bezoekers blijvend gratis aangeboden maar om de hoge kosten om de site online te houden te drukken moeten we wel het nodige budget kunnen verzamelen. Ook jij kunt uw bijdrage leveren door ons te ondersteunen met uw donatie zodat we u blijvend kunnen voorzien van het laatste nieuws en artikelen boordevol informatie.

62%

Sociale netwerken